pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
EMIRATES’TEN TÜRKİYE TURİZMİNE DESTEK
EMIRATES’TEN TÜRKİYE TURİZMİNE DESTEK
TEI MALEZYA’DA DSA 2024'E KATILIYOR
TEI MALEZYA’DA DSA 2024'E KATILIYOR
YERLİ MOTORLA EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKTI
YERLİ MOTORLA EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKTI
GAZİPAŞA-ALANYA CORENDON'U KARŞILADI
GAZİPAŞA-ALANYA CORENDON'U KARŞILADI
28 Aralık 2021 Salı - 20:49

HAVA-SEN’DEN THY ZAMMI AÇIKLAMASI

Havayolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen, Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası tarafından açıklanan maaş zammı ve yürütülen Toplu İş Sözleşmesi sürecine ilişkin açıklama yaptı

HAVA-SEN’DEN THY ZAMMI AÇIKLAMASI

HAVA-SEN’den bugün akşam saatlerinde yapılan açıklama şöyle:

“MAAŞ ZAMMI DEĞİL 2020 OCAK MAAŞLARINA DÖNÜŞ DÜZENLEMESİ

Değerli THY Çalışanları,

2020 Ocak ayında tüm dünyada etkisini gösteren salgın süresince havacılık salgından zarar gören sektörlerin başında gelmektedir. Salgın başında duran hava trafiği, artan kargo uçuşları ve yapılan tahliyeler sonucunda artmış olup THY çalışanları aylarca zorunlu ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği kapsamında çalıştırılıp, birikimlerini kullanarak ve borçlanarak geçimini sağlamıştır. Israrlı talebimiz sonunda kısa çalışma ödeneği sürecinin sonlandırılması amacıyla, işveren ve sendikası imzaladıkları protokolle itirazlarımıza rağmen kalıcı olarak maaşlarınızda maaşlarda büyük oranlarda indirime gitmiş, İşverenin bu süreçte uyguladığı kesintili maaş rejiminden elde ettiği gelir şirketin karı olarak bilançolarında açıklanmıştır.

1-  2020 Ocak maaşları esas alındığında açıklanan zam oranının gerçeği yansıtmadığı ve eksiltilen ücretlerin tamamlandığı açıktır. Yeni açıklanan artışa göre son altı aylık enflasyon farkı Ekim ayında yapılan artış sonucunda halihazırda elinize geçen eksik maaşınıza oranlanarak eklenecektir. “Yüzde 60 zam yapıldı” açıklaması pandemide kalıcı olarak düşürülen maaş düzenleme protokolüne göre azaltılmış maaşların kısmen iadesi anlamına gelmektedir. Salgın döneminde eksik ödenen maaşlarınızdan alacaklarınız ise söz konusu edilmeden şirketin kar hanesine yazılmıştır.

2- THY işvereni bu düzenlemeyle 2020 Ocak ayından itibaren yabancı para üzerinden elde ettiği gelirlerini kur farkını kullanarak TL olarak artırmış olmasına rağmen, maaş ödemelerini TL yapması dolayısıyla genel bilançosu üzerinden personel giderlerinin oranını azaltmış ve sendikası vasıtasıyla çalışan üzerinden kar sağlamıştır.

3- Yapılan son düzenlemeyle özellikle ikinci pilot statüsünde çalışan personel ciddi anlamda gelir kaybına uğramış, aslında gerçek gelirleri bilinçli olarak azaltılmıştır. İş barışının ve genç istihdamının korunması amacıyla acilen düzenleme yapılması ihtiyacı vardır.

2020 Ocak maaşlarına her 6 ayda sadece resmi enflasyon oranları eklense bile bu orandan daha fazla maaş artışı yapılması gerektiği açıktır.

4- THY ile yetkili sendika Hava İş arasında başlayan 27. Dönem Toplu İş sözleşmesinin ücrete ilişkin maddelerinde uzlaşma sağlandığı yönündeki açıklama, THY çalışanlarının tüm talep ve ihtiyacını parasal çerçeveye indirgeyen, Toplu Sözleşmenin 90'dan fazla maddesini önemsizleştiren bir anlayışa yetkili sendikanın da onay vermesi anlamına gelmektedir. Ücret artışlarının Toplu Sözleşmenin tüm maddelerinde uzlaşma sağlanması ile yürürlüğe gireceğinin açıklanması ile, THY işçilerinde, çalışma koşulları, özlük hakları gibi konuların, yeteri kadar tartışılmaksızın bir an önce sözleşmenin imzalanması beklenti ve talebi yaratılmış olmaktadır. Bu nedenlerle, sözleşmenin diğer maddelerinin oldu-bittiye getirilmeden etraflıca müzakere edilmesi ve fakat bu süreçte çalışanların mağdur olmaması için de tüm çalışanlara zamlı maaşlarına mahsuben avans verilmesinde fayda bulunmaktadır.

5- Açıklanan ücret artışları mutabakatında belirleyici unsurlardan birinin de 1 Temmuz - 31 Aralık 2021 arasında gerçekleşecek TÜFE oranı olduğu ve bu rakamın da 3 Ocak 2021 tarihinde açıklanacağı bilinmektedir. Dolayısı ile, varılan ücret mutabakatına ilişkin sendikamız değerlendirmesinin söz konusu TÜFE oranının netleşmesinden sonra yapılmasının daha doğru olacağı düşünülmektedir.

6- Ancak HAVASEN olarak yıllardır ısrarla itiraz ettiğimiz ve gündemde tuttuğumuz, son 8 yılda çalışanların büyük maddi mağduriyetlerine yol açan Toplu İş Sözleşmesinin 3 yılda bir yapılması uygulamasından vazgeçilerek yeni dönem sözleşmesinin 2 yıllık olarak yapılacağının açıklanması “ciddi bir hatadan dönülmesi” anlamında olumlu bir adımdır. Şimdi Hava İş’in, 8 yılda 4 sözleşme yerine 3 sözleşme imzalayarak THY çalışanlarına yaşattığı mağduriyetin hesabını vermesi gerekmektedir. Aynı çerçevede Mart-Ağustos 2020 döneminde tam 5 ay süre ile işverenin insafına ve açlık sınırındaki ücrete mahkûm ettiği üyelerin maddi kayıplarının nasıl giderileceğini açıklamak zorundadır.

7- Ücret artışları mutabakatının açıklanmasından sonra THY işvereni tarafından, dayanışma aidatı ödeyen çalışanlara bir yazı gönderilerek 27. Dönem Toplu iş Sözleşmesinden yararlanmak için 31.12.2021 tarihine kadar başvurmaları gerektiği hususu hatırlatılmıştır. Bilindiği gibi, "dayanışma aidatı ödeyenlerin Toplu İş Sözleşmesinden ancak sözleşmenin imza tarihinden itibaren yararlanacağına" ilişkin 6356 sayılı kanunun 39. maddesinin 4. cümlesi HAVASEN'in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesince Mart 2021 tarihinde iptal edilmiştir. Buna göre, dayanışma aidatı ödeyen çalışanların 31.12.2021 tarihine kadar dilekçe vermeleri halinde 01.01.2021 tarihinden itibaren TİS hükümlerinden yararlanmasında herhangi bir tereddüt kalmamıştır.

Bu çerçevede; süreci izlemeye devam edeceğimizi, üzerinde görüşmelerine başlanacak maddeler hakkında da önerilerimizi paylaşmaya devam edeceğimizi sektör çalışanlarımızın bilgisine sunarız.

HAVA-SEN”

 
NASA DİN İNSANLARINDAN YARDIM İSTEDİ
 
DEAŞ ŞÜPHELİSİ ESENBOĞA'DA YAKALANDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PİLOT ÇİFT GÖKYÜZÜNDE KARŞILAŞTI
İki farklı havayolu şirketinde pilot olarak görev yapan Nurdan ve Oğuzcan ...
SUNEXPRESS UÇAĞINA ÖZEL GİYDİRME
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, ‘Mutluluğa ...
600 MİLYON DOZ AŞIYI TESLİM ETTİ
Emirates SkyCargo, uçuşlarında 600 milyon doz taşıyarak COVID-19 aşılarının ...
 
‘HAYALET UÇAK’ GOOGLE MAPS’E YAKALANDI
ABD'nin en pahalı hayalet uçağı olarak bilinen ‘B-2 Spirit’ bombardıman ...
HAVADA OMICRON ALARMI! BİNLERCE UÇUŞ İPTAL
Ticari uçuşları takip eden FlightAware sitesi, Cuma'dan bu yana en az ...
THY GEORGE CLOONEY’Yİ YALANLADI
Türk Hava Yolları, Hollywood yıldızı George Clooney’nin 'ülkenin rejimi ...
 
JAMES WEBB TELESKOBU UZAYA FIRLATILDI
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nu uzaya fırlattı
RUS MS 21-300 UÇAĞI İLK KEZ HAVALANDI
Kanatları kompozit malzeme kullanılarak üretilen Rusya yapımı MS-21-300 ...
BİR MAAŞ ZAMLARI AÇIKLAMASI DA THY’DEN
Hava-İş Sendikası’nın dün gece duyurduğu 2022 yılında uygulanacak maaş ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası