pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 10:50

UZAYA GİDECEK İLK TÜRK 1 HAFTA DENEY YAPACAK

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Türk astronotun seçilme ve uzaya gönderilme sürecine ilişkin, "Türk astronot uzayda bir hafta kalacak. Bir kadın ve bir erkeğe eğitim verilecek" dedi.

UZAYA GİDECEK İLK TÜRK 1 HAFTA DENEY YAPACAK

UZAY AJANSI BAŞKANI YILDIRIM AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir Türk vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz” sözleriyle duyurduğu Türkiye’nin uzay yolculuğunun detaylarını Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım açıkladı. Türkiye Gazetesi'ne konuşan Yıldırım, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu kapsamında hazırlıkların tamamlandığını belirterek “2023’te gidilecek. Bir kişi göndereceğiz ama iki kişi eğitim alacak. Hastalanır ya da herhangi bir şey olabilir o yüzden yedekli olacak. Bir kadın, bir erkek gönderilecek. Eğitimde alınan sonuçlara göre bir kişi gidecek. Bizim bir tercihimiz olmayacak” dedi.

SpaceX götürecek, imza yakında

Bir ön eleme yaptıktan sonra isimlerin SpaceX’e bildirileceğini ifade eden Yıldırım “SpaceX’in şu anda kapsülü gidiyor ama NASA birçok firmaya astronot eğitimi konusunda yetki verdi. Biz de en avantajlı imkânları sağlayanla anlaştık. Henüz imzayı atmadık ama birkaç gün içerisinde imzayı da atacağız. NASA’nın kontrolünde olan bir süreçle gidilecek. Astronotumuzun, uluslararası uzay istasyonunda 1 hafta kalmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Uzayda deney

Yıldırım, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ndaki deneylerin nasıl tespit edileceğini de şöyle anlattı:

"Bizim belirlemiş olduğumuz bazı kriterler var. TÜBİTAK, bu kriterler üzerinden 1 hafta içinde çağrıya çıkacak. Bu çağrı, bilim camiasına yapılacak. ‘Benim yer çekimsiz ortamda yapmak istediğim deney var’ iddiasında olanlar müracaat edebilecekler. Onlar arasından üç veya dördünü seçerek, gidecek olan uzay yolcumuza bunları orada yaptıracağız."

Öte yandan, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu da DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, uzaya gidecek olan ilk Türk vatandaşı için toplam maliyetin yaklaşık 70 milyon dolar olacağını açıkladı.

Adaylarda aranan özellikler

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçükler, mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler ve tıp fakültelerinden birini bitirmiş olanlar arasından seçim yapılacağını açıkladı. Ayrıca, boyu 149,5-190,5 santimetre arasında, vücut ağırlığı da 43-110 kilogram olan adayların başvuruları kabul edilecek.

Başvuru yapacak olan kişilerde aranan diğer özelliklerden bazıları şöyle:

Her iki gözde de yüzde 100 görme keskinliğine sahip olması, protez kullanmaması, vücudunda platin ya da vida bulunmaması, kalp ve damar sisteminde rahatsızlık bulunmaması, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, kapalı alan korkusu olmaması.

Görev süresi 10 yıl

Adaylar, test, tetkik ve muayeneden geçirildikten sonra İngilizce dil kabiliyetleri için mülakata alınacak. Tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2’ye düşürülecek. Seçilen iki aday 10 yıl boyunca Türk Uzay Ajansı veya TÜBİTAK bünyesinde de görev yapacak. Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonunun gerçekleştirilmesiyle Türkiye, uluslararası uzay istasyonunun altyapısından faydalanarak bilimsel deney yapma imkânına da kavuşacak.

Başvuru adresini iki günde 2.7 milyon kişi ziyaret etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk uzay yolcusu projesini resmî olarak başlattığına işaret ederek “Bu proje, geçen yıl Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda devreye aldığımız ve 10 kritik hedeften oluşan Millî Uzay Programı’mızın önemli bir aşamasını oluşturuyor. Projeyle, seçilecek bir Türk vatandaşını 2023’te bilimsel faaliyetler yürütmek üzere uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Bu prestijli misyon sayesinde Türkiye, uzaya vatandaşını gönderen nadir ülkeler arasında yer alacak” dedi.

Varank, seçilecek bilim elçisinin Türkiye’nin gelecekteki millî kahramanlarından biri olacağını düşündüğünü belirterek “Bu proje kesinlikle tek seferlik bir uzay yolculuğu olarak düşünülmemeli. Biz Millî Uzay Programı ile ülkemizde yetkin bir uzay ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

150 KİŞİ ŞARTLARI SAĞLIYOR

Başvurular hakkında da bilgi veren Varank “Başvuruları kabul etmek ve adayları süreç hakkında bilgilendirmek üzere bir internet sayfası oluşturduk. 23 Haziran saat 20.23’e kadar ‘www.uzaya.gov.tr’ adresinden başvuruları kabul edeceğiz. Cumhurbaşkanı’mız projeyi duyurduktan şu ana kadar sayfayı 2,7 milyon kişi ziyaret etti. 27 bin kişi de kayıt sayfasına giriş yaptı. Şu anda bütün şartları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişi sayısı da 150” ifadesini kullandı.

 
BOLAT THY'DEKİ YENİ ÜCRET POLİTİKASINI AÇIKLADI
 
EMIRATES BALİ’YE İNİŞ YAPTI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BOLAT THY'DEKİ YENİ ÜCRET POLİTİKASINI AÇIKLADI
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, ...
THY’DE HEDEF 400 UÇAKLIK FİLO
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, ”5 uçaklı filosundan ...
EN ÇOK ÇALIŞILMAK İSTENEN ŞİRKET PEGASUS
Pegasus Hava Yolları, öğrenci ve profesyonellerin oylarıyla ‘En çok çalışılmak ...
 
UZAY YOLCULUĞUNA SÜRPRİZ ADAY!
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 2019 yılında çıkan hortumda çalıştığı sebze ...
UZAYA GİTMEK İÇİN KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?
Bakan Varank: “Açılan siteyi şu ana kadar 2.7 milyon kişi ziyaret etti, 27 bin başvuru yapıldı”
TALİBAN BAE İLE İMZAYI ATIYOR
Taliban, havaalanlarının işletilmesi için BAE’yle anlaşma imzalayacak.
 
ÖĞRENCİSİYLE HAVADA CİNSEL İLİŞKİYE GİRDİ
Şok görüntüler! Rusya’da yaşanan olayda pilot uçağı otomatik pilota alıp ...
KUM FIRTINASI UÇUŞLARI DURDURDU
Kuveyt Sivil Havacılık İdaresi, ülkedeki yoğun kum fırtınası nedeniyle ...
HER İKİ UÇAKTAN BİRİNİ TÜRKİYE UÇURUYOR
TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası