pegasus
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TUSAS
PEGASUS-BERKELEY STRATEJİK ORTAKLIĞI
PEGASUS-BERKELEY STRATEJİK ORTAKLIĞI
HAVAİST YOĞUN SEZONA HAZIR
HAVAİST YOĞUN SEZONA HAZIR
THY YENİ UÇAKLARI SOMPO AXIS’LE FİNANSE ETTİ
THY YENİ UÇAKLARI SOMPO AXIS’LE FİNANSE ETTİ
ÇELEBİ ENDONEZYA’DAKİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRİYOR
ÇELEBİ ENDONEZYA’DAKİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRİYOR
AJET
14 Mayıs 2025 Çarşamba - 15:49

TUSAŞ VE AIRBUS HÜRJET İÇİN İMZALARI ATTI

TUSAŞ, Airbus liderliğindeki İspanyol şirketleri ile İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin ITS Entegre Eğitim Programı için Mutabakat Zaptı imzaladı.

TUSAŞ VE AIRBUS HÜRJET İÇİN İMZALARI ATTI

Airbus liderliğindeki İspanyol sanayi şirketleri ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), İspanyol Hava ve Uzay Kuvvetleri envanterindeki F-5M eğitim uçaklarının yerini almayı hedefleyen “Gelişmiş Jet Eğitim Uçağı, Entegre Eğitim Sistemi – Muharip (ITS-C)” programı kapsamında iş birliği fırsatlarını belirlemek ve geliştirmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Bu iş birliği, Airbus’ın tasarım, üretim, hizmet desteği ve eğitim konularındaki uzmanlığını; TUSAŞ’ın gelişmiş kabiliyetlere sahip, tek motorlu, iki kişilik, süpersonik jet eğitim uçağı olan HÜRJET’in yenilikçi tasarımıyla bir araya getirecek.

TUSAŞ ile Airbus arasında daha önce olası sanayi iş birliğine yönelik çalışmaların başlatılmasını hedefleyen bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Bu mutabakat zaptının devamı niteliğinde taraflar bu sefer İspanyol sanayi şirketlerinin de katılımıyla İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen FEINDEF fuarında yeni bir mutabakat zaptı için bir araya geldi. 

Anlaşma, TUSAŞ tarafından millî imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı’nın İspanyol entegre eğitim sistemine dahil edilmesini amaçlarken İspanyol sanayisinin de güçlendirilmesini hedefliyor. İmzalanan mutabakat zaptı, Türkiye ve İspanya arasındaki savunma bağlarını kuvvetlendirmeyi, İspanyol Hava Kuvvetleri’nin modern eğitim uçaklarına yönelik artan operasyonel ihtiyaçlara yanıt verilmesini amaçlıyor.

TUSAŞ, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 16 bin çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.

Jet Eğitim Uçağı HÜRJET

TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, yüksek performansı ve gelişmiş aviyonik kabiliyetleri sayesinde 5. nesil savaş uçakları için pilot yetiştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. 5. nesil savaş uçaklarına geçiş süresini en aza indirmek için tasarlanmış kullanıcı arayüzü (HMI) sayesinde, süpersonik bir ileri jet eğitim uçağı olan HÜRJET, eskiyen eğitim uçaklarının yerini alacak ve genç pilotları modern savaş uçaklarının zorluklarına hazırlayacak ideal bir eğitim çözümü olacaktır. Ses hızını aşarak süpersonik hıza ulaşan HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, maksimum 1,4 Mach hıza ulaşmayı hedeflemektedir.

Özellikle, HÜRJET’i üstün bir eğitim verimliliği seviyesine taşıyan, Gömülü Eğitim Sistemi ile Kara Tabanlı Eğitim Sistemlerinden oluşan bağlantılı eğitim mimarisiyle geliştirilen son teknoloji HÜRJET Eğitim 360 Sistemi dikkat çekmektedir. Akıllı tek motorlu konfigürasyonu sayesinde daha az yakıt tüketimi, daha kolay ve hızlı bakım, daha az yedek parça kullanımı sağlamaktadır.

HÜRJET’in 2026 yılında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanmakta olup, bu teslimat Türkiye’nin havacılık kabiliyetleri açısından dönüştürücü bir adımı temsil etmektedir.

 
İŞTE THY UÇAĞININ KUYRUK VURMA ANI!
 
TRUMP GELDİ KATAR KESENİN AĞZINI AÇTI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SH-70 HELİKOPTERİMİZ DENİZE ACİL İNDİ
Son dakika… Milli Savunma Bakanlığı duyurdu! DENİZKURDU-II/2025 Tatbikatı ...
BAYRAKTAR TB3 MÜHİMMATLI OLARAK GEMİDE
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı ...
‘ATMACA’ TAM İSABETLE VURDU
Milli Savunma Bakanlığı, "ATMACA Güdümlü Mermisi"nin TCG Kınalıada'dan ...
 
TEI’YE VERİMLİLİKTE 4 ÖDÜL BİRDEN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel ...
T625 GÖKBEY'DEN İLK DENİZ AŞIRI UÇUŞU
Türkiye'nin ilk milli Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY, ilk deniz ...
BAYKAR VE LEONARDO ORTAKLIĞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Meloni'nin huzurunda gerçekleşen ...
 
ASELSAN İSTİKRARLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR
Şu anda BİST-100’ün en değerli şirketi olan ASELSAN, ilk çeyrek sonuçlarında ...
TEI ‘TÜRKİYE’NİN EN MUTLU İŞ YERİ’
Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, farklı kategorilerde ...
ASELSAN 50’NCİ GURUR YILINDA TEKNOFEST KKTC’DE
Kıbrıs Barış Harekatının ardından Türkiye’ye yönelik ambargolara yanıt ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
AVRUPA HAVACILIĞINA İGA DAMGASI
Özlem Çapan Özeren
HAVALİMANLARI YENİ CEPHELER Mİ?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası