pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
20 Şubat 2023 Pazartesi - 19:32

ÇAVUŞOĞLU’NDAN F-35 AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CAATSA yaptırımları sebebiyle F-35 programından çıkarıldığımızı hatırlatarak, "Bu tek taraflı bir karardı, bizim kararımız değildi. Dolayısıyla ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık bir rakam var. Türkiye, bu programda olmadığına göre, ödediğimiz paranın da geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN F-35 AÇIKLAMASI

Bakan Çavuşoğlu: ABD'den şartlara bağlanarak F-16 almamız mümkün olmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(ABD'den) Şartlara bağlanarak F-16 almamız mümkün olmaz, elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, F-16 uçaklarıyla ilgili ABD Kongresinde bazı senatörlerin yazdığı mektuptan haberdar olduklarını, heyetleriyle Kongre üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek "ABD yönetimi de kararlı bir şekilde duruş sergiler ve Kongre üzerinde birlikte çaba sarf edersek bunu aşabileceğimizi düşünüyorum. Birbirinden bağımsız iki konunun yani özellikle iki ülkenin NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulması doğru olmaz, adaletli de olmaz. İkisi farklı konu. İkisinin de şartları var. Kendi temelinde devam eden müzakereler var. Mutabakat zaptı var. Dolayısıyla ikisini birbirine şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ya da şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız da zaten mümkün olmaz. Elimizin kolumuzun bağlanmaması lazım. Bu konuda ortak duruş sergilemek yani Türkiye ve ABD yönetimi olarak bence kritik öneme haizdir." dedi.

Çavuşoğlu, askeri ilişkilerin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemli boyutlarından biri olduğuna işaret ederek, "Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi iş birliğinde zorluklarla karşılaşıyoruz. Artık bunların aşılması gerekiyor. Yaptırımların en kısa sürede kaldırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, F-16 talebiyle ilgili son durumun da görüşmede ele alındığını aktardı. ABD yönetimine, bu talebe verdikleri güçlü destekten dolayı teşekkür eden Çavuşoğlu, mevkidaşından, ABD Kongresine de resmi bildirimin bir an önce yapılmasını istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, bu sürecin süratle tamamlanmasının iki tarafın da yararına olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kongrede her zaman zorluklar çıkabiliyor. Bazı çevrelerce bu sürecin Kongrede geciktirilmemesi ya da engellenmemesi gerekiyor. Kongrenin de engelleyici değil (F-16 konusunda) destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Talebimizin karşılanması ikili ilişkiler açısından önemli ama bu, NATO'nun savunma kabiliyeti açısından da son derece önemli. Kongre ile diyaloğunda ABD yönetimi de bunu açık ve net biçimde söylüyor."

F-35 KONUSU

Türkiye'nin F-35 programının ortağı olduğunu, ancak CAATSA yaptırımları sebebiyle F-35 programından çıkarıldığını anımsatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tek taraflı bir karardı, bizim kararımız değildi. Dolayısıyla ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık bir rakam var. Türkiye, bu programda olmadığına göre, ödediğimiz paranın da geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız. Bu konuda da müzakereler devam ediyor. Antony ile 18 Ocak'ta Washington'da görüşürken uzmanlarımız da aynı gün F-35 konusunda görüşmeler gerçekleştirdi. Bir an önce bunun neticeye ulaşmasında fayda var."

 
ÜCRETSİZ UÇUŞLARIN SÜRESİNİ UZATTI
 
HÜRJET ABU DABİ’DE ZİYARETÇİLERLE BULUŞTU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKSUNGUR’DAN BAZ İSTASYONU HİZMETİ
AKSUNGUR İHA, üzerinde yer alan baz istasyonu ile deprem bölgesinde iletişime destek veriyor
27 SENATÖRDEN BIDEN’A F-16 BASKISI
ABD'de 27 senatör Başkan Joe Biden'a mektup gönderdi: Finlandiya ve İsveç'in ...
HÜRJET MOTOR ÇALIŞTIRDI
Türkiye'nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olacak HÜRJET'in motoru ...
 
YERLİ VE MİLLİ HELİKOPTER YAKALAMA SİSTEMİ
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, yerli imkanlarla üretilen Helikopter ...
PORTEKİZ'DEN BAYKAR KARARI!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği üyesi Portekiz'in, geliştirdiği ...
STM NATO İÇİN YAZILIM GELİŞTİRECEK
NATO’nun İstihbarat Altyapısının Teknolojik Dönüşümünü STM gerçekleştirecek. ...
 
TEI 38 YAŞINDA
Ülkemizin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, 38’inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
STM’DEN PAKİSTAN’A İKİNCİ DENİZALTI
Türkiye’nin ilk Denizaltı Modernizasyon İhracatında önemli aşama: STM, ...
TÜRKİYE'NİN İLK UÇAK GEMİSİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Türkiye’nin ilk uçak gemisi olan TCG Anadolu isimli amfibik hücum gemisi, ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası