pegasus
Nil Akademi
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TUSAS
MİLAS-BODRUM’DA GÜNEŞ SANTRALİ KURULDU
MİLAS-BODRUM’DA GÜNEŞ SANTRALİ KURULDU
MİLLİ TEKNOLOJİDE DÖNÜM NOKTASI
MİLLİ TEKNOLOJİDE DÖNÜM NOKTASI
TGS’DEN UÇUŞ VE YOLCU SAYISI REKORU
TGS’DEN UÇUŞ VE YOLCU SAYISI REKORU
AIR ARABIA’DAN 415 MİLYON AED KAR
AIR ARABIA’DAN 415 MİLYON AED KAR
AJET
19 Ağustos 2025 Salı - 00:19

HAVAYOLU ŞİRKETİNE REKOR CEZA

Avustralya'nın en büyük hava yolu şirketi Qantas, COVID-19 pandemisi sırasında bin 800’den fazla yer hizmetleri çalışanını yasa dışı şekilde işten çıkardığı gerekçesiyle 90 milyon Avustralya doları (yaklaşık 58 milyon 440 bin ABD doları - 2 milyar 400 milyon lira) para cezasına çarptırıldı.

HAVAYOLU ŞİRKETİNE REKOR CEZA

Bu ceza, Avustralya’da endüstriyel ilişkiler yasalarının ihlali nedeniyle bir şirkete verilen en yüksek ceza olma özelliğini taşıyor.

Federal Mahkeme Yargıcı Michael Lee, verdiği kararda bu cezanın diğer işverenler için "gerçek bir caydırıcılık" sağlamasını amaçladığını belirtti. Kararın ardından açıklama yapan Qantas, cezayı ödemeyi kabul ettiğini ve kararın çalışanlara verilen “gerçek zararın” sorumluluğunu taşıdığını ifade etti.

CEO ÖZÜR DİLEDİ

Qantas Group CEO’su Vanessa Hudson, "Bu belirsiz dönemde alınan taşeronlaştırma kararı, eski ekip üyelerimiz ve aileleri için gerçek zorluklar yarattı. Bu durumdan etkilenen bin 820 çalışana ve ailelerine içtenlikle özür diliyoruz" dedi.

Pandeminin başında hava yolu sektörü neredeyse tamamen durma noktasına gelirken, Qantas 2020 yılında yer hizmetleri personelini işten çıkarma kararı almıştı. Şirket, bu kararın mali açıdan zorunlu olduğunu savunmuştu. Ancak mahkeme 2021 yılında, iş gücünün bir kısmının sendikal eylemleri engellemek amacıyla dış kaynaklara devredildiğine hükmetti. İşten çıkarılanların büyük bölümü sendika üyesiydi.

CEZANIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SENDİKAYA VERİLECEK

BBC'de yer alan habere göre; mahkeme, verilen 90 milyon Avustralya dolarlık cezanın 50 milyonunun doğrudan, davayı açan Ulaştırma İşçileri Sendikası'na ödenmesine karar verdi. Sendika bu kararı, "bir David ve Golyat savaşının beş yıl sonra gelen adaleti" olarak nitelendirdi.

Yargıç Lee, karar metninde Qantas’ın kurumsal kültürünü sorgularken, şirketin “inatçı ve saldırgan” bir hukuk stratejisi izlediğini, bu tutumun işçilere tazminat ödememek için uygulandığını ifade etti. Ayrıca şirketin özürlerinin samimiyeti konusunda da şüpheleri olduğunu vurguladı.

120 MİLYON AVUSTRALYA DOLAR TAZMİNAT DA ÖDEYECEKLER

Bu ceza, şirketin daha önce işten çıkarılanlara 2024 yılında ödemeyi kabul ettiği 120 milyon dolarlık tazminata ek olarak geldi. Ancak bazı uzmanlar, şirketin pandemide taşeronlaştırma yoluyla elde ettiği kazançların, verilen cezadan daha büyük olabileceğini belirtiyor.

Avustralyalı hukuk firması Clayton Utz’tan Dan Trindade, "Bu ceza yeterli caydırıcılığı sağlamazsa, hükümetin cezaları artırması yönünde baskı görebilir" dedi.

Qantas, son yıllarda başka skandallarla da gündeme gelmişti. 2023 yılında, çoktan iptal edilmiş binlerce uçuş için bilet satışı yaptığı gerekçesiyle şirkete 100 milyon dolarlık başka bir ceza daha verilmişti.

 
THY ‘PACE’ PROJESİNİ TANITTI
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY ‘PACE’ PROJESİNİ TANITTI
Türk Hava Yolları, pilot adayı değerlendirme süreçlerini millileştiren ...
MİLAS-BODRUM’DA GÜNEŞ SANTRALİ KURULDU
TAV Havalimanları, Milas-Bodrum Havalimanı’nda güneş enerjisi santrali ...
İGA İSTANBUL HAVALİMANI 2024 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNDA HEDEF YÜKSELTTİ
2050 yılına kadar ‘Net Sıfır Emisyon’ hedefine ulaşmak için kararlılıkla ...
 
AJET’TEN İKİNCİ PİLOTLARA KAPTAN PİLOTLUK FIRSATI
Türkiye’nin en genç hava yolu şirketi AJet, büyüyen filosu için yeni hamleler ...
TGS’DEN UÇUŞ VE YOLCU SAYISI REKORU
Turkish Ground Services (TGS), yaz sezonu ile birlikte uçuş ve yolcu trafiğinde rekorlar kırıyor.
ATÜ DUTY FREE 5 YENİ MAĞAZA AÇTI
Seyahat perakendesinin önde gelen markası ATÜ Duty Free, Antalya Havalimanı'ndaki ...
 
AIR ARABIA’DAN 415 MİLYON AED KAR
Air Arabia, 2025 yılının ikinci çeyreğinde 415 milyon AED net kar elde ...
AJET ANKARA’YI İSPANYA’YA BAĞLIYOR
Yurt dışı uçuş ağını hızla genişleten AJet, uçuş noktalarına İspanya’nın ...
THY VE SOCAR’DAN STRATEJİK ADIM
13 Ağustos 2025 tarihinde, Türk Hava Yolları Genel Müdürlük binasında ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
CT CİHAZLARI, SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI
Özlem Çapan Özeren
HAVALİMANLARINDA SIVI YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası