pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
17 Ocak 2023 Salı - 00:25

UÇAĞIN DÜŞMESİNE CANLI YAYIN MI SEBEP OLDU?

Nepal’de Yeti Havayolları uçağının düşmesine uçaktan cep telefonu ile yapılan canlı yayın mı sebep oldu? Uçaklarda cep telefonu ile konuşmak uçağı düşürebilir mi? Uçaklarda neden ‘cep telefonlarınızı kapatın ya da uçuş moduna alın’ uyarısı yapılıyor? Cep telefonu ile konuşmak uçuş güvenliği için tehlikeli mi?

UÇAĞIN DÜŞMESİNE CANLI YAYIN MI SEBEP OLDU?

O SORU YİNE GÜNDEMDE: UÇAKTA CEP TELEFONU AÇMAK TEHLİKELİ Mİ?

Nepal’de iç hat uçuşu yapan Yeti Havayolları uçağının düşmesinden kısa süre önce bir yolcunun akıllı cep telefonunu açarak sosyal medya hesabından canlı yayın yapması, tüm dikkatleri yine ‘Uçaklarda cep telefonu ile konuşmak veya yayın yapmak uçağı düşürebilir mi?‘ sorusunun sorulmasına sebep oldu.

Uzmanlar bu konu üzerinde tartışıyor. Kazanın kesin nedeni uçağın iki kara kutusu incelendikten sonra ortaya çıkacak. Ancak bu konu kafalarda ciddi anlamda soru işaretleri yaratıyor. İşte kafaları karıştıran o sorular…

Sonu Jaiswal isimli Hintli yolcunun, uçak hala havadayken ve uçuşun en kritik savhalarından olan iniş sırasında, cep telefonunun CSM şebekesini kullanarak canlı yayına geçmesi, uçağın kumandalarını etkilemiş olabilir mi?

KURALLARI ÇİĞNEDİ

Şurası kesin; canlı yayın yapan yolcu, uçak piste inip yavaşlayana kadar cep telefonlarının kapalı kalması kuralını kesin olarak ihlal etmiş durumda. İniş sırasında GSM şebekesi üzerinden telefonunun internet bağlantısını açan Hintli yolcunun, uçağın düşmesine sebep olma ihtimali tartışılıyor.

ANONS YAPILIYOR

Cep telefonu sinyallerinin, iniş sırasında kullanılan hassas elektronik cihazların sağlıklı çalışmasını olumsuz etkileme riski bulunuyor. Bu nedenle cep telefonlarının kalkıştan önce kapatılması ya da uçuş moduna alınması istenir. Uçak indikten ve yavaşladıktan sonra tekrar açılmasına izin verilir.

ATR-72 UÇAKLARINDA İNTERNET BAĞLANTISI VAR MI?

ATR-72 uçaklarında internet bağlantısının olması çok düşük ihtimal. İnternet bağlantısı ancak günümüzün son teknoloji ürünü ve genelde geniş gövdeli, çift koridorlu gelişmiş uçak modellerinde mevcut. Bu uçaklarda yolcular belli bir ücret karşılığında GSM şebekesini açmadan, havayolu şirketinin sağladığı internet bağlantısı üzerinden internete girebiliyor. Havayolu şirketleri internet hizmetini, sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen dünyaca bilinen firmalardan alıyor. Bunun için uçaklarda gerekli teknik düzenlemeler yapılıyor ve internet sistemi kuruluyor. Nepalli Yeti Havayollarının filosundaki ATR-72 tipi uçaklarda bu özeliğin olması uzak ihtimal gibi gözüküyor.

68 yolcu ve 4 kişilik mürettebatın hayatına mal olan kazaya neyin sebep olduğu kaza-kırım ekibinin incelemesi ve uçağın FDR ile CVR diye adlandırılan iki kara kutusunun çözümünden sonra ulaşılacak verilerle ortaya çıkacak. Kazaya, akıllı cep telefonuyla yapılan canlı yayının sebep olup olmadığı bu incelemeden sonra netlik kazanacak.

NE OLMUŞTU?

Nepal’in başkenti Katmandu'dan Pokhara'ya gitmek üzere havalanan Yeti Hava Yollarına ait "ATR 72" tipi yolcu uçağı, havalimanına iniş için alçalırken, Seti Nehri Vadisi yakınında düşmüş, uçakta 68 yolcu ile 4 kişilik ekipten kurtulan olmamıştı.

Haberair.com

DÜŞMEDEN SANİYELER ÖNCE UÇAKTAN CANLI YAYIN: İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

 
THY’DEN DOĞU AVRUPA KAMPANYASI
 
BAYRAKTAR: DURDURMAK KOLAY, YAPMAK ZOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’DEN DOĞU AVRUPA KAMPANYASI
Türk Hava Yolları, Doğu Avrupa’ya gidiş-dönüş her şey dahil 109 Dolar’dan ...
THY UÇAKLARINDA İLK SIRA KİMLERE VERİLECEK?
Türk Hava Yolları, aldığı yeni kararla bundan söyle uçaklarda ilk sırayı ...
ONUR YILMAZ VATANJET GENEL MÜDÜRÜ OLDU
HEAŞ’ta Mart 2021-Ocak 2023 arasında İş Jeti/Hava Taksi İşletme Direktörü ...
 
NEPAL’DE ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Nepal'de 72 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından Başbakan ...
BİR YOLCU UÇAKTAN CANLI YAYIN YAPMIŞ
Nepal'de düşen yolcu uçağında bulunan Hintli bir yolcunun, uçak düşmeden ...
PİSTE ULAŞAMADAN DÜŞMÜŞ
Katmandu’dan havalandıktan sonra arıza yaşayan Yeti Havayolları uçağının ...
 
UÇAĞIN DÜŞMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜSÜ
Son dakika… Nepal'de 72 kişiyi taşıyan Yeti Havayolları’na ait uçağın ...
NEPAL'DE 72 KİŞİYİ TAŞIYAN UÇAK DÜŞTÜ
Son dakika... Nepal'in merkezindeki Pokhara bölgesinde, 68 yolcu ve 4 ...
İŞ JETİ SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Falcon Aerospace Arge A.Ş., Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden SHY-145 ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası