pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
25 Mart 2024 Pazartesi

FAZ-2 YATIRIMLARI BAŞLADI

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, havalimanında görev yapan gazetecilerle iftarda bir araya geldi. Karşılıklı sohbet ortamında geçen iftarda uçuş operasyonu ile ilgili çeşitli bilgiler paylaşan Bilgen’in en önemli müjdesi, havalimanının kapasitesinin 90 milyondan 120 milyona çıkacağı oldu. Bilgen, yıllık 120 milyon yolcu kapasitesine ayrı terminal veya mevcut terminale ekleme yapma şeklinde değil, iç dizaynında bazı oynamalar ve iyileştirmeler yapılarak ulaşılacağını anlattı. 2024’ü 84 ile 85 milyon yolcu arasında bitireceklerini tahmin ettiklerini anlatan Bilgen, 89 milyon yolcu sayısına ulaşınca Faz-2’ye geçeceklerini, terminal kapasitesini yıllık 120 milyon yolcuya çıkaracaklarını belirtti.

2024’TE HANGİ HAVAYOLLARI GELECEK?

“Dünyada en çok havayolunun uçtuğu havalimanı olmak istediklerini ifade eden Selahattin Bilgen, şu anda Tayland’ın başkenti Bangkok’un 106 havayolu ile ilk, Paris Charles De Gaulle Havalimanı’nın 105 havayolu ile ikinci, İstanbul Havalimanı’nın ise 102 havayolunu ağırlayarak üçüncü sırada bulunduğunu hatırlattı. Son olarak Özbek Air Samarkand Havayolları’nın İstanbul Havalimanı’na uçmaya başladığını açıklayan Bilgen, “Sırada hangi havayolları var?” sorumuza karşılık, “4-5 yeni havayolu gelecek bu sene. Bu neredeyse yüzde 99 oranında garanti. Japon ANA (All Nippon Airways) başlayacak. Norveç'in bayrak taşıyıcı havayolu Norwegian imzaladı. Makao'nun bayrak taşıyıcı havayolu Air Macao var.” bilgisini paylaştı. İGA’nin hedefi, 2024’ün ilk 6 ayında 5, ikinci 6 ayında ise 6 olmak üzere, 11 yeni havayolu şirketini daha İstanbul’a getirmek. Bugün itibarıyla İstanbul Havalimanı 315 destinasyona bağlantısı olan bir havalimanı. Bu anlamda şu anda dünyada 1 numara.

SEKTÖR ÇABUK TOPARLANDI

İGA CEO vekili Selahattin Bilgen, şubat ayında yolcu rakamlarından oldukça memnun olduklarını, Ramazan ayı ile birlikte biraz düşüş yaşandığını belirterek, “Yolcularımızın yüzde 40’ını transit yolcular oluşturuyor. İstanbullu yolcudan daha çok transit yolcumuz var. Pandemi sonrası iyimser senaryo gerçekleşti ve sektör 2022’de toparlandı. Eski haline gelmesi 2026’i bulur deniyordu.” dedi.

3’LÜ PARALEL PİST OPERASYONU

3’lü paralel pist operasyonu ile bunu başarabilen dünyada ikinci, Avrupa’da ise ilk havalimanı olacaklarını belirten Bilgen, böylece uçakların yerde geçirme suresinin haftalık 55 bin dakika azalacağı bilgisini verdi. Aynı anda 3’lü iniş-kalkış operasyonunun dünyada sadece ABD’de Atlanta Hartsfield–Jackson Havalimanı’nda uygulandığını hatırlatan Bilgen, SHGM, DHMİ, Türk Hava Yolları ve Eurocontrol ile birlikte gerekli teknik düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Şu anda İstanbul Havalimanı'nda aynı anda ikili iniş-kalkış operasyonu yapılabiliyor

‘HAVALİMANI PAHALI’ ELEŞTİRİLERİNE ÖRNEKLE CEVAP

Bilgen, ‘Bazı havayolları İstanbul Havalimanı’nı pahalı buluyor” şeklindeki eleştirileri Türk Hava Yolları örneği le çürüttü. Bilgen, “İstanbul Havalimanı’nın THY’ye koltuk başına yüzde 4 avantajı oldu. Yakıt maliyetinde etkisi yüzde 35, yüzde 40…  İstanbul Havalimanı’nın yapılması bunu sağladı. Havayolu şirketleri için en yüksek gider kalemi yakıt. İkinci sırada personel giderleri geliyor. Üçüncü sırada havalimanı giderleri. Havalimanı giderleri yüzde 5-9. Bir bakıma THY’nin o giderleri sıfırlanıyor. Madem pahalı, 61’den 102 havayoluna nasıl çıktık? Niye 41 yeni havayolu geldi 5 sene içerisinde? Havalimanı açıldığında 61 havayolu uçuyordu. “dedi.

İSTANBUL ÖZEL JET SAHİPLERİNİ CEZBEDECEK

2024’te 656 milyon Euro yatırım yapacaklarını hatırlatan Bilgen, dünyada özel jeti olan kitleyi İstanbul’a daha fazla çekecek, yeni servisler sunacak genel havacılık terminali inşaatının sürdüğünü, buraya 35 milyon Euro yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası