pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
27 Temmuz 2023 Perşembe - 19:52

‘EJDERHA’ TERÖR SALDIRILARINA ‘DUR’ DİYECEK

ASELSAN, İstanbul’da devam eden 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23 kapsamında Türk Kara Kuvvetleri için geliştirdiği dört tane yeni, son derece yüksek teknolojiyle donatılmış sistemi tanıttı. Bu sistemler Elektronik Harp Sistemi Ejderha, Orta Sınıf İkinci Seviye İnsansız Kara Aracı Ertunga, Elektronik Harp Sistemi Sökmen ve Orta Sınıf İkinci Seviye İnsansız Kara Aracı Tunga.

‘EJDERHA’ TERÖR SALDIRILARINA ‘DUR’ DİYECEK

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, tanıtım töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün silahlı kuvvetlerimizin esas vurucu gücü olan Türk Kara Kuvvetlerimiz için geliştirdiğimiz dört tane yeni son derece yüksek teknolojiyle donatılmış sistemi burada tanıtmak için bir aradayız. Yine Aselsan'ın milli mühendislik kabiliyetlerini son dönemde yüksek teknolojiye odaklama politikası çerçevesinde gerçekten alanında yenilikçi sayabileceğimiz dört tane ürünü öncelikle sizlerle, sonra Türk güvenlik güçleriyle paylaşmış olacağız. Böylece Türk Kara Kuvvetlerimize, Türk güvenlik güçlerimize yeni yetenekleri de kazandırmış olacağız.

‘EJDERHA’ TERÖR SALDIRILARINA ‘DUR’ DİYECEK

Bu kapsamda özellikle terör örgütlerinin sıklıkla başvurduğu birtakım patlayıcı ve drone saldırılarında özellikle son dönemde artış gösteren sistemlere karşı birçok tedbiri çalışıyoruz. Burada envantere aldığımız ihtar sistemleri var. Radarlarımızda tespit yapıp karıştırdığımız yöntemler var. Lazer silahımızı dün tanıtmıştık. Yine bu tip tehditlere karşı ve daha yenilikçi olduğunu düşündüğümüz elektromanyetik sinyallerle bir takım hedefleri etkisiz hale getiren ve ismini de ‘Ejderha’ koyduğumuz yeni bir ürünümüzü ilk defa IDEF’te kullanıcılarımızla buluşturmuş olduk. Gerçekten bugüne kadar daha konvansiyonel yöntemlerle karşı tedbir olarak geliştirdiğimiz bu faaliyet alanını biraz daha modern ve son teknolojiyle buluşturmuş olduk. Hem üs bölgelerimizin korunmasında hem konvoy faaliyetleri yürütülürken yaptığımız intikallerde etraftaki bütün patlayıcılara karşı yeni bir yöntemle, yenilikçi bir yöntemle bir teknoloji geliştirmeyi tamamlamış olduk. Ben önümüzdeki dönem bunun Türk güvenlik güçlerimize önemli bir çarpan etkisi yapacağına eminim.

SÖKMEN’DE YAPAY ZEKA TEKNİKLERİ KULLANILDI

Bir başka ürünümüz işte burada, Sökmen ismini verdik. Elektronik harp alanında özellikle işte VHF dinleme kestirme sistemleri alanında yine alanında iddialı bir ürün. Envanterimize giriyor yakında. Özellikle burada yapay zeka tekniklerini kullandığımızı ifade etmek isterim. Özellikle elektronik harp alanında bilişsel elektronik harpa doğru eviriyoruz sistemlerimizi. İşte doğal bir işlemeye varana kadar son derece yenilikçi teknolojilerle donatılmış birtakım faaliyetleri otomotize edilmiş yüksek doğruluk seviyelerinde kabiliyete sahip bir sistemimiz son derece yaygın bir kullanım alanı var. Bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'mızın bu alanda etkin bir yeteneğe kavuşacağını şimdiden görüyoruz.

İHA’LARDAN SONRA İKA’LAR

Bununla birlikte son dönemde İHA'larımız dünyada ses getiriyor. Burada Türkiye gerçekten önemli bir teknolojik sıçramayı yapmış durumda. İKA'lar da, insansız kara araçları da bununla beraber gelişen, aynı anda dünyaya servis etmeye çalıştığımız bir alan. Biz bu alana odaklanmış durumdayız son dönemde. ASELSAN esasında sensör ve yazılımlarıyla öne çıkmış bir şirketimiz. Bu alanda da ele aldığımızda gerçekten bir insansız kara aracının katma değeri otonomisinde ve üzerinde taşıdığı sensörlerde aslında. Ve biz burada üç sistemli bir mimari tasarladık. Artık bizim arkamızda da gördüğümüz insansız kara araçlarında bir yapay zeka bilgisayarı var. Bir otonom ve sürüş bilgisayarı var. Ve bütün sensörleri yöneten bir görev bilgisayarı var. Ve bu ana mimaride devamlı gelişim ve yeni teknolojilerle devamlı bu bilgisayarların modern bir teknolojiyle buluştuğu bir anlayışla devam ediyoruz. Ve bu üç mimarili sisteme değişik paylotlar entegre ediyoruz. İşte yakın zamanda Roketsan'ımızın füzesini bu İKA'lardan attık başarıyla. İşte keşif gözetleme faaliyeti yapan sistemlerimiz üzerinde zaten entegre durumda. Silah sistemlerimiz var kendi geliştirdiğimiz. Yakın zamanda lojistik amaçlı ve başka amaçlı paylotları da İKA'larda planlamış durumdayız. Ve bir taraftan da güç tarafını da çeşitlendiriyoruz.

İNSAN YÜKÜNÜ ALACAK BİR ÜRÜN AİLESİ

Arkamızda bir Ertuğrul, bir Tunga sistemimiz var. Biri hibrit, biri konvansiyonel dolayısıyla hem güç açısından hem peylot açısından çeşitlendirmiş durumdayız. Önümüzdeki dönem lastik tekerlekli versiyonlarını göreceğiz. Bir yol haritamız var. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları çerçevesinde oluşturduğumuz otonomisi devamlı gelişen, faydalı yüklerle devamlı çeşitlenen ve gerçekten silahlı kuvvetlerimizin insan yükünü de alacak bir ürün ailesi. Biz burayı kendimize odaklanmış bir alan olarak seçtik.

İDA VE SİHA’LARLA ORTAK HAREKAT

İnşallah bu sistemleri de önümüzdeki dönem belki SİHA'larımız ve İDA'larımızla birlikte harekat icra eden bir konsepti göreceksiniz. Buna da sadece kendi başına otonomi değil entegre olduğu işte ağ destekli bir yapıyla birlikte aynı networkte İDA'larımızın, SİHA'larımızın harekat icra ettiği günleri de yakın zamanda göreceğimizi ben buradan söyleyebilirim. Önümüzdeki yılların işte insansız sistemleri oyun değiştirici teknolojileri. Biz bugün itibariyle bu konuda dünyadaki muadillerimizde önemli ölçüde aynı seviyede yarışıyor durumdayız. Ben bütün bu sistemlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Türk Kara Kuvvetlerine ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen ASELSAN'lı mühendislerimize burada beraber paydaş olduğumuz alt yüklenici firmalarımıza ve bu işlere liderlik eden Savunma Sanayi Başkanlığımıza ve diğer bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”

GÖRÜNMEYEN KAHRAMAN: ELEKTRONİK HARP

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Son zamanlarda biliyorsunuz Türk Silahlı Kuvvetlerimiz değişik yerlerde operasyonlar yaptı, yapmaya devam ediyor. Ve burada ön plana çıkan bazı teknolojiler var, bazı alanlar var. Benim görebildiğim kadarıyla üç tane alan çok ön planda gözüküyor. Geleceğin savunma sanayi geleceğin muharebesi hem de bunlardan bir tanesi ve onun biraz görünmeyen kahramanları diyorum: Elektronik harp. Aslında o çok ön planda gözükmüyor. Platformlarımız çok daha önde gözüküyor. Ama onlar arka tarafta o platformların görevlerini yapması için sessizlikle çalışan kahramanlar ve burada üstünlük sağlayan sahaya hakimiyet sağlıyor. Bir diğer alan hepimizin bildiği gibi hava savunma sistemleri yani bunlar olmazsa olmazımız. Hava savunma sistemleri olduğunda alanda hakimiyeti siz sağlamış oluyorsunuz. Bütün operasyonunuzu çok daha rahat bir şekilde yürütebiliyorsunuz. Tabii son alanda ilk insansız sistemler. İnsansız sistemler İHA'lar zaten herkes biliyor. Popüler sahada kendini gösterdi. Ama diğer alanlar, özellikle deniz ve karada da gelişim devam ediyor. Yani burada tabii bu insansız sistemlerin ortamına göre gelişim hızı da onunla değişiyor diye görüyorum. Havada en hızlı gelişim orada oldu, çünkü orada hani sistemin hareket etmesi çok kolay. Engeller yok, sensöre ihtiyacı yok. İşte oradan deniz sistemlerimiz, İDA'larımız daha arkadan geliyor. Orada ürünlerimiz çıktı. Deniz Kuvvetlerimiz bunları aldı.

Kara sistemlerini insansız kara sistemlerimize biraz daha geriden geliyor. Ama onlar da kısa zamanda oradaki birikimlerimize, İHA'larda, İDA'larda elde ettiğimiz birikimlerle oradan elde ettiğimiz teknolojilerle, oradan elde ettiğimiz otonomi, sürüş, teknikleriyle ben gelişeceğine inanıyorum. Burada da son beş yıldır bir mesafe aldık. Değişik sınıflarda İKA'larımız sahada görev yapmaya başladı. Hafif sınıftan orta sınıftan ağır sınıfa kadar bu fuarda gezerseniz çok değişik segmente ürünlerimizi görüyorsunuz. Bugün sabah da hafif sınıfta dört tane farklı konfigürasyonda farklı görev yükleriyle İHA'mızın sözleşmesini KOBİ seviyesindeki firmalarımızla imza altına aldık. O da bizi gururlandırdı. Dolayısıyla bu fuarda geleceğin teknolojilerine yönelik ürünleri de görmek bugünün teknolojiyle ilgili ürünlerle ilgili bir sıkıntımız yok. Zaten görüyoruz ama şirketlerimizin geleceğe yönelik ürünlerinde burada lansmanını yapıyor olması, bunları bizlere gösteriyor olması bizlere gurur veriyor. Ben burada bu ürünlerin hayata geçirilmesi için emeği geçen tüm paydaşlarımıza, tüm mühendislerimize, kamu kurum kuruluşlarımıza, silahlı kuvvetlerimize şükranlarımı arz ediyorum.”

Süleyman ŞEN-Haberair.com / IDEF'23

 
PİLOTA ALKOL CEZASI
 
BOEING İKİNCİ ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TEI VE BOTAŞ İŞ BİRLİKLERİNİ İLERLETİYOR
Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI ve BOTAŞ, iş birliklerini ...
HAVA SAVUNMADA ASELSAN İMZASI
İstanbul’da devam eden 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23 ...
SSB F-16 UÇAKLARINI ÖZGÜRLEŞTİRİYOR
Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatılan projelerle envanterde ...
 
SU-25'LERİ TUSAŞ MODERNİZE EDECEK
“Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ arasında “SU-25 Modernizasyon Projesi ...
KENYA İLE SAVUNMA SANAYİNDE İŞ BİRLİĞİ
Türkiye ile Kenya arasında Savunma Sanayii İş Birliği Anlaşması, IDEF ...
IDEF'23 KAPILARINI AÇTI
Dünyanın en büyük savunma sanayi fuarlarından olan Uluslararası Savunma ...
 
İŞTE T925 AĞIR SINIF GENEL MAKSAT HELİKOPTERİ
Bugün kapılarını açan IDEF'23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı‘nda Türk ...
TUSAŞ İLK KEZ IDEF‘23’TE SERGİLEYECEK
Türk Havacılık Uzay Sanayii Ağır Sınıf Genel Maksat Helikopterini Türkiye’de ...
STM’DEN IDEF’E ÇIKARMA
Türk savunma sanayiinin öncü şirketlerinden STM, milli mühendislik gücüyle ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası