pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 13:22

HAVA-SEN’DEN ZAM AÇIKLAMASI

Havayolu Çalışanları Sendikası HAVA-SEN, Türk Hava Yolları ile yetkili sendika Hava-İş’in üzerinde anlaştıkları maaş zamları ile ilgili bir açıklama yaptı

HAVA-SEN’DEN ZAM AÇIKLAMASI

“THY Kepçe ile Aldığını Çay Kaşığı ile Geri Verecek” başlığı altındaki HAVA-SEN açıklaması şu şekilde:

“THY yönetimi ve yetkili yandaş sendika, 1.5 yıldır mağdur ettiği çalışanlarının ücretlerinden ortalama % 40 kesinti yapmış, sendikamızın konuyu ısrarla gündemde tutması üzerine 1 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerde % 18.45 artış yaptığı iddiası ile giderek artan huzursuzluğu bastırmaya çalışmıştır.

Aslında yapılan zam değildir. % 8,45 Toplu Sözleşme gereği ödenmesi gereken TÜFE farkıdır. Kalan % 10 ise, son 1 yıldır haksız-hukuksuz, adaletsiz biçimde kesilen ve % 50’lere varan ücret indiriminin küçük bir bölümünün geri verilmesidir.

Bu süreçte kargo gelirleri % 62 artmış, 2019 yılında 61 dolar olan brent petrol 2020 yılında 20 dolara kadar düşmüştür. Buna karşın bilet fiyatları ciddi biçimde artmıştır.

THY yaptığı adaletsiz ücret indirimi ile 2020 yılında personel giderlerinde % 47 oranında tasarruf sağlamıştır. 2020 yılı ve 2021 yılının ilk çeyreğini kapsayan 15 aylık dönemde, THY’nin personel giderlerinden yaptığı tasarruf 1.156.000.000 dolara (yaklaşık 10 milyar TL) ulaşmıştır. Bunun sonucunda THY 2021 yılının ilk çeyreğinde 438 milyon TL kar açıklamıştır.

31 Mart tarihli bilançoda THY nakit ve banka hesaplarındaki varlıklarının toplamı 1.779.000.000 dolar olup bu miktarın büyük kısmının çalışanlardan kesilen paralar olduğu ortadadır. Tüm bu tespitler, THY yönetiminin etkin önlemler alarak gereksiz giderleri azaltmak yerine pandeminin yükünü çalışanlara ve ailelerine yüklediğini açıkça ortaya koymaktadır.

Pandemiden önce 2019 verilerine göre günde ortalama 1275 sefer yapan THY’nin, geçtiğimiz günlerde günlük 1000 sefere ulaştığı açıklanmıştır. Dolayısı ile THY pandemi öncesi sefer sayılarına yaklaşmıştır. Seferlerde normalleşmeye başlayan THY personel ücretlerinde aynı yaklaşımı göstermemiş ve 1 Eylül 2020’de yetkili ve patron sevici sendika Hava İş ile anlaşarak çalışanlara dayattığı % 50’ye varan ücret indirimleri ile kestiği paraların sadece % 10’unu geri vermekle yetinmiştir.

Yapılan; kepçe ile alınanın çay kaşığı ile geri verilmesidir.

Yaşanan; yandaş bir sendika ile, çalışanları köle gibi gören bir işveren anlayışının iş birliği halinde işçilerin nasıl ezildiğinin ve mağdur edildiğinin ibret verici bir örneğidir.

İşverene teslim edilmiş, çalışanların köleleştirildiği bir anlayış gelecek dönemde de işçiye ve ailelerine acımayacaktır.

Pandemi öncesindeki ücretlere geri dönmeme konusunda anlaşan, aslında artık işçi temsilcisi bir sendikanın da ortada olmadığı, bu işbirlikçi yaklaşımın 1 Ocak 2022 tarihindeki Toplu İş Sözleşmesini de düşük ücretler üzerinden bağıtlamayı planladıkları ortadadır.

Havacılık gibi son derece hassas bir sektörde, uçuş emniyetini göz ardı ederek çalışanları ve uçuş operasyonlarını sıradanlaştıran, personelini zorbalık ve para ile terbiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı durmak ve bu oyunu bozmak sorumluluğumuzun gereğidir.

HAVA-SEN, havacılık çalışanları alın teri ve emeklerinin karşılığını alana, insanca çalışma ve yaşama olanaklarına kavuşana kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. Bu tür oyunları bozmanın yolu HAVA-SEN’de birleşmek ve güçlü mücadeledir.

Zorbalıkla işçinin üye yapıldığı sendika anlayışı çok kısa bir zamanda hukuk önünde hesap verecek ve duvara toslayacaktır. Gün artık bizim ve bizimle beraber yürüyen adalet savaşçılarının günüdür. Hukuk önünde defalarca yendiğimiz bu zihniyet sona yaklaşmış ve kendisine şimdiye kadar verilen siyasi desteğini de kaybetmeyi başarabilmiştir.

HAVA-SEN senin ve Türk Sivil Havacılığının sendikasıdır.

HAVASEN (Havayolu Çalışanları Sendikası)

 
YOTEL ISTANBUL’DA DOLULUK YÜZDE 70’E ULAŞTI
 
THY TOPARLANIYOR, HAZİRAN’DA 3,6 MİLYON YOLCU TAŞIDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BRANSON UZAYA GİDEN İLK MİLYARDER OLDU
Virgin şirketler grubunun kurucusu olan milyarder Richard Branson, 5 kişilik ...
THY’DE MAAŞ ZAMLARI BELLİ OLDU
Türk Hava Yolları ile yetkili sendika Hava-İş, çalışanların maaş zamları ile ilgili anlaşmaya vardı
PİLOTLAR VAKFI'NDA BEYAZ LİSTE KAZANDI YENİ BAŞKAN SABRİ DUMAN
Bugün yapılan Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı (Pilotlar Vakfı) Genel ...
 
SHGM YENİ SALONA AHMET KARAMAN’IN ADINI VERDİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), genel müdürlük bünyesinde yeni ...
RUSYA TÜRKİYE'YE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI GÖNDERDİ
Rusya, orman yangınlarıyla mücadeleye yardımcı olmak için Türkiye'ye Be-200 amfibi uçağı gönderdi
AIRBUS HAZİRAN SİPARİŞ VE TESLİMATLARINI AÇIKLADI
Avrupalı uçak üretecisi Airbus, Haziran 2021 sipariş ve teslimat rakamlarını açıkladı
 
THY AVRUPA'DA İKİNCİ OLDU
Türk Hava Yolları (THY), günlük 1144 seferle Avrupa'da en çok uçuş icra eden ikinci havayolu oldu
RUSYA’NIN KUZEYİNDE BİR UÇAK RADARDAN KAYBOLDU
Rusya’nın Yamalo-Nenets bölgesinde bir uçağın radardan kaybolduğu, uçağın ...
PANDEMİ SONRASI BİR İLK! HAVA YOLUNU KULLANAN YOLCU SAYISI 40 MİLYONU AŞTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2021 yılının ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası