pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
15 Nisan 2022 Cuma - 14:53

KOCA YUSUF’LARIN ÇIKIŞ PLANI HAZIR

Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasıyla Borispol Havaalanı’nda kalan A-400M ‘Koca Yusuf’ nakliye uçaklarının çıkış planı için her detay incelikle hazırlandı. İki uçağın uçuş personeli uçakları her an getirecek hazırlıkta beklemede. Havalimanına yerleştirilen mayınların yaklaşık 10 saatlik bir sürede temizlenmesinin ardından çıkış planı için öngörülen toplam süre 24 saati aşmayacak.

KOCA YUSUF’LARIN ÇIKIŞ PLANI HAZIR

Rusya-Ukrayna savaşının çıkmasıyla Borispol Havaalanı’nda kalan Koca Yusuf nakliye uçakları için bakım planlarından çıkış planına kadar her detay incelikle hazırlandı.

Ukrayna’ya insani yardım götürmek üzere gönderilen ve dönüşünde vatandaşlarımızı da tahliye etmesi planlanan 2 adet A400M askeri nakliye uçağı, hava sahasının kapanması üzerine Ukrayna’da kalmıştı. Hava sahası açılsa dahi sahada askerler dışında farklı unsurların varlığı ve bunlarda elden atılan uçaksavar füzeleri (Manpads’lerin) bulunması nedeniyle olası tehditlere karşı uçakların havaalanında kalması kararlaştırıldı. Milli Savunma Bakanlığı’na ait iki Koca Yusuf, Ukrayna ordusuna zimmetlendi, Rusya ordusu ile de görüşmeler yapılarak uçakların güvenliği konusunda her iki ülkeden de güvenceler alındı.

UÇAKLARIN BAKIMLARI YAPILDI, SAĞLAM DURUMDA

‘Koca Yusuf’ uçakları Ukrayna’da bırakılsa da sürekli olarak kontrol altında tutuluyor. Bu doğrultuda Milli Savunma Bakanlığı personeli, uçakların kontrolü ve bakımı için geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya gitti. Uçakların sağlam durumda kalmaları için periyodik olarak çalıştırılmaları, bakımlarının yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda bakım ekibinin Ukrayna ziyareti, Bakan Akar’ın Ukraynalı muhataplarıyla görüşmesi sonrası planlandı.

Uçakların bakımını yapan ekip görevini tamamlayarak yurda dönerken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hem uçuş ekibi hem teknik ekip gidip uçaklarımızı kontrol etti. Uçaklarımız sağlam durumda, şu ana kadar bir sorun yok. Şartlar müsait olduğu ilk anda uçaklarımızı yurda getireceğiz” açıklamasında bulundu.

YURDA GETİRMEDEN DÖNMEYECEKLER

Uçakların yanı sıra, 16 kişiden oluşan uçuş personeli de savaşın ilk patladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da bulunuyor. Uçuş personeli, Türkiye’nin Çernivtsi’ye taşınan Ukrayna Büyükelçiliği’nde bekliyor ve askeri yükümlülükler gereği uçakları yurda getirmeden dönmeyecek.

ÇIKIŞ PLANI HAZIR

Türkiye, Ukrayna’nın daha güvenli olduğu değerlendirilinceye kadar uçakları getirmeyi planlamıyor. Ancak güvenilir bir ateşkesin tesisi veya sahada olumlu gelişmelerin görülmesi halinde devreye konulmak üzere çıkış planları da hazır. Planlar uygulamaya konulduğu anda uçaklar en fazla 24 saat içerisinde yurda döndürülecek.

ÖNCE MAYINLAR TEMİZLENECEK

Çıkış planının devreye alınması halinde önce havaalanı mayınlardan temizlenecek. Bu temizlik için de yaklaşık 10 saatlik bir süre öngörülüyor. Havaalanında uçak pistleri Rusya tarafından vurulmuştu. Ancak Koca Yusuf’ların havalanması için beton pistlerin bulunması zorunlu değil. Bu nedenle de pistlerin kısa sürede uçuşa hazır hale getirilebileceği ve kalkışa geçilebileceği değerlendiriliyor.

 
GAZİPAŞA-ALANYA İLK VİLNİUS UÇUŞLARINI KARŞILADI
 
EMIRATES SKYCARGO 1 MİLYAR DOZ AŞI TAŞIDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKINCI B TİHA'DAN GURURLANDIRAN PERFORMANS
BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, AKINCI B TİHA'nın performans ...
AKSUNGUR'DAN İLK MAM-L ATIŞI
Milli Savunma Bakanlığı, Mavi Vatan 2022 Tatbikatı kapsamında, Deniz Kuvvetleri ...
MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR'DAN F-16 AÇIKLAMASI
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Amerika'dan F-16 alımıyla ilgili süreç ...
 
RUSYA: UKRAYNA'DAKİ S-300’Ü TAHRİP ETTİK
Son dakika... Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın ...
İNGİLTERE SAVUNMA İHRACAT KISITLAMALARINI KALDIRDI
İngiltere’nin Türk savunma sanayi şirketlerine uyguladığı ambargo kararı ...
TÜRKİYE F-35 PROGRAMINA GERİ Mİ ALINIYOR?
Türkiye'yi Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ve Rahip Brunson ...
 
‘ATAK’IN İLK YURT DIŞI TESLİMATI FİLİPİNLER’E
T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin ilk yurt dışı teslimatı ...
A400M FİLOSU TAMAMLANDI
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin proje ...
MALEZYA’YA ANKA VE HÜRJET DAMGA VURACAK
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 28-31 Mart 2022 tarihlerinde Malezya’da ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası