pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
26 Nisan 2023 Çarşamba - 16:22

TÜRKLER SUDAN’DAN TAHLİYE EDİLİYOR

Sudan'da iç savaşın ortasında kalan Türk vatandaşlarının Etiyopya üzerinden tahliyesi devam ediyor. 301 kişiden oluşan ikinci kafile THY'ye ait uçakla bu sabah saat 09.15 sıralarında İstanbul'a geldi. Sudan'dan kaçan Türk vatandaşları, zor ve korku dolu anlar yaşadıklarını aktardı.

TÜRKLER SUDAN’DAN TAHLİYE EDİLİYOR

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında süren çatışmalar nedeniyle ülkeden tahliye edilen ve Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya sevk edilen 301 Türk vatandaşı daha İstanbul'a getirildi.

Dışişleri Bakanlığı ile Hartum ve Addis Ababa Türk Büyükelçiliklerinin organizasyonuyla, ilk olarak karayoluyla Etiyopya sınırına getirilen Türkler, daha sonra buradan da otobüslerle Gondar şehrine ulaştırıldı. Türk kafileleri başkent Addis Ababa'ya sevk edildikten sonra THY'ye ait uçaklarla Türkiye'ye getiriliyor. 01.10 sıralarında İstanbul Havalimanı'na inen ilk uçağın ardından Boeing 777-300 tipi ikinci uçak da sabah saat 09.15'te geldi. 

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA çalışanları tarafından çiçeklerle karşılanan Türkler, savaş bölgesinden kaçış sürecini ve yaşadıkları korku dolu günleri basın mensuplarına anlattı. 25 yıldır Hartum'da yaşayan ve ticaretle uğraşan Abdülrezzak Şahan, savaş bölgesinden kurtulup sağ salim ülkesine döndüğü için mutlu olduğunu belirtti. Tahliye operasyonu için yetkililere teşekkür eden Şahan, "Savaş bölgesi olmasından dolayı zorlu bir süreçti. Birtakım sıkıntılar oldu. Ancak ülkemize kavuştuğumuz için mutluyuz. Sudan çok zor günler geçiriyor. Düzelmesini temenni ediyoruz. Silahların gölgesinde başkent tamamen kuşatılmış durumda. Çatışmalar oldukça yoğun" diye konuştu.

"SİLAHLARIN ALTINDA TAHLİYE SÜRECİ YAŞANDI"

Şahan, Türk Büyükelçiliği'nin tavsiyesiyle evlerinden çıkmadıklarını kaydederek, tahliye operasyonuna ilişkin şunları söyledi:

"Daha çok evlerimizdeydik. Bu şekilde kendimizi korumaya çalıştık. Koordinasyon neticesinde toplanma bölgesine yönlendirildik. Gerekli çalışmalar yapıldı. Otobüslere bindik. Etiyopya sınırına geldik. Oradan yine otobüslerle Etiyopya'nın başka bir şehrine ve küçük bir havalimanından uçakla başkent Addis Ababa'ya geldik. Neticede bir savaş bölgesinde, silahların altında kuşatılmış bir şekilde bu tahliye süreci yaşandı. Güvenlik şemsiyesi altında Etiyopya sınırına kadar geldik. Addis Ababa'ya kadar güvenli bir şekilde geldik."

"İŞ YERİMİZ YAĞMALANDI"

DHA’dan Enver Alas’ın haberine göre, Sudan'da çalışan Mehmet Mehdi Gergin ise savaşın ortasında kaldıklarını ve çok korktuklarını ifade etti. Gergin, "Yollar çok bozuktu. Arabalar bozuldu. Sudan'dan otobüslerle Etiyopya'ya geldik. Etiyopya'da da kapıda sıkıntılar başladı. Havalimanına geldikten sonra da rahatladık. Çok korktuk. Gözümüzün önünde vurulanlar oluyordu. Ateşkes deniliyor ancak öyle bir şey yok. Kurşunların arasında nasıl geldiğimizi biz de bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkent Hartum'da ticaretle uğraşan Osman Atilla da tahliye operasyonunun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. Atilla, "Geldiğimiz için mutluyuz. Sudan gerçekten çok sıkıntılı ve karışık. Bizi Etiyopya'ya götürdüler ancak orası da karışık. Orada da bir iç savaş var. Başka bir alternatif olmadığından dolayı bizi Etiyopya üzerinden getirdiler. Ama bir savaşın içinden başka bir savaşın içine gittik. Organizasyonlar iyiydi. Çok şükür sağ salim geldik. Ticaretle uğraşıyorum Sudan'da. İş yerimiz yağmalanmış durumda" şeklinde konuştu.

Tahliye edilecek üçüncü kafile için Etiyopya'da bulunan THY uçağının saat 15.00 sıralarında İstanbul'da olması bekleniyor.

 
THY’DEN DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLAMASI
 
İSTANBUL HAVALİMANI'NDA SANDIKLAR KURULDU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUS UÇAĞI RUSYA’YI BOMBALADI !
Rusya-Ukrayna savaşında şok gelişme! Rusya’da bir savaş uçağından şehir ...
KALKIŞINDAN KISA SÜRE SONRA İNFİLAK ETTİ
SpaceX'in en güçlü uzay roketi Starship, kalkışından dakikalar sonra infilak ...
UÇAKLAR SİLAHLI ÇATIŞMADA İSABET ALDI
Saudia Hava Yolları’nın Airbus A330 ile SkyUp Hava Yolları’nın Boeing ...
 
İMECE’DEN İLK SİNYAL ALINDI!
Son dakika… Bakan Varank: İMECE'den ilk sinyal alındı, uydumuz yörüngesine yerleşti
VE İMECE BAŞARIYLA FIRLATILDI
Uzay yolculuğu olumsuz hava şartları nedeniyle iki kez ertelenen İMECE ...
FIRLATILIŞA 28 SANİYE KALA RÜZGAR ENGELİ
Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu ...
 
UKRAYNA ABD'DEN F-15 VE F-16 İSTEDİ
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesinde ...
TAYVAN - ÇİN GERİLİMİ SÜRÜYOR
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusunun ada çevresinde düzenlediği askeri ...
YOLCU KABİN EKİBİNE SALDIRDI
Hindistan hava yolu şirketi Air India’nın Londra uçağı, kalkıştan kısa ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası