pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
29 Eylül 2023 Cuma - 09:56

YENİ SENATÖRDEN F-16 SÖZLERİ

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez'in rüşvet aldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma sebebiyle bıraktığı görevi devralan Senatör Ben Cardin, Türkiye'nin yıllardır istediği F-16'lar ile ilgili konuştu. İşte Cardin’in F-16 ile ilgili açıklamaları…

YENİ SENATÖRDEN F-16 SÖZLERİ

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkileri ilgilendiren dikkat çekici bir gelişme yaşandı… Rum ve Ermeni lobisiyle yakınlığıyla bilinen ve geçen haftalarda rüşvet aldığı ifşa olan Kongre’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in bu görevden uzaklaştırılması gündem olmuştu.

Sık sık Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunan ve Türkiye’nin ABD’den yıllardır satın almak istediği F-16 satışına karşı çıkan Menendez’in yerine Demokrat senatör Ben Cardin getirildi. Etki gücü yüksek olan komitenin yeni başkanı, 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 savaş uçaklarının satışı ile ilgili konuştu.

“BAŞKA SORUNLAR DA VAR”

Cardin, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının yanı sıra diğer bazı konulardaki gelişmelerin de bu satıştaki kararını etkileyeceğini söyledi. Cardin, “Yönetimle bu konular hakkında konuşmam gerek çünkü tek bir olayın ötesinde, bunu anlamam gerek” dedi.

Cardin, “Çarşamba günü NATO büyükelçileri toplantısında İsveç’in NATO üyeliğini Türk yetkililerle görüştüm, onlar bana onayın gelecek ayın ilk yarısında verileceğini söyledi. Eğer bu gerçekse en azından NATO sorunu çözülmüş olur. Fakat F-16 konusunda ilerlemek için NATO’nun genişlemesinden başka diğer sorunların da çözülmesi gerekiyor” dedi.

SİLAH SATIŞLARINI ENGELLEYEBİLİYORLAR

Komitenin önceki başkanı Menendez, Türkiye’ye F-16 satışını engellemiş ve İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması, Türkiye’deki insan hakları konuları ve Yunanistan ile yaşanan gerilimleri gerekçe olarak göstermişti. Komitenin kuralları gereği eşi Nadine Menendez ile birlikte hakkında rüşvet suçlaması yöneltilen Menendez, görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

ABD Kongresi’nde ve Temsilciler Meclisi’ndeki Dış İlişkiler Komiteleri, her büyük silah satışını inceliyor ve bazı konularda soru sorup endişelerini dile getirerek, satışları erteleyebiliyor ya da tamamen durdurabiliyor.

ERDOĞAN, “AVANTAJ SAĞLAYACAK” DEMİŞTİ

Menendez hakkındaki iddiaların ortaya çıkmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, “Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil” demişti.

İsveç ve Finlandiya Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra geçen yıl NATO’ya üyelik için başvurmuştu. Finlandiya Nisan ayında üye olurken İsveç halen Türkiye ve Macaristan’ın onayını bekliyor. Türkiye, Ankara ve Budapeşte’nin bu konu ile ilgili yakın bir koordinasyon içerisinde çalıştıklarını duyurmuştu.

Öte yandan Macaristan’ın İsveç’e onay vermemesi sonrasında Kongre’nin Cumhuriyetçi senatörü Jim Risch, Macaristan’a silah satışını askıya almıştı.

 
THY - CHINA EASTERN İŞ BİRLİĞİ
 
İSTANBUL’DA HAVA ULAŞIMINA YAĞMUR ENGELİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TUSAŞ AR-GE 250 ARAŞTIRMASI’NDA BİRİNCİ
Türk Havacılık Uzay Sanayii kurulduğu 1973 yılından itibaren edindiği ...
TEI-TF6000’İN İLK MOTOR BÜTÜNÜ TEKNOFEST’TE
Türkiye’nin Millî Turbofan Motoru TEI-TF6000’in İlk Üretilen Motor Bütünü ...
CUMHURBAŞKANINDAN F-16 VE MENENDEZ AÇIKLAMASI
ABD ile F-16 görüşmelerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda ABD'den ...
 
ASELSAN TEKNOFEST İZMİR’DE GENÇLERLE BULUŞACAK
Türkiye’nin teknoloji lideri ASELSAN, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ...
İNGİLTERE PRENSİ'NDEN TÜRKİYE'YE ‘KAAN’ ZİYARETİ
İngiltere Kralı III. Charles'ın kardeşi olan Edinburg Dükü Prens Edward'ın ...
DİĞER ÜLKELER EMEKLİ ETTİ
Ankara'da F-4 Phantom II savaş uçağının ‘drop tank’ olarak adlandırılan ...
 
ARAÇLARDAKİ ZARAR NASIL KARŞILANACAK
Ankara’da F-4 uçağının yedek yakıt tankının TPAO Genel Müdürlüğü’nün otoparkına ...
F-4 PHANTOM’UN YAKIT TANKI OTOPARKA DÜŞTÜ
Son dakika… Ankara'da F-4 Phantom II savaş uçağının harici yakıt tankı ...
SELÇUK BAYRAKTAR’DAN BAYRAKTAR TB3 MÜJDESİ
Bayraktar TB3'ün yakında havalanacağını açıklayan Selçuk Bayraktar 'Katlanır ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası