pegasus
İGA EK
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TUSAS
POLONYA'DA 2 UÇAĞA BOMBA İHBARI
POLONYA'DA 2 UÇAĞA BOMBA İHBARI
EVEREST'TE İKİ HELİKOPTER ÇARPIŞTI
EVEREST'TE İKİ HELİKOPTER ÇARPIŞTI
‘HAYDİ TENİSE PROJESİ’ ANTALYA’DA
‘HAYDİ TENİSE PROJESİ’ ANTALYA’DA
SON KONUŞMALARI: PİLOT ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA
SON KONUŞMALARI: PİLOT ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA
AJET
4 Kasım 2026 Çarşamba - 09:56

THY ZOR KOŞULLARA RAĞMEN KAR ETTİ

2026 yılının 3. çeyreğinde Orta Doğu’daki savaşın neden olduğu zorlu faaliyet ortamında Türk Hava Yolları 929 milyon Dolar Esas Faaliyet Kârı elde etti.

THY ZOR KOŞULLARA RAĞMEN KAR  ETTİ

2026 yılının 3. Çeyreğinde Toplam Gelirler yıllık bazda %19,3 artarak 8,3 milyar Dolar’a ulaştı.

Başta Asya olmak üzere Avrupa ve Türkiye pazarlarından gelen güçlü talep sayesinde yolcu doluluk oranı 1,5 puan artarak %87,1’e ulaştı.

2026 yılının ilk dokuz ayında FAVKÖK (Faiz, amortisman, vergi ve kira öncesi kâr) 3,7 milyar Dolar olarak kaydedildi. Jet yakıtı fiyatlarındaki keskin yükseliş ve enflasyonist baskılar nedeniyle FAVKÖK marjı, geçen yılın aynı dönemine göre 6,2 puan gerileyerek %17,6 seviyesinde gerçekleşti.

Yılın ilk dokuz ayında Ortaklığın toplam yatırım tutarı 4,6 milyar Dolar olurken, konsolide varlıklar 52 milyar Doları aştı.

Küresel ölçekte artan jeopolitik gerilimler ve enerji maliyetlerindeki artışın ivmelendirdiği küresel enflasyon, 2026 yılının üçüncü çeyreğinde havacılık sektörünün faaliyet ortamını zorlaştırmaya devam etti.

Türk Hava Yolları’nın jet yakıtı maliyeti yılın başından bu yana %118 artarken, yakıt hariç maliyetler üzerindeki enflasyon etkisi de ilave baskı oluşturdu. Orta Doğu’da devam eden savaşın talep ve operasyonel faaliyet ortamındaki yansımaları nedeniyle Ortaklık, 2026 için hedeflediği yıllık %10 yolcu kapasitesi büyümesi beklentisini aşağı yönlü revize etmek durumunda kaldı ve üçüncü çeyrekte %3,2 kapasite artışı gerçekleştirdi.

Bu zorlu faaliyet ortamında Türk Hava Yolları, esnek iş modeli, geniş uçuş ağı ve çevik kapasite yönetimi sayesinde olumsuz koşulların etkisini sınırlandırmaya gayret etti. Kapasitenin talep dinamiklerinin güçlü olduğu pazarlara yönlendirilmesi sayesinde THY, Avrupa’nın en fazla uçuş gerçekleştiren network taşıyıcısı konumunu korurken, üçüncü çeyrekte yolcu ve doluluk oranlarını artırdı. Böylece, Temmuz-Eylül 2026 döneminde doluluk oranı yıllık bazda 1,5 yüzde puan artarak %87,1’e yükselirken, yolcu sayısı %4,7 artışla 28,5 milyona ulaştı.

Yolcu ve kargo gelirlerindeki güçlü artış, yükselen maliyetlerin finansal sonuçlar üzerindeki etkisini kısmen dengeleyebildi. Üçüncü çeyrekte toplam gelirler yıllık bazda %19,3 artarak 8,3 milyar Dolar’a ulaştı.

Turkish Cargo, güçlü altyapısı ve stratejik coğrafi konumunun katkısıyla, taşıdığı kargo hacmini %7,4 artırırken, kargo gelirleri %45,6 yükselerek 1,2 milyar Dolar’ı aştı. Bununla birlikte, jet yakıtı başta olmak üzere maliyetlerdeki belirgin yükselişin gelirlerdeki artışın üzerinde gerçekleşmesi, operasyonel kârlılığı olumsuz etkiledi.

THY İletişim Başkanlığı’dan yapılan açıklamada, “Ortaklığımız bu etkiyi sınırlamak amacıyla verimlilik artırıcı projelere odaklanırken, yatırım planlarını seçici bir şekilde gözden geçirdi. Bu tedbirlerin katkısıyla yılın ilk dokuz ayında FAVKÖK 3,7 milyar Dolar olurken,  FAVKÖK marjı, geçen yılın aynı dönemine göre 6,2 puan gerileyerek %17,6 seviyesinde gerçekleşti.” denildi.

2026 yılı 3. Çeyrek sonuçlarını değerlendiren Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker “Orta Doğu’da yaşanan savaş ve jet yakıtı fiyatlarındaki yüksek seyir, üçüncü çeyrekte küresel havacılık sektörü üzerinde önemli bir baskı oluşturdu. Bu ortamda Ortaklığımız, operasyonel verimlilik ve maliyet disiplini odağını korurken zengin uçuş ağının sunduğu fırsatlardan yararlanarak değişen talep koşullarına uyum sağlamayı sürdürdü. Faaliyet ortamındaki zorlukların derinleştiği bir dönemde, 3. Çeyreğin her ayında yolcu sayısı ve doluluk oranımızı artırabilmemiz, esnek iş modelimizin ve operasyonel kabiliyetlerimizin gücünü net bir şekilde ortaya koymakta. Mevcut konjonktür  doğrultusunda sermaye tahsisinde seçici bir yaklaşım benimseyerek kaynaklarımızı öncelikli ve değer yaratma potansiyeli yüksek yatırımlara yönlendiriyoruz. Bu çerçevede, güçlü bilançomuzun sağladığı imkanlarla markamıza ve müşteri deneyimine yönelik yatırımlarımızı kesintisiz sürdürürken, APEX ve Skytrax tarafından layık görüldüğümüz ödüller bu alandaki çalışmalarımızın uluslararası düzeyde gördüğü takdirin de altını çizmekte. Operasyonel mükemmeliyet ve küresel bağlantılılığı güçlendirme misyonumuz doğrultusunda insanları ve kültürleri buluşturmaya ve havacılık sektörümüze sürdürülebilir katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 
HAVALINES BULGARİSTAN’DA AĞINI GENİŞLETİYOR
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
POLONYA'DA 2 UÇAĞA BOMBA İHBARI
Polonya'da Londra'dan Varşova'ya giden yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine ...
ANTALYA-CİDDE TARİFELİ SEFERLERİ BAŞLIYOR
Corendon Airlines, Royal Avis iş birliğiyle Antalya–Cidde hattında tarifeli seferlere başlıyor.
MEHMET T. NANE, ICAO KÜRESEL ELÇİSİ
Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane, Birleşmiş ...
 
THY’DEN TÜRKİYE OLİMPİYAT TAKIMINA DESTEK
Türk Hava Yolları, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi (TMOK) ile imzaladığı ...
ERDOĞAN’DAN AZERBAYCAN HAVA SAHASINDA ÖZEL MESAJ!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore'ye giderken Azerbaycan ...
ADNAN MENDERES’TE ART PORT İZMİR SERGİSİ
İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Martı Galeri’den altı sanatçının eserlerinin ...
 
KULE 29 EKİM İÇİN KIRMIZI-BEYAZA BÜRÜNÜYOR
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kritik havacılık merkezlerinden biri olan ...
İGA’NIN HERON PROJESİNE ÇİFTE ÖDÜL
İGA İstanbul Havalimanı’nın Katkı Sunduğu HERON Projesi’ne Digital European ...
AJET’TEN 29 EKİM’DE YÜZDE 29 İNDİRİM
AJet, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel bir kampanya başlattı. AJet’in ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
SİVİL HAVACILIKTA ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDEYİZ
Özlem Çapan Özeren
HAVACILIK EĞİTİMİNDE YENİ DÖNEM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası