pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
3 Ağustos 2022 Çarşamba - 16:02

UÇAKTA BASINÇ VE KULAK AĞRISI

Uçak havalandıktan sonra veya inişe geçtiğinde neden kulaklarımız ağrır? Kulak ağrısının bir çözümü var mı? Ağrı yaşamamamız için neler yapabiliriz? Doktor tavsiyeleri nelerdir? Çocuklar neden daha fazla ağrı hisseder? Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

UÇAKTA BASINÇ VE KULAK AĞRISI

“Kulaklarım çok ağrıyor, dayanamıyorum. İnsin artık bu uçak!”… Birçoğumuz bu sözcükleri ya sesli olarak yanındakilere söylemiştir ya da içinden geçirmiştir. Peki havada iken neden kulak ağrısı yaşarız? İşte bazı kişileri uçmaktan soğutan uçakta kulak ağrısının nedeni ve çözüm önerileri…

TIKALI BURUN UÇAKTAKİ BASINÇLA BİRLEŞEREK KULAKTA AĞRIYA YOL AÇIYOR

Uçak yolculuklarında özellikle inişe geçilirken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı olarak çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen çok şiddetli kanamalar meydana gelebiliyor. Dış kulak yolunda sorun yok ise uçağın kalkış, iniş ve havadaki seyrinde basınç hissedilmesinin doğal olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, ancak yolculuk esnasında burun tıkanıklığı olması durumunda orta kulakta negatif basınç oluştuğunu ve şiddetli ağrı meydana geldiğini ifade ediyor.

NELER YAPILMALI? İŞTE BAZI ÖNERİLER…

KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, kulak tıkanıklığını önlemek için yolculuk öncesinde sakız ya da şeker çiğnenmesini ve tıkalı burun ile uçağa binmek kulakta basınç ve ağrıya neden olacağı için gribal enfeksiyon var ise mutlaka uzmana danışılmasını tavsiye ediyor.  

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, uçak yolculuklarında kulakta oluşan basıncın yol açtığı ağrıların nedenlerine değinerek oluşabilecek sorunları önlemek üzere önemli tavsiyelerde bulundu.

DIŞ KULAKTA SORUN YOKSA BASINÇ YAŞANMASI NORMAL

Uçak yolculuğunda havada basınç değişikliği yaşandığını ve kabinin içinde yerde ayrı, havada ayrı, inerken ayrı bir basınç düzeni oluştuğunu hatırlatan Rahimi, sözlerine şöyle devam etti:

“Orta kulağımıza hava miktarı ancak burun ile östaki tüpü ile orta kulağa geçer ve orta kulağın içinde bulunan basınç östaki tüpü ile ayarlanabilir. Orta kulağın dış dünyaya bir açılması bulunmuyor. Dış kulak yolumuz normal ise uçak inerken, kalkarken ve seyir halindeyken çeşitli basınçlara maruz kalabilir. Bu durumda dış kulak yolunun basıncı kabinin basıncına göre ayarlanır. Özellikle uçak inişe geçerken basınç hızı değişikliğinden kaynaklı çok şiddetli kulak tıkanıklığı, kulak uğultusu ve hatta bazen çok şiddetli kanamalar meydana gelir. Bunların hepsi kulak tıkanıklığı ile ilgili gözükse de burun tıkanıklığı ile ilgili bir durumdur.”

BASINÇ AYARLANAMADIĞINDA ŞİDDETLİ AĞRI OLUŞUYOR

Burun tıkanıklığı ve onun parçası olan östaki tüpünün orta kulaktaki basıncı ayarlamadığı durumda kulak zarının içeriye doğru negatif basınçla bir emiş gösterdiğini belirten Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Bu negatif basıncın emişi çok şiddetli ağrıya neden olur. Bu ağrı şiddetlenirse küçük ve kılcal damarlardan sıvıyı orta kulağa çeker, ağrı daha da artarsa bu sefer kanı orta kulağa çeker ve böylece kulakta çok daha şiddetli ağrı meydana gelir.” dedi.

VALSAVLA MANEVRASI YAPILMALI  

Östaki tüpünü harekete geçirmek ve östaki tüpünden orta kulağa daha fazla hava göndererek negatif basıncı geçirmenin mümkün olduğunu ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Böylece valsavla manevrası olarak adlandırılan solunum yolu kapalıyken orta kuvvette nefes vermeye çalışılarak yapılan hareketi yapmak gerekir. İlk önce burnumuzu elimizle tıkarız, yanaklardan orta kulağa gidecek kadar şiddetli bir hava veririz. Bu valsavla manevrasını birkaç defa tekrarlamak gerekir.” diye konuştu.

SAKIZ ÇİĞNEMEK KULAK TIKANIKLIĞINA ÇARE Mİ?

Uçak yolculuğundan önce kulakta tıkanma problemi yaşayan kişilere seyahat boyunca küçük bir şeker ya da sakız çiğnemelerini öneren Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Böylece çene hareketleriyle ve yutkunmak ile östaki tüpü hareket eder, hava açılıp orta kulağa geçer. Bu şekilde negatif basınç engellenir. Diğer bir yol ise, çeneyi öne ve arkaya doğru hareket ettirmektir.” ifadelerini kullandı.  

TIKALI BURUNLA UÇAĞA BİNMEK SAKINCALI MI?

Op. Dr. K. Ali Rahimi, ‘Orta kulakta sıvı birikimi olursa bu durum uçak yolculuğundan 2-3 hafta daha devam eder ve hemen bir uzmana gitmek gerekir.’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Uzman hekim kontrol sonrası burun spreyi reçete edebilir. Bazı kişilerde uçak yolculuğunda yaşanan bu durum kalıcı problemlere yol açabiliyor. Bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Genelde bu durum sık uçak yolculuğu yapan kişilerde görülüyor. Bu kişilerin kulak zarına tüp takarak iki tarafın hava basıncını östaki tüpünden değil kulak zarından ayarlamaya çalışılıyor. Uçak yolculuğundan önce gribal enfeksiyon varsa bir uzmana başvurulmalı. Çünkü tıkalı burun ile uçağa binmek, kulakta basınç ve ağrıya neden oluyor.”

BEBEKLERDE DAHA ŞİDDETLİ AĞRI OLUR

Uçakta kulak ağrısı bebeklerde daha şiddetli yaşanır. Bebeklerin kulak zarı daha hassas olduğu için özellikle inişlerde basınç, kulak zarının üzerine daha fazla baskı yapar. Bu durumda bebekleri eğer hala süt emiyorlarsa emzirmeli, biraz daha büyüklerse şeker ve çikolata gibi çiğneyebilecekleri veya emebilecekleri gıdalar verilip yutkunmaları sağlanmalı.

 
TÜM İÇ HAT VE KISA UÇUŞLARI ASKIYA ALDI
 
İLK PARTİ AKINCI B TSK’YA TESLİM EDİLDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜM İÇ HAT VE KISA UÇUŞLARI ASKIYA ALDI
Son dakika… İngiliz Havayolu şirketi British Airways, tüm iç hat ve kısa ...
TEL AVİV UÇUŞLARINI GÜNDE İKİYE ÇIKARIYOR
Emirates Havayolu, ilk uçuşun yapıldığı tarihten bir ay sonra Dubai ve ...
İSTANBUL HAVALİMANI ZİRVEYE YERLEŞTİ
İstanbul Havalimanı Avrupa’nın zirvesine yerleşti. Temmuz ayı rakamlarını ...
 
PUSH-BACK ARACI UÇAĞIN ALTINA GİRDİ
Towbar’ı kırılan push-back aracı, Boeing 737 tipi uçağın altına girdi. ...
BOLAT’TAN DARÜLACEZE’YE ZİYARET
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, ...
THY YENİ AIRBUS A350’SİNE KAVUŞTU
Türk Hava Yolları (THY), 11’nci Airbus A350 uçağına kavuştu
 
CORENDON AIRLINES PARK ANTALYA STADYUMU
Corendon Airlines ve Fraport TAV Antalyaspor arasında stadyum isim sponsorluğu ...
AYJET UÇUŞ OKULU-HAVELSAN İŞ BİRLİĞİ
Havacılık ve savunma sektöründe ülkemizin en büyük teknoloji firmalarından ...
SOUTHWIND’İN ÇAĞRI KODLARI AÇIKLANDI
Yeni kurulan Antalya merkezli havayolu şirketi Southwind Airlines’ın çağrı kodu belli oldu.
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası