pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
FREEBIRD KÖLN’DEN BODRUM'A UÇUYOR
FREEBIRD KÖLN’DEN BODRUM'A UÇUYOR
MİLYONLAR AKINCI İHA'YI TAKİP ETTİ
MİLYONLAR AKINCI İHA'YI TAKİP ETTİ
AKINCI TÜRKİYE'DEKİ GÖREVİNE DÖNDÜ
AKINCI TÜRKİYE'DEKİ GÖREVİNE DÖNDÜ
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
18 Ağustos 2022 Perşembe - 09:30

BAKANDAN ‘RAKAMLAR ÇARPITILIYOR’ UYARISI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, kamu-özel iş birlikleri yap-işlet-devret projelerinin kamu önünde çok tartışıldığını belirterek "Bu tartışmalar dezenformasyona gidiyor. Bu teknik konuları kötü siyasete alet etmek isteyenler maalesef rakamları çarpıtıyor" dedi.

BAKANDAN ‘RAKAMLAR ÇARPITILIYOR’ UYARISI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında staj yapan öğrencilerle bir araya geldi.

Türkiye'nin dört bir yanında altyapı projelerinin şantiyelerinin bulunduğunu ifade eden Karaismailoğlu, bölgelerin gelişmesi için öncelikle ulaşımın gerekli olduğunu, son 20 yıldaki büyük projeler sayesinde artık ülkenin kendi mühendislik çözümlerini üreten, yaptığı işleri dünyaya da ihraç eden konuma geldiğini söyledi.

Karaismailoğlu, son 20 yılda 183 milyar dolarlık ulaştırma altyapı yatırımı yaptıklarına dikkati çekerek, bunun 112,4 milyar dolarını kara yollarına, yaklaşık 37 milyar dolarını da demir yoluna ayırdıklarını bildirdi. Bundan sonra demir yolu ağırlıklı yatırım dönemine geçtiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, 2053 yılına gelindiğinde 52 ilin hızlı trenle birbirine bağlanmış olacağını ifade etti.

Karaismailoğlu, devlet olarak gelecek yıllarda karşılarına çıkacak engelleri tespit ederek önceden önlemlerini aldıklarını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de bu önemli projelerden biri olduğunu dile getirdi.

‘İSTANBUL HAVALİMANI BİR GURUR PROJESİ’

İstanbul Havalimanı'nın bir gurur projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, burada yıllık 120 milyon yolcu kapasitesi olduğunu, ilerleyen dönemlerde bunun 240 milyona çıkabileceğini söyledi.

Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nda devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 10 milyar avroluk yatırım yapıldığını, işletme süresince devlete 26 milyar avro kira geliri sağlanacağını belirterek, Anadolu'da da birçok altyapı yatırımı yapmaya devam ettiklerini, ülkenin her köşesinde mühendislik açısından çok değerli projelere imza attıklarını bildirdi.

Stajyerlere, Bakanlığın İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Antalya Havalimanı, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü gibi dev yatırımların çevreye ve ekonomiye olan etkilerini anlatan Karaismailoğlu, "2024'e geldiğimizde bütün projelerin gelir ve giderleri birbirini dengelemeye başlayacak. 2024 yılından sonra bu projelerden artık gelir almaya başlayacağız. Biz 2036'dan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak artık kamu bütçesinden hiçbir kaynak almadan kendi gelirimizi üreten bir bakanlık haline geleceğiz." diye konuştu.

Bakanlığın haberleşme yatırımlarına da değinen Karaismailoğlu, Türksat'ın pandeminin zorlu koşullarına rağmen bir yılda uzaya iki uydu fırlattığını, 2023 yılında da yerli ve milli Türksat 6A'yı göndereceğini söyledi.

'Yap-işlet-devret tartışmaları dezenformasyona gidiyor'

KÖİ projelerine ilişkin bilgi veren Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"KÖİ yap-işlet-devret projeleri kamu önünde çok tartışılıyor. Bu tartışmalar dezenformasyona gidiyor. Bu teknik konuları kötü siyasete alet etmek isteyenler maalesef rakamları çarpıtıyorlar. Sonuçta bir işin yapım maliyeti vardır. Eğer paranız varsa devlet bütçesinden yaparsınız ancak bizim kısıtlı bütçelerimiz vardı. Bu kadar büyük işi aynı anda yapabilmemiz için ilave finans modeli üretmemiz gerekiyordu. Biz 183 milyar dolarlık yatırım yaptık, bunun sadece yüzde 20'sini KÖİ ile yaptık, 38 milyar dolarlık bir bütçe ürettik kendimize. Bu projeleri kısa sürede yaparak, Anadolu'nun farklı bir köşesinde, bölgesi için çok kıymetli projeleri de devlet bütçesiyle bitirdik."

Karaismailoğlu, merkezi yönetim bütçesiyle altyapı ihtiyaçlarında kullanılacak finansman için KÖİ projeleri yaptıklarını ifade ederek, bunların tasarım, yapım, işletme, bakım-onarım ve devlete devredileceği sırada da yenileme maliyetlerinin olduğunu, söz konusu unsurları özel sektörün karşıladığını dile getirdi.

Bu yatırımların zaman ve yakıt tasarrufu, emisyon azalımı, trafik rahatlığı gibi çok sayıda avantaj sunduğunu belirten Karaismailoğlu, "20 yılda bu kadar büyük işler yaptık ama bizim hedeflerimiz büyük. 2053'e kadar neler yapacağımız, hangi sektöre, ne kadar yatırım yapacağımız belli." değerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoğlu, yaptıkları işlerin arkasında olduklarını, Türkiye'nin ihracat rakamlarının 250 milyar dolarlara yükselmesinin ve dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden biri olmasının bu altyapı yatırımları sayesinde olduğunu vurguladı.

Türkiye'de işlerin çok iyi gittiğini belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"(Stajyerlere) Aramıza katıldığınız zaman sizler de ülkemizin büyümesi için katkı vereceksiniz. Çalışma hayatım başlayalı yaklaşık 28 yıl oldu, geriye baktığınızda uzun yıllar geçiyor. Bu süreçte önünüze taş koyanlar olacaktır ama siz motivasyonunuzu bozmadan, azimle, kararlılıkla devletinizin, milletinizin menfaati doğrultusunda çalışarak bir yerlere geleceksiniz. Sabır ve çalışmak gerekiyor, hepinize hayatınızda başarılar diliyorum."

Karaismailoğlu, öğrencilerin sorularını da yanıtlayarak, haberleşmeye her geçen gün daha fazla önem verdiklerini, bunu aynı zamanda bir güvenlik meselesi olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

 
SABİHA GÖKÇEN’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPILARI ARTTI
 
İSTANBUL HAVALİMANI ‘EN BEĞENİLEN’ HAVALİMANI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SABİHA GÖKÇEN’İN DÜNYAYA AÇILAN KAPILARI ARTTI
Dış hatlar yolcusu yüzde 125 artış gösteren İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası ...
THY YENİ PİLOTLARLA DAHA DA GÜÇLENECEK
Türk Hava Yolları, büyüme hedefleri doğrultusunda bünyesine yeni pilotlar katacak.
TÜRK HAVA YOLLARI PİLOT ARIYOR
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, filoya yeni uçaklar eklendiğini, ...
 
KANADINI YERE ÇARPTI !
Rus Angara Hava Yolları uçağı kötü hava koşullarında çok zor bir iniş ...
TÜRKİYE UZAY YATIRIMLARINI SÜRDÜRECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkeler arasındaki rekabetin ...
150 TÜRK ALMANYA’YA YARDIMA GİDECEK
Almanya’da havalimanlarında beklenenden daha az Türk işçinin çalışmaya ...
 
THY 2 BİN 200 PERSONEL ALACAK
Türk Hava Yolları (THY), daha fazla hizmet sağlayabilmek adına 3 farklı ...
PEGASUS HAVA YOLLARI’NDA ATAMA
Pegasus Hava Yolları Pazarlama ve E-ticaret Direktörü Ahmet Bağdat oldu
DHL EXPRESS VE SIA B777F’Yİ KARŞILADI
DHL Express ve Singapur Hava Yolları, yeni Boeing Freigter uçağı için ortaklığa başladı
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası