pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
12 Ekim 2022 Çarşamba - 06:56

ABD'DEN F-16 ŞARTINDA GERİ ADIM!

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Senato tasarıyı tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi’nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilecek.

ABD DEN F-16 ŞARTINDA GERİ ADIM!

 2 MADDE ÇIKARILDI

Türkiye, F-35 krizinden sonra ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 80 adet savaş uçağının modernizasyonu için kit satın alma talebinde bulunmuştu. ABD Başkanı Biden, daha önce Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi’nden onay alabileceklerini söylemişti. Ancak New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu “F-16’lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence” ve “satışın ABD çıkarına olması” eklemeleri tasarının Senato versiyonuna dahil edilmişti. Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını eklemişti.

Konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki bir heyet de ABD’ye gitmişti. Tasarıdan iki koşul maddesinin çıkarılmasının Türkiye’nin ABD’de yürüttüğü diplomatik çabaların sonucu olduğu vurgulandı.

ABD’YE F-16 ZİYARETİ

Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışı için görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki heyet ABD’ye gitmişti. Heyette, Ala ile birlikte, AK Parti Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Akif Çağatay Kılıç, Mehdi Eker ve Volkan Bozkır yer almıştı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin F-16 almasına ilişkin hem yönetimin hem de kongre tarafının yaklaşım açısı olduğunu belirterek, "Belirli anlaşmaların yapılabilmesi için kongre onayı gerekiyor. Bu çerçevede işi doğrudan anlatmak, temasları doğrudan yüz yüze yapmak için biz de heyet olarak oradaydık. Görüşmelerimizde genel anlamda olumlu bir havayla karşılaştık.

Yaptığımız fikir alışverişlerinde bizim ortaya koymuş olduğumuz birçok konunun kabul gördüğü, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu çabaların; bu Montrö Anlaşması'nın hayata geçirilmesi ve boğazların kapatılmasından tutun da tahıl koridorundaki ulaştığımız başarının da takdir edildiğini görme fırsatımız oldu. Seçilmiş milletvekili ve seçilmiş siyasiler olarak onların da bazı farklı düşünceleri olabiliyor ama burada özellikle senato kanadının ve temsilciler meclisi kanadının dış işleri komisyonları nezdindeki çalışmalarda bizim bazı kabul etmediğimiz ve bu anlamda devlet yetkililerimizin yaptığı açıklamalardan da malum; kabul etmeyeceğimiz şartlar ortaya koymaya çalışma yönünde birtakım çalışmalar var satışla ilgili olarak" ifadelerini kullanmıştı.

 
DREAMLIFTER’İN KALKIŞTA TEKERİ KOPTU
 
BALIKÇILAR PALAMUT BEKLERKEN UÇAK TUTTU!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKAR EUROFIGHTER TYPHOON’U İNCELEDİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere’de Eurofighter Typhoon uçağını ...
F-35'LERLE İLGİLİ YENİ KRİZ!
F-35 uçaklarının maliyeti tartışma konusu olmaya devam ediyor. ABD merkezli ...
CUMHURBAŞKANINDAN F-16 AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile süren F-16 görüşmeleri ve basında gündeme ...
 
ZELENSKİ'DEN BAYRAKTAR'A DEVLET NİŞANI
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, BAYKAR Teknoloji ...
ALMAN BASININDAN 'EUROFIGHTER’ İDDİASI!
Alman basınının iddiasına göre; F-16 satışıyla ilgili ABD'nin süreci uzatması ...
ABD’Lİ SENATÖRLERDEN YENİ ŞARTLAR
Ankara'nın F-16 konusunda 'ABD'li Kongre üyelerinden olumlu mesajlar aldık' ...
 
TÜRK HEYETİNDEN F-16 MESAJI
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Âlâ, "Sayın ...
CUMHURBAŞKANI TCG ANADOLU’YU HAVADAN İNCELEDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya'da katıldığı toplu açılış ...
İSMAİL DEMİR’DEN SU-35 AÇIKLAMASI
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-16'lar konusunda yaptığı açıklamada, ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası