pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
KUTLU OLSUN!
KUTLU OLSUN!
CANİK ORMANI SAMSUN’DA YÜKSELECEK
CANİK ORMANI SAMSUN’DA YÜKSELECEK
17 Ekim 2022 Pazartesi - 13:43

'ŞİMŞEK' SÜPERSONİK UÇAĞA DÖNÜŞECEK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 'hedef uçak' olarak kullanılmak üzere tasarlanan ve kamikaze insansız hava aracına (İHA) da dönüştürülebilen turbojet motorlu 'Şimşek'in süpersonik (sesten hızlı) uçuşu için çalışma başlattı. TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, "Şu anda sübsonik (ses hızının altında) olarak uçuyoruz. Ama 6 ay içinde 0,8-0,9 mach hızında uçan yeni bir hedef uçağımız olacak" dedi.

 ŞİMŞEK  SÜPERSONİK UÇAĞA DÖNÜŞECEK

TUSAŞ tarafından 2009-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için geliştirilen ve turbojet ile çalışan radyo kontrollü yüksek hızlı hedef uçak, savunma sistemlerinin atış testleri için kullanılıyor. Yaklaşık 760 kilometre hız yapan Şimşek, fırlatıcı aracılığıyla yerden fırlatıldığı gibi Anka ve Aksungur üzerine de yerleştirilebiliyor. Şimşek ayrıca, burun kısmı değiştirilerek kamikaze İHA olarak da kullanılabiliyor.

'YAZILIMI TAMAMEN BİZE AİT'

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Şimşek'in tamamen otomatik uçtuğunu belirterek, "Uçağımızın üzerinde kamera var; nereye gittiğini, ne yaptığını o kamera üzerinden yerdeki kontrol istasyonundan gözlemleyebiliyoruz. Uçağı kumanda eden pilotumuz sadece uçağa ne yapması gerektiğini söylüyor. Uçağın üzerinde bir otopilot var, geri kalan tüm uçuş faaliyetlerini bu otopilot icra ediyor. Yazılımı tamamen bize ait, buradaki mühendis arkadaşlarımız yazıyor" dedi.

'KAMİKAZE UÇAK OLARAK KULLANILABİLİYOR'

Yıldız, Şimşek için şu anda aktif olarak bir pazarlama faaliyeti içinde olduklarını ve uçağın Azerbaycan'a ihraç edildiğini belirterek, "Ayrıca Şimşek'in üzerine Mini Akıllı Mühimmat'ta (MAM-L) bulunan harp başlığını entegre ettik; ama biraz daha zamana ihtiyacı var. Atış testlerini yaptık, şu ana kadar başarılı. Ama ticari bir ürün haline getirilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var. Buna 'kamikaze uçak' diyoruz. Şimşek'in burun kısmını değiştirerek ona farklı görevler icra ettirebiliyoruz" diye konuştu.

Bu uçağın bir görevinin de 'sahte Uçak' olduğunu vurgulayan Yıldız, "Kütüphanenizde sizi takip eden radarla ilgili yeterli bilgi varsa, siz o radara yansıyan sinyallerin bir F-16'dan ya da bir F-5'ten ya da başka bir uçaktan yansımış gibi sinyali manipüle edip geri gönderiyorsunuz, o radar da sizi başka bir uçak olarak görüyor. Bu şekilde sahte uçaklarla beraber hedef şaşırtmış oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'SÜPERSONİK HIZI DENEYECEĞİZ'

Şimşek'in SÜPERSONİK hızda uçması için de çalışma yaptıklarını kaydeden Yıldız, "Şu anda sübsonik olarak uçuyoruz. Ama 6 ay içinde 0,8-0,9 mach hızında uçan bir yeni hedef uçağımız olacak. Uzun zamandır süpersonik hız için çalışıyoruz; ama orada motorlarla ilgili bir sorunumuz oldu. Motorla ilgili sorunumuzu çözdüğümüz zaman süpersonik hızları da deneyeceğiz. Hedefimiz bu yıl sonuydu; ama görünen o ki bu yıl sonuna yetişmeyecek. Önümüzdeki yıl içinde inşallah bir süpersonik hız denememiz olacak" dedi.

 
AIR ASTANA DOKUZUNCU A321LR UÇAĞINI ALDI
 
THY İLK A350-900’İN AĞIR BAKIMINI TAMAMLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD’DEN ‘TÜRKİYE’YE F-16 SATIŞI’ AÇIKLAMASI
Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden ...
ABD'DEN F-16 ŞARTINDA GERİ ADIM!
ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, ...
AKAR EUROFIGHTER TYPHOON’U İNCELEDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere’de Eurofighter Typhoon uçağını ...
 
F-35'LERLE İLGİLİ YENİ KRİZ!
F-35 uçaklarının maliyeti tartışma konusu olmaya devam ediyor. ABD merkezli ...
CUMHURBAŞKANINDAN F-16 AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile süren F-16 görüşmeleri ve basında gündeme ...
ZELENSKİ'DEN BAYRAKTAR'A DEVLET NİŞANI
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, BAYKAR Teknoloji ...
 
ALMAN BASININDAN 'EUROFIGHTER’ İDDİASI!
Alman basınının iddiasına göre; F-16 satışıyla ilgili ABD'nin süreci uzatması ...
ABD’Lİ SENATÖRLERDEN YENİ ŞARTLAR
Ankara'nın F-16 konusunda 'ABD'li Kongre üyelerinden olumlu mesajlar aldık' ...
TÜRK HEYETİNDEN F-16 MESAJI
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Âlâ, "Sayın ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası