pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
9 Mayıs 2023 Salı - 11:07

JAMES WEBB’TEN YENİ KEŞİF

James Webb Uzay Teleskobu'nun genç bir yıldız olan Formalhaut'un etrafında keşfettiği iki toz halkasının, gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ipuçları sağlayabileceği bildirildi

JAMES WEBB’TEN YENİ KEŞİF

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 2021'de fırlatılan ve geçen yıl veri toplamaya başlayan James Webb Uzay Teleskobu, keşifleriyle bilim dünyasını ve uzay meraklılarını etkilemeye devam ediyor. Webb teleskobu tarafından keşfedilen yeni bulgular, genç bir yıldızın etrafında bulunan toz halkalarını ortaya çıkardı. Bilim insanlarına göre bu keşif, Güneş Sistemi'ndeki ilk evresinde gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair fikir verebilecek.

Güneş'ten 16 kat daha parlak

Keşfe konu olan Fomalhaut isimli sabit yıldız, Güneş'e nispeten 25 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Galaksideki en parlak yıldızlardan biri olan Formalhaut, kabaca Güneş'ten 16 kat daha parlak ve neredeyse 2 kat daha büyük.

Aynı zamanda 440 milyon yaşında olduğu düşünülen yıldız, Güneş'in mevcut yaşının onda birinden daha az yaşadığı için genç yıldız kategorisine giriyor. Ancak araştırmacılar, Formalhaut sabit yıldızının ömrünün yarısına geldiğini tahmin ediyor.

Webb teleskobu, Fomalhaut çevresinde en uzak olanı 1983'te keşfedilmiş olan 3 toz halkası gözlemledi. Bu halka, Güneş Sistemi'nin en dışındaki gezegen olan Neptün'ün çevresinde yer alan Kuiper kuşağına benziyor.

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, gözlemlenen diğer iki halka oldukça farklı. Halkalardan biri, yıldıza daha yakın olmasına rağmen Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 150 katı kadar mesafede ve diğerinden çok daha parlaktır.

Bilim insanları, 3 halkanın gezegenciklerle dolu olduğunu düşünüyor. Gökbilimciler de, gelişim sürecinin sonunda bu halkaların gezegenlere dönüştüğüne, geri kalan materyallerin ise asteroit ve kuyruklu yıldızlara evrildiğine inanıyor.

'Formalhaut b' keşfi de umutlandırmıştı

Fomalhaut sisteminin bir zamanlar Webb'in selefi Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenen ilk dış gezegeni barındırdığı düşünülüyordu. Bu nesneye 2008'de 'Fomalhaut b' adı verilmiş ve takma adı 'Dagon' olmuştu.

Bununla birlikte, daha fazla gözlem yapılmasıyla, iddia edilen gezegenin ortadan kaybolduğu ve bilim insanlarının gezegen olduğunu düşündükleri şeyin, iki küçük gezegen çarpışmasıyla oluşan bir toz bulutu olduğu ortaya çıkmıştı. Bir ötegezegeni gözlemlemeyi umut eden bilim insanları, bu gelişmeyle birlikte hayal kırıklığına uğrasa da, gezegenimsi bir çarpışmanın ardından gözlem yapmanın nadir bir olay olduğunu belirtiliyor.

Sistemde başka gezegen gözlemlenmemiş olsa da bilim insanları, Fomalhaut çevresindeki halkaların, keşfedilmemiş gezegenlerin yerçekimi tarafından yaratıldığını düşünüyor.

Astrolojideki yeri: 4 kraliyet yıldızından biri

Fomalhaut, Piscis Austrinus takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Güney Yarımküre'nin neredeyse tamamında ve Kuzey Yarımküre'nin büyük bir bölümünde net bir şekilde görülebilir. En çok sonbahar aylarında parladığı ve astrolojide de önemli olduğu bilinen yıldız, antik çağlarda Persler tarafından Aldebaran, Regulus ve Antares ile birlikte 4 'kraliyet yıldızı'ndan biri olarak kabul edilmiştir.

 
İSTANBUL HAVALİMANI YİNE ‘DÜNYANIN EN İYİSİ’
 
SAVAŞ UÇAĞI EVİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSTANBUL HAVALİMANI YİNE ‘DÜNYANIN EN İYİSİ’
İGA İstanbul Havalimanı, dünyaca ünlü seyahat dergisi Conde Nast Traveler ...
UÇAKTA KADIN YOLCUYU AKREP SOKTU
Air India uçağında bir kadın yolcuyu akrep soktu. İşte inanılmaz olayın ayrıntıları…
MİLYONLAR TEKNOFEST’TE BULUŞTU
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, 2 ...
 
EMIRATES BM SÖZLEŞMESİ'NE KATILDI
Sürdürülebilirlik çabalarını geliştiren Emirates ve dnata, sorumlu iş ...
TUSAŞ'IN İNSANSIZ HELİKOPTERİ GÜN SAYIYOR
Milli Muharip Uçak KAAN, Hürjet, Hürkuş, ANKA S/İHA serisi, Gökbey, ATAK ...
KIZILTUNÇ YILIN BİLİŞİM KURULU BAŞKANI
Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Kerem Kızıltunç, Yılın Bilişim ...
 
HAVAYOLU İLE SEYAHAT SAYILARI YÜKSELİŞTE
Hava Yoluyla seyahatteki yükseliş mart ayında da sürmeye devam etti. Uluslararası ...
HİTİT’E SALES NETWORK’TEN ÖDÜL
Hitit, Sales Network tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Best of Sales ...
THY PALERMO UÇUŞLARINI BAŞLATTI
Türk Hava Yolları (THY), Sicilya’nın başkenti Palermo’yu uçuş ağına ekledi
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası