pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
1 Eylül 2022 Perşembe - 12:30

AB RUSLARIN SEYAHATİNİ ZORLAŞTIRACAK

Avrupa Birliği (AB) Ruslar'ın birliğe seyahatini zorlaştıracak ama vize yasağı getirmeyecek

AB RUSLARIN SEYAHATİNİ ZORLAŞTIRACAK

Avrupa Birliği, Rus vatandaşlarına turist vizesi yasağının tartışıldığı toplantıda yine görüş ayrılıkları yaşadı.

Polonya ve Estonya gibi Baltık ülkeleri konunun ulusal güvenlik meselesi olarak ele alınmasını ve geniş bir vize yasağı uygulanmasında ısrar ederken, Almanya ve Fransa gibi diğer ülkeler Rus halkını cezalandırmamak gerektiğini savundu.

AB ülkeleri Rusya ile 2007'de yapılan vize kolaylığı anlaşmasını askıya alma üzerinde uzlaştı.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da çarşamba günü bir araya gelen AB ülkeleri dışişleri bakanları, Ukrayna'daki savaş devam ederken Rus vatandaşlarına karşı vize sınırlamalarına ilişkin görüştü.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in verdiği bilgiye göre, AB ülkeleri, Rusya ile daha önce imzalanan ve uygulamada bulunan vize kolaylığı anlaşmasını tam olarak askıya alma konusunda uzlaştı. AB, 2007 yılında Rusya ile AB arasındaki seyahatleri kolaylaştırmak üzere imzalanan anlaşmayı savaş sonrası kısmen askıya alarak Rus yetkililer ve iş insanlarına ilişkin vize kısıtlamalarını sıkılaştırmıştı.

Bu önlemlerin yetersiz olduğunu düşünen özellikle Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya gibi AB ülkeleri, toplantıda Rus turistlere yönelik daha geniş bir vize yasağı çağrısı yaptı. Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu çarşamba günkü toplantıda, "Ulusal güvenlik ilkeleri uyarınca topraklarımıza girişlere ilişkin meselelerde karar vermek bizim ulusal yetkimizdir." ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejimine acilen bedel ödetilmesi gerektiğini söyleyen Reinsula, "Kaybedilen her an Ukraynalıların kanına mal oluyor." dedi.

Öte yandan Rusya sınırlarından daha uzak Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkeler, savaşa karşı olan ve Avrupa'ya girmeye ihtiyacı olan Rus vatandaşlarını cezalandırmamak gerektiğini savundu. Bundan sonra yapılacak başvuruların ciddi incelemeden geçeceğini kaydeden Borrell, "Kendimizi Ukrayna'daki savaşa karşı çıkanlardan, Rus sivil toplumundan ayrı tutmak da istemiyoruz." diye konuştu.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, “Savaşın sorumluları olan Rusya Devlet Başkanı, ortakları ve savaşı destekleyen diğerleriyle Rusya vatandaşları, sanatçılar, öğrenciler, gazeteciler arasında ayrım yapmak çok önemli. Savaştan ilk grup sorumlu, diğerleri değil." ifadelerini kullandı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, bu konudaki keskin görüş ayrılıklarına rağmen AB'nin ortak bir politika geliştireceğini umduğunu söyledi. Kofod, "Rus turistlere karşı vize sınırlaması getirerek Rusya'ya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaptıklarının kesinle kabul edilemez olduğuna dair açık bir mesaj göndermek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bazı pasaportlar tanınmayacak, milyonlarca vize incelenecek

AB dışişleri bakanlarının uzlaşısıyla Kırım gibi Ukrayna'ya ait ancak Rusya'nın işgali altında bulunan topraklarda verilen Rus pasaportları da tanınmayacak. Bunların dışında toplantıdan çıkan karara göre, AB ülkelerince daha önce Rus vatandaşlarına verilmiş mevcut vizelerin durumu incelenecek ve bunların ne olacağına ilişkin çalışma yapılacak. Bakanlar, yaklaşık 12 milyon geçerli vizeyi kapsayan "bu karmaşık durum" için AB Komisyonunu çalışma yürütmeye ve bir kılavuz oluşturmaya davet etti.

Borrell'in verdiği bilgiye göre, temmuz ayından beri Rusya'dan komşu AB ülkelerine geçişler hatırı sayılır şekilde arttı. Buna gerekçe olarak AB ile Rusya arasında havayolu taşımacılığının aylar önce kesilmiş olması gösteriliyor. Ruslar, komşu ülkelere geçerek oralardan diğer AB ülkelerine hava yoluyla seyahat edebiliyor.

Komşu ülkeler Rusya'dan girişleri sınırlayabilecek

Borrell, ayrıca Rusya'ya sınırı bulunan AB ülkelerinin Ruslara girişleri sınırlandırma konusunda ulusal düzeyde kendi tedbirini alabileceğini kaydetti. Bunun Schengen kuralları çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Borrell, ulusal tedbirlerin vizelerin verilmesinde ve sınır geçişlerinde uygulanabileceğini, üye ülkelerin Schengen kuralları çerçevesinde birçok seçeneği bulunduğunu aktardı.

AB üyelerinden Polonya ve Çekya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başlamasından kısa süre sonra Rus vatandaşlarından vize başvurusu almayı durdurmuştu.(euronews)

 
BİR UÇAN ARABA DAHA ONAY ALDI
 
THY’DEN MİLLİ TAKIMA ÖZEL FİLM
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSTANBUL SON 10 YILIN TURİST REKORUNU KIRDI
İstanbul, bu yılın temmuz ayında ağırladığı 1 milyon 759 bin 506 kişi ...
SCHENGEN VİZESİ İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ
Schengen başvurularında ret oranı arttı. CHP, Dışişleri Bakanlığı'na devreye ...
SUUDİ ARABİSTAN’DAN UMRE KARARI
Suudi Arabistan, turizm ve ziyaret amaçlı gelenlerin ülkede kaldıkları ...
 
TÜRKİYE'YE PASAPORTSUZ GİREBİLECEKLER
Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı ...
SCHENGEN RANDEVULARI DURDU
Covid-19 kısıtlamalarının sona ermesinin ardından seyahatlerde hızlı yükseliş ...
RUSYA’DA TÜRKİYE TURLARI PAHALANDI
İzvestiya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Rus tur şirketleri Türkiye ...
 
ANTALYA HAVALİMANI'NDA 'UÇAK' REKORU
Antalya Valisi Ersin Yazıcı, "Cumartesi günü 1003 uçak indi ve kalktı. ...
UÇAK MOTORUNUN GÜCÜ TURİSTLERİ UÇURDU
Yunanistan’ın turistik Skiathos Adası’nda meydana gelen olayda plajın ...
LEWANDOWSKI ANTALYA’DA TATİLDE
Bayern Münih'in golcüsü Robert Lewandowski tatil yapmak için Antalya'ya geldi
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası