pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
YERLİ MOTORLA EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKTI
YERLİ MOTORLA EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKTI
GAZİPAŞA-ALANYA CORENDON'U KARŞILADI
GAZİPAŞA-ALANYA CORENDON'U KARŞILADI
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
25 Şubat 2023 Cumartesi - 12:13

İSTANBUL HAVALİMANI DEPREME HAZIR MI?

İstanbul Havalimanı olası bir depreme karşı dayanaklı mı ? Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan havalimanı inşa edilirken, hangi testler yapıldı? Havalimanı inşasında hangi inşaat teknikleri kullanıldı?

İSTANBUL HAVALİMANI DEPREME HAZIR MI?

Türkiye, 20 gündür Kahramanmaraş depremlerinin acısını yaşarken, bilim adamlarının beklenen İstanbul depremi ile ilgili uyarıları da büyük tedirginlik yaratıyor. İstanbul Havalimanı ile ilgili çeşitli mecralarda yapılan deprem değerlendirmeleri üzerine İGA’dan bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere; son yüzyılda yaşanmış en sarsıcı depremlerin ardından gözler de muhtemel İstanbul depremine çevrilmiş ve konu tartışılmaya başlanmıştı. Bu doğrultuda; Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olan İGA İstanbul Havalimanı için de farklı mecralarda kimi değerlendirmeler yapıldı. İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat’ın verdiği bilgiler; havalimanının inşa edildiği zeminin güçlendirildiği ve tüm tasarım süreçlerinin depreme uygun gerçekleştirildiği yönünde.

İstanbul’da beklenen olası deprem senaryolarının İstanbul Havalimanı’nda planlanan tüm tesis ve yapılara muhtemel etkileri, 2015 yılındaki tasarım aşamalarında dikkate alındı. Bu amaçla Mayıs 2015 tarihli İstanbul Havalimanı Sismik Tehlike Raporu hazırlatan İGA, bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Onursal Profesörü Mustafa Erdik, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan ve Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Ansal öncülüğünde, ulusal ve uluslararası bir ekip ile birlikte çalıştı.

Söz konusu raporda, deprem tehlikesi için kaynak faylarda oluşabilecek herhangi bir depremin muhtemel etkilerinin belirlenmesi amacı ile sahaya özgü sismik tehlike değerlendirmesi yapıldı; zemin ve binaların tasarımlarında kullanılacak deprem yükleri İstanbul Havalimanı özelinde tespit edildi. “

İGA İstanbul Havalimanı Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Polat, 475 yıllık tekerrür süreli DD2* depremi etkisinde İGA İstanbul Havalimanı’nın kesintisiz hizmet verme prensibi ile tasarım ve inşaatının tamamlandığını söyledi. “Kriterimiz, İGA İstanbul Havalimanı’nın beklenen İstanbul depremi sonrasında hiç hasar görmemesi ve kesintisiz kullanım prensibinin işlemesi üzerine kuruldu. Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF istasyonları dahil tüm binalarımız ve hava tarafı Pist-Apron-Taksiyolları’nda, operasyonların aksamayacağı şekilde, deprem modellemelerimiz çerçevesinde, tasarım ve inşaat çalışmalarımızı gerçekleştirdik” diyen Polat; havalimanı yapılmadan önceki jeolojik yapının değiştirildiğini ve olası deprem yükleri dahil havalimanı operasyonlarına uygun hale getirildiğinin altını çizdi.

 
İGA’NIN KONTEYNER KENTİ AÇILIYOR
 
BM GÖÇ ÖRGÜTÜ YARDIM UÇUŞU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SILKWAY GROUP’TAN YARDIM UÇUŞLARI
Dost ve kardeş ülke Azerbaycan, Silkway Airlines ve Silkway West Airlines ...
THY’DEN DÜSSELDORF AÇIKLAMASI
Türk Hava Yolları (THY), Almanya’nın Düsseldorf şehrine yapılan seferler hakkında açıklamada bulundu
THY YARDIM PARASINI TESLİM ETTİ
THY’nin açıkladığı kampanyaya destek meblağı bugün Türk Hava Yolları Yönetim ...
 
THY YARDIM VE BAĞIŞTA BULUNACAK
Türk Hava Yolları, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden sonra kurum ...
ANADOLUJET HİTİT’LE ANLAŞTI
Türk Hava Yolları'nın alt markası Anadolujet, Hitit’le 'Crane PSS' Yolcu ...
15 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, depremin ...
 
TÜRKİYE’DE ORTAKLIĞINI GENİŞLETİYOR
Air Baltic Avrupa'da yeni uçuş noktaları planlıyor ve Türkiye, Romanya, ...
AEROFLOT İZMİR UÇUŞLARINA BAŞLIYOR
Rus hava yolu şirketi Aeroflot, 27 Mayıs’tan itibaren Moskova’dan İzmir’e ...
SUNEXPRESS‘İN KARGO UÇAĞI ANTALYA‘DA
SunExpress’in Almanya’dan gelen yardımları taşıyan ilk kargo uçağı Antalya’ya ulaştı
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası