pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
AJET İLK UÇUŞUNU YAPTI
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
12 Eylül 2021 Pazar - 15:14

TALPA HAVACILIKTAKİ TOPARLANMADAN MEMNUN

TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Hüseyin Murat Ersoy, "Pandemi tüm dünyaya aynı derecede etki etti. Ama biz şu anda iyi durumdayız çok şükür. Dünyada da bu alanda iddialıyız. THY de bu konuda lider." dedi

TALPA HAVACILIKTAKİ TOPARLANMADAN MEMNUN

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Pilot Hüseyin Murat Ersoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle durma noktasında gelen havacılık sektöründe aşı ve tedbirlerin ardından yaşanan hareketlenmenin umut verici olduğunu bildirdi. Ersoy, Türkiye'de 7 bin 200 aktif pilot bulunduğunu, pilotların tek derneği olan TALPA çatısı altında ise 5 bin 200 üye olduğunu anlattı.

‘SÜRECİ EN AZ HASARLA ATLATMAYA ÇALIŞTIK’

Türk Hava Yolları'nda (THY) aynı zamanda Boeing 777 filosunda sorumlu kaptan ve öğretmen pilot olarak mesleğini sürdüren Ersoy, salgının birçok sektör ve meslek grubu gibi havacılığı da ağır şekilde etkilediğini, binlerce uçağın seferlerini yapamadığını ve bu dönemde ulusal ve uluslararası havacılık kurullarıyla yoğun iş birliği içerisinde olduklarını dile getirdi. Salgın döneminde birçok pilotun işsiz kaldığını ifade eden Ersoy, "Bazı kargo ve tahliye seferleri dışında birçok pilot arkadaşımız uzun zaman evlerinde bekledi. Bazıları da işini kaybetmek zorunda kaldı. Bu olumsuz durum tabii ki tüm dünyadaki havayollarında yaşandı. Hatta koronavirüs nedeniyle 11 pilot meslektaşımız da hayatını kaybetti. Bizler mesleki olarak çok olumsuz etkilendiğimiz bu dönemde, hava yolları firmaları ve yöneticileriyle görüşmeler yaparak süreci en az hasarla atlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

Ersoy, havacılık sektöründe de salgın süresince çevrim içi toplantı ve seminerler düzenlendiğini, insanların eve kapanmasıyla havacılık sektörünün de işleyişinde bazı değişiklikler yaşandığını belirterek, "Havacılıkta bazen 11 Eylül olayları, bazen kazalar gibi bazen de bu iniş çıkışlar gibi dönemler maalesef olabiliyor. Bu gibi kısmi olaylar insanlara bazı duraksamalar yaşattı. Pandemi tüm dünyaya aynı derecede etki etti. Ama biz şu anda iyi durumdayız çok şükür. Dünyada da bu alanda iddialıyız. THY de bu konuda lider. Bu, Türk havacılığı açısından güzel ve umut veren bir durum. Tabii ki bu başarının arkasında da THY'nin birbirinden değerli yöneticileri ve çalışanları yer alıyor." değerlendirmesini yaptı.

NELER YAPILDI

Başta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer kurumların pilotların önerilerini ve uluslararası boyuttaki çalışmalarını desteklediğini, onların görüşlerini dinlediğini ifade eden Ersoy, uluslararası kuruluşlarla çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Salgının ilk dönemlerde yoğun bakım servisleri ve hastanelerin de çok yoğun olduğunu anımsatan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada ülkemizdeki tüm hastanelerle iletişime geçerek PCR ve aşı gibi konularda pilot üyelerimize öncelik verilmesi talebinde bulunduk. Yetkililer sağ olsunlar çok yardımcı oldu. Seferler bir yandan devam ederken bir yandan da meslektaşlarımızın seferlerine devam etmeleri gerekiyordu. Bu noktada birçok hastaneyle anlaşmalarımız oldu ve bu dayanışma sayesinde pilotlarımızı bu hastanelere yönlendirdik. Keza kargo uçuşları ve yolcu uçuşları esnasında da alınması gereken önlemler konusunda bilimsel çalışmalar üzerinde yoğunlaştık. Özellikle enfeksiyon alanında uzman doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarıyla görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde alınması gereken önlemler, kullanılması gereken cihazlar, maskeler gibi bu konuların üzerine yoğunlaştık.

Kaptan Pilot Ersoy, pandemi döneminde en yoğun uçuşların kargoda icra edildiğini, buradaki yoğunluğun da Türk sivil havacılığının ilerlemesiyle birçok hava yolu şirketinin ayakta kalmasına katkı sağladığını bildirdi.

Aşılamanın başlamasıyla Sağlık Bakanlığı ile yazışma ve birebir görüşmeler yaptıklarını da aktaran Ersoy, "Çünkü Türkiye'de de birçok yerde olduğu gibi ilk etapta sağlık çalışanları normal olarak aşılanmaya başladı. Olması da gerekiyordu zaten. Akabinde de en çok risk altında olan havacılık sektörüyle alakalı ilgili kurumlarca çeşitli görüşmelerimiz oldu. Çünkü bu salgın sürecinde 11 pilot meslektaşımız koronavirüs nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Ailelerine sabırlar ve meslektaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum tekrar. Bu girişimler neticesinde de birçok havayolu yetkililerimiz bizlere destek verdi. Birbirimize bu konularda katkıda bulunduk. Ardından çalışanlarımızın aşılanması gerçekleşti." diye konuştu.

2 DOZ AŞILANMA YÜZDE 90 SEVİYESİNDE

Ersoy, havacılık sektöründe 2. doz aşılanmanın yüzde 90'a ulaştığını ve bunun çok önemli olduğunu, herkesin aşılanması gerektiğini belirterek, kendisinin de ayın ilk günlerinde ailesiyle hastalandığını, Kovid-19'u aşının da etkisiyle ayakta geçirdiklerini dile getirdi.

BİR KİŞİNİN COVİD-19 VİRÜSÜNÜ TAŞIMASI BİRÇOK ŞEYİ ZİNCİRLEME ETKİLİYOR

İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında, 6 Eylül'den itibaren iç hat uçuşlarında, aşı yaptırmamış veya 180 gün içerisinde koronavirüs hastalığı geçirmemiş yolculardan PCR testi istendiğini de anımsatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bizler uçakta belirli riskleri de taşıyoruz. Ben mesela Boeing 777'de uçuyorum. Bu uçağın kapasitesi 350 yolcu. Bu sayıda yolcuyla bir yerlere sefer yapıyorsunuz ve tabii ki HEPA filtre var, uçaklarımızın çoğunda dezenfektan, hijyen kuralları mesafe ve maskeleme gibi tam önlemler uygulansa da ancak bir kişinin Kovid-19 virüsünü taşıması birçok şeyi zincirleme olarak etkiliyor. Birçok yolcu ve uçuş personelinin karantinaya girmesine sebep oluyor. O yüzden 2 doz aşı ve PCR testinin yapılması bence çok doğru alınmış karar ve bu şekilde de uygulanması lazım. Bu noktada örneğin bizim Asya kıtasına uçuşlarımızda çeşitli zorluklar yaşıyoruz. O kıtadaki bazı devletler çift doz aşı olsanız da PCR testiniz negatif olsa da havacıları kesinlikle otel odalarının dışına çıkarmayarak karantinada tutuyor. Bunlar tabii ki o ülkelerin zorunlu tuttuğu şeyler. Uyuyoruz mecburen."

2022 MART-NİSAN’DA DAHA İYİ NOKTALARA GELECEĞİZ

Türkiye'de 2021'nin haziran ayından sonra sivil havacılığın çok hızlı bir şekilde normalleşeceğini bazı toplantılarda dile getirdiğini aktaran Ersoy, "Şu anda bu çıkışı görmeye başladık. Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatının (EUROCONTROL) geçen yılki raporunda öngörüsü uçuşlar pandemi öncesine göre yüzde 79'du. Şu anda eylül ayı itibarıyla yüzde 71'e ulaştı. Bu çok güzel bir gelişme. Çünkü bu, çok iyi bir şekilde yol alıyoruz demektir. Hatta önümüzdeki 2022 mart-nisan aylarında TALPA olarak biz daha iyi noktalara geleceğini öngörüyoruz. Bu noktada da elimizden gelen ne varsa yapmaya ve çalışmaya devam etmekte kararlıyız." diye konuştu.

TÜRK GENÇLERİ PİLOTLUĞU ÇOK SEVİYOR

Kaptan Pilot Ersoy, Türkiye'de havacılığa büyük bir ilgi olduğunu ve gençlerden çok güzel, olumlu dönüşler aldıklarını, çok ilgili ve azimli gençlerin olduğunu kaydederek, "Havacılıkla ilgili uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmalarda 2023'ün sonunda normalde pandemiden önce pilot ihtiyacı sayısı 30 bin iken şu anda ihtiyaç olan pilot sayısı 34 binlere çıkıyor. Çok ciddi bir ihtiyaç artışı söz konusu. Çünkü ülkemizde ve tüm dünyada havacılık ivmelenerek devam edecek. Ben bu noktada tüm pilot olmak isteyen arkadaşlarımızın bu sevdalarından vazgeçmemelerini ve tutkuyla bu mesleğe bağlı kalmaları gerektiğini öneriyorum." ifadelerini kullandı.

Ersoy, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" sözünü anımsatarak, "Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları daha iyi noktalara gelecek ve hep lider olacağına inanıyorum." dedi.

"Hava İş Kanunu'nun bir an önce hayata geçmesi elzem"

Pilotlara yeşil pasaport verilmesi ve havacılık hakları konusunda taleplerini yetkili kurul ve kuruluşlara sunduklarını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Rusya ve bazı ülkeler pilotlardan yeşil pasaport talep ediyor. Bazı ülkeler de meslektaşlarımızı vize zorunluluğuna tabi tutabiliyor. Bu seferlerde aksaklığa sebebiyet verebiliyor. Bu konuda bizlerin yaptığı çalışma da TBMM'ye sunulmuş durumda. Bu, vize alınması ve buradan kaynaklanan maddi giderler anlamında da ülkemize milli gelir anlamında olumlu bir etki açısından son derece önemli bir konu. Türk sivil havacılığı açısından da elzem bir durum. Deniz İş Kanunu'na benzer kanunların da havacılıkta bulunması gerekiyor. Çünkü kaza ve kasten öldürmeler birbirinden çok farklı konular. Bilindiği üzere Pegasus kaptanları yargılandı. Bazıları hapse mahkum edildi. Bu süreçte arkadaşlarımıza destek olmak için dernek olarak büyük çaba harcadık. Hatta uluslararası kuruluşlar ve kanunlarıyla ilgili örnekler sunduk. Onun için Hava İş Kanunu'nun da bir an önce hayata geçmesi elzem bir durum."

 
DHMİ’DEN BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI ELEKTRİK İHALESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
 
DHMİ’DEN KIBRIS’A EĞİTİM DESTEĞİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DHMİ’DEN BALIKESİR MERKEZ HAVALİMANI ELEKTRİK İHALESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ), Balıkesir Merkez Havalimanı elektrik ...
EMIRATES’TEN DUBAI VE EXPO 2020 KAMPANYASI
Emirates, Dubai ve Expo 2020'yi ziyaret etmek için şimdi daha fazla neden ...
DHMİ SPOR’UN YENİ YÖNETİMİNDEN KESKİN’E ZİYARET
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Spor Kulübü’nün 19. Olağan Genel ...
 
THY AĞUSTOS 2021 RAKAMLARINI AÇIKLADI
Türk Hava Yolları(THY), Ağustos 2021 yılına ait trafik sonuçlarını açıkladı
ABD ORDUSUNA İLK UH-72B LAKOTA
Airbus, ABD Ordusu Ulusal Muhafızlarının UH-72B Lakota helikopter siparişinin ilkini teslim etti
FLY SERVICE’İN RUHSATI İPTAL EDİLDİ
Türkiye’de çok sayıda havalimanında havayolu şirketlerine temsil ve gözetim ...
 
THY 70 SAFA DENETLEMESİNDEN NEREDEYSE SIFIR BULGUYLA ÇIKTI
Türk Hava Yolları uçaklarına yurt dışında son bir yılda 70 SAFA denetlemesi ...
E-5’TEN UÇAK GEÇTİ
Atatürk Havalimanı apronunda bekleyen hurda uçaklardan biri daha satıldı. ...
THY’NİN A330 UÇAĞININ MOTORUNDAN ÇIKAN ALEVLER GÖRÜNTÜLENDİ
Türk Hava Yolları’nın önceki gün İstanbul-Johannesburg seferini yapan ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası