pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
TÜRK HAVA YOLLARI LİBYA’DA
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
PEGASUS BOEING 737 FİLOSUNU TUTACAK
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
BAYRAKTAR TB3 ADIM ADIM GELİYOR!
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
ASELSAN’DAN TARİHİ BAKİYE SİPARİŞ
14 Ocak 2021 Perşembe - 11:58

TUSAŞ’IN DEV KOMPOZİT TESİSİ KURULDU

TUSAŞ'ın kompozit tesisi, Ankara'da üretime başladı. Tesiste, Türkiye'nin özgün havacılık projeleri ve global havacılık devleri için üretim yapılacak

TUSAŞ’IN DEV KOMPOZİT TESİSİ KURULDU

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Kahramankazan'daki merkez yerleşkesinde, 181 milyon dolar yatırımla yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip yeni kompozit yatırımını tamamladı. Uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçalarının üretileceği tesis, dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2'sini karşılayacak.

TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Emre Eriş, binada yer alacak ileri teknoloji ürünü bazı ekipmanların tedarik sürecinin tamamlandığını ve kurulumlarının sürdüğünü anlattı.

"KOMPOZİT ÜRETİM KAPASİTEMİZİ YAKLAŞIK 2-2,5 KATINA ÇIKARACAK BİR TESİS"

Eriş, yeni kompozit binasının daha önce kullanılan kompozit tesislerinin yerini almak üzere kurulmadığını belirterek, "Bu bina mevcut kompozit üretim kapasitemizi yaklaşık 2-2,5 katına çıkaracak bir tesis olarak düşünüldü. Halihazırda alınmış, Boeing, Airbus gibi firmalardan gelen işler var, onlar bu tesiste yapılacak. Kendi özgün ürünlerimizin yapısal parçalarının belli bir oranı yine bu tesiste üretilecek. Bunlar şirketimizin, ülkenin yarınına ilişkin konular. Uzun vadeli düşündüğümüzde kompozitin geleceğiyle ilgili özellikle revaçta olan konu termoplastik. Bununla ilgili de tesisimizde ciddi bir Ar-Ge yatırımı ve alanı oluşacak." dedi.

GÖKBEY, BOEİNG VE AİRBUS İÇİN ÜRETİM YAPILACAK

Eriş, tesiste Gökbey helikopterinin tüm kompozit parçalarının, Boeing'in uçaklarının hareketli kontrol yüzeylerinin üretiminin yapılacağını anlattı. Airbus'ın tüm yolcu uçaklarında kullanılabilecek bir kanat konsepti üzerinde çalıştığı Geleceğin Kanadı Projesi'nde TUSAŞ'ın üstlendiği tasarım ve üretim faaliyetlerinin de yine bu tesiste gerçekleştirileceğini açıkladı. Eriş, şirket olarak yerlileştirmeyi çok önemsediklerini, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kabiliyetteki tüm yerli tezgahlara tesiste yer verdiklerini belirterek, "En güzel örneği otoklavlar. Otoklavları, Sistem Teknik firmasından aldık. Yazılımı ve otomasyon sistemiyle yerli bir ürün. Yerli üreticilerimizin ileriye dönük, uluslararası arenada kendilerini daha iyi gösterebilecekleri gelişmeleri sağlamasına ön ayak olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmayla Sistem Teknik, yurt dışındaki herhangi bir kompozit üreticisine bu tezgahları verebilir."diye konuştu.

"ÖNDE GİDEN FİRMALARDAN BİRİ OLACAĞIZ"

TUSAŞ'ın üretim kalitesi ve bilgisiyle dünya kompozit piyasasında önemli bir payı bulunduğuna dikkat çeken Eriş, şunları söyledi:

"Bu kapasite artışıyla payın daha da artmasını bekliyoruz. Hedef, kompozit havacılık yapısallarının yaklaşık yüzde 2'si. Bu ciddi bir rakam. Bu, bugünün işleriyle ortaya konulmuş bir rakam. Bu tesisle geleceğe termoplastik anlamında yatırım yaptığımız için işler önümüzdeki 10 yılda termoplastiğe kaymaya başladığında en önde giden firmalardan biri olacağız. Bu tesis bize bu avantajı sağlayacak. Termoplastik anlamında alacağımız işlerle belki yüzde 2'nin de üzerinde olacağız. Hatta TUSAŞ etrafındaki havacılık HUB'ındaki firmaları da yönlendirerek, sadece TUSAŞ değil, Ankara ve Türkiye'nin daha da büyük pay alması sağlanabilecek. Hedef ve çalışanlarımız bu yönde."

Emre Eriş, yeni kompozit binasında birçok yenilikçi teknoloji ve konseptin kullanıldığını anlatarak, buradaki örneklerin yardımcı sanayiye aktarılmasının da önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

LOJİSTİK FAALİYETLER DE SAĞLANACAK

Tesisin özel olarak planlandığını söyleyen Eriş, tesisle ilgili şu bilgileri verdi:

"Burası, sadece kompozit üretimi için yapılmış bir bina değil, lojistik faaliyetler de buradan sağlanacak şekilde planlandı. Ciddi bir boyahane, tahribatsız muayene sistemleri tesise entegre edildi. Çok büyük kapsamda düşünülmüş, adım adım gerçekleştirilmiş bir iş. Yeni kompozit binasının TUSAŞ, Ankara hatta Türkiye'deki bütün kompozit işlerine vitrin olmasını bekliyoruz. Dünya çapındaki bir şirket buraya geldiğinde 'Gözüm kapalı bu işi TUSAŞ'a veririm, TUSAŞ da bunu gerektiği şekilde yardımcı sanayi firmalarına yönlendirir' öngörüsünü oluşturmak istiyoruz. Bu sayede 420 no'lu binada en az 1000 kişinin çalışmasını öngörüyoruz, yardımcı sanayiyle bunu 2, 3, 5, 10'a katlayarak ciddi bir istihdam yaratmayı hedefliyoruz."

BAZI TEKNOLOJİLER BU TESİSTE İLK KEZ UYGULANACAK

Kompozit İmalat Müdürü Türker Dölek, kompozit alanının sürekli gelişen ve son teknolojinin takip edilmesi gereken bir alan olduğunu söyledi. Bu doğrultuda, TUSAŞ olarak kompozit tasarım, üretim ve teknolojilerinde hep günceli yakalamaya hatta o teknolojinin gelişmesine önayak olmaya çalıştıklarını anlatan Dölek, "Bazı teknolojilerin belki de ilk uygulandığı, hayat bulduğu yerler hep tesislerimiz oluyor. Yeni tesisimizde de bu konuda hali hazırda yürüyen birçok projeyle mevcuttaki teknolojiyi bir adım öteye götürecek çalışmaları sürdürmekteyiz" dedi.

 

 
SİNGAPUR HAVA YOLLARI'NDAN YENİ 500 MİLYON DOLARLIK TAHVİL İHRACI
 
AIR BALTIC’A SKYTRAX’TEN 5 YILDIZ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI DEMİR AÇIKLADI
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Acet, Savunma Sanayii Başkanı İsmail ...
ANKARA'DA ÇOK KRİTİK OPERASYON
Savunma Sanayii Başkanlığı projelerini yabancı firma yetkililerine aktardıkları ...
AVRUPA TÜRK SİHA’LARI İÇİN SIRAYA GİRDİ
Türk SİHA'larının Dağlık Karabağ’da savaşın sonucunu belirlemesi, Avrupa’yı ...
 
ABD’DEN KRİTİK F-35 KARARI: SERİ ÜRETİM ASKIYA ALINDI
ABD Savunma Bakanlığı, teknik sorunlar nedeniyle F-35 savaş uçaklarında ...
S-400'LER İÇİN ABD İLE ORTAK ÇALIŞMA GRUBU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''S-400'ler için ABD ile ortak çalışma ...
RUS ORION İHA’SININ YENİ SİLAHLI VERSİYONU
Rusya Savunma Bakanlığı, internet sitesinde en modern silahların fotoğraflarının ...
 
FRANSIZLARDAN TÜRK SİHA'LARINA ÖVGÜ
Fransız Liberation Gazetesi, SİHA'ların, Türkiye'nin gücünün yükselişinin ...
MMU DÜNYADAN İZOLE YERDE YAPILACAK
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: "Milli Muharip Uçak TF-X'in yapılacağı yer tümüyle dünyadan izole durumda"
HİSAR A+ SERİ ÜRETİME HAZIR
Ambargo uygulanan HİSAR A+ Hava Savunma Füzemizi yerli ve milli ürünlerle ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası