pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
8 Nisan 2022 Cuma - 12:09

İNGİLTERE SAVUNMA İHRACAT KISITLAMALARINI KALDIRDI

İngiltere’nin Türk savunma sanayi şirketlerine uyguladığı ambargo kararı hakkında güzel haber geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere’nin ihraç kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu.

İNGİLTERE SAVUNMA İHRACAT KISITLAMALARINI KALDIRDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İngiltere Dışişleri Bakanı ile görüştük. Johnson ile Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinin takibini yaptık. Bunlardan bir tanesi de TFX Milli Muharip Uçağının motoru meselesi. İngiltere ihracat kısıtlamalarını kaldırdı.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

F-16'ların modernizasyonu ve yeni F-16'ların satın alınmasıyla ilgili ABD ile yürütülen müzakerelerin olumlu bir şekilde seyrettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu anlamda Dışişleri Bakanlığının Kongre'ye yazdığı mektup önemli." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bazı konularda rahatsızlık duyduğunu, ABD'nin Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'ya yardım etmesi, eğitim ve silah vermesinden rahatsız olduklarını ve bunun bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 marjında yaptıkları görüşmede, Biden'ın stratejik bir mekanizma kurulmasını önerdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland'ın Ankara'ya geldiğini, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Sedat Önal ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdiğini anlattı.

MÜTTEFİKLERDEN OLUMLU YÖNDE TAVIR DEĞİŞİKLİĞİ

Çavuşoğlu, NATO müttefiklerine ilişkin, "Ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önemini bildiklerini vurguluyorlar. Savunma sanayisindeki kısıtlamalarda da bazı ülkeler zaten adım atmıştı. Kanada gibi bazı ülkeler bu konuda adım atmak istediklerini söylediler." diye konuştu.

Türkiye'nin öneminin sadece konjonktürel gelişmeler karşısında anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine her zaman katkı sağladığının altını çizdi.

F-16’LARIN MODERNİZASYONU

Bakan Çavuşoğlu, F16'ların modernizasyonu ve yeni tip F16'ların satın alınmasıyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirterek "Olumlu bir şekilde seyrediyor. Son aşamada Kongrenin de onay vermesi gerekiyor. Bu anlamda Dışişleri Bakanlığının Kongreye yazdığı mektup önemli." diye konuştu.

ABD'nin Türkiye'nin oynadığı rolü memnuniyetle karşıladığını, bu anlaşmanın gerçekleşmesinin hem NATO için hem de ABD için çok önemli olduğunu vurguladığını belirten Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın stratejik bir mekanizma kurulması ve pozitif gündeme odaklanma teklifine atıfta bulunarak ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirmek için kendisini 18 Mayıs'ta Washington'a davet ettiğini söyledi.

KANADA İLE MEKTUP TEATİSİ

Mevlüt Çavuşoğlu, Kanadalı Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile ikili görüşmesinde gündeme gelen en önemli konunun, savunma sanayisindeki kısıtlamalar olduğunu, bu konuyu mektup teatisi ile aşmada mutabık kaldıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Luigi di Maio ile özellikle Türkiye-İtalya-Fransa üçlü toplantılarının gerçekleşmesi ve SAMP-T hava savunma sistemi projesinin canlandırılması için atılacak adımları değerlendirdiklerini, hükümetler arası zirveyi de bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

''İNGİLTERE İHRACAT KISITLAMALARINI KALDIRDI''

Bakan Çavuşoğlu, “İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’la da görüştük. Başbakan Boris Johnson’la Cumhurbaşkanımızın bu salonda yaklaşık 15 gün önce gerçekleştirdikleri görüşmede gündeme gelen konuların takibini yaptık. Bunlardan biri de TFX Milli Muharip Uçağının motoru meselesi.” dedi.

Çavuşoğlu, “İngiltere ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Ama savunma sanayisinde, gerek savaş uçağı gerekse savaş gemisi ve uçak gemisi dahil önemli projelerde iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Özellikle enerji alanında da iş birliğimizi geliştirme konusunda alınan kararların takibini bugün kendisiyle yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.

 
DHL UÇAĞI PİSTTEN ÇIKARAK KIRIMA UĞRADI
 
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA RAMAZAN ETKİNLİKLERİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRKİYE F-35 PROGRAMINA GERİ Mİ ALINIYOR?
Türkiye'yi Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi ve Rahip Brunson ...
‘ATAK’IN İLK YURT DIŞI TESLİMATI FİLİPİNLER’E
T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'nin ilk yurt dışı teslimatı ...
A400M FİLOSU TAMAMLANDI
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin proje ...
 
MALEZYA’YA ANKA VE HÜRJET DAMGA VURACAK
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 28-31 Mart 2022 tarihlerinde Malezya’da ...
ALTUN: F-35 VE PATRIOT'LAR TÜRKİYE’YE ÖNKOŞULSUZ VERİLMELİ
Son dakika! İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Türkiye'ye F-35 ve Patriotlar ön koşulsuz verilmeli
ABD'DEN TÜRKİYE'YE GAYRİ RESMİ ÖNERİ
Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapan Türkiye'ye ABD'den dikkat ...
 
TUSAŞ KATAR DIMDEX FUARI’NDA
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, havacılık ve uzay alanındaki platformlarını ...
DEMİR’DEN FLAŞ S-400 VE F-35 AÇIKLAMASI
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-35 ve S-400 konusunda flaş açıklamalar yaptı
FORBES DERGİSİNDEN SAVAŞ ANALİZİ
ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Forbes, “Rusya’nın Ukrayna’yı ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası