pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
HAVALİMANLARINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU
HAVALİMANLARINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU
YURT DIŞI HARCI TAM 10 KAT ARTIRILIYOR MU?
YURT DIŞI HARCI TAM 10 KAT ARTIRILIYOR MU?
İSTANBUL HAVALİMANI’NA YENİ RESTORAN
İSTANBUL HAVALİMANI’NA YENİ RESTORAN
THY İNDİRİM ANLAŞMASINI YENİLEDİ
THY İNDİRİM ANLAŞMASINI YENİLEDİ
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 21:52

İRAN SİLAHLI AKINCI İSTEMEMİŞ

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopterini arama çalışmalarıyla ilgili detaylar verdi. Meğer Türkiye, silahlı AKINCI yönlendirince İran tarafı istememiş. Bunun üzerine bölgeye hemen silahsız AKINCI sevk edilmiş.

İRAN SİLAHLI AKINCI İSTEMEMİŞ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, pazar günü helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Dağlık bir alana düşen ve İran ekiplerince tespit edilemeyen enkazın yerini, Türkiye’den giden AKINCI İHA bulmuştu. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Bu operasyonel hareket dünyaya damgasını vurdu. Dünyada bunu yapabilecek tek İHA, AKINCI” dedi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar o gece yaşananlara dair şunları söyledi:

“Böyle bir operasyon olacağını bilmiyordum ama ekip arkadaşlarımla birlikte iş yerinde olmam tevafuk oldu. Hem Batman, hem Van’da hem de Azerbaycan’daki ekip arkadaşlarımızla koordine olarak görevin teknik desteğiyle alakalı çalıştık. Tabii TSK, bütün dünyaya damgasını vuracak bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi.

O şartlarda 160 km’ye yakın rüzgar vardı 30 bin feette. Yere indiğinizde rüzgar çok azalıyor ve pus çöküyor. Bunun yanında kar, tipi, boran her türlü hava oluşumu da vardı ve katman katman bulutlar… Bunu sınır dışında çok hızlı bir şekilde yapmanız gerekiyor.

BU GÖREVİ GERÇEKLEŞTİREBİLECEK DÜNYADA BİR TEK AKINCI

En hızlı şekilde hedef bölgesine vardı. Onun yanında o kadar yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda ve zorlu coğrafyada vadilerin içine girerek bu görevi gerçekleştirmek durumunda kaldı AKINCI. O şartlarda bu görevi gerçekleştirebilecek dünyada bir tek AKINCI var gibi.

Bu yetenekte hava aracınız olsa dahi, bu hızda kullanabilecek bir kuvvet dünyada yok. Çünkü hali hazırda silahlı bir AKINCI yönlendirildi. İran tarafı bildiğim kadarıyla istemeyince hemen diğeri hazır edilip çok kısa sürede oraya sevk edildi. Başlı başına bir anlamda bu operasyonel kabiliyet bütün dünyaya damgasını vurdu.

Böylesine elim bir olayın yaşanması istenmez ama bizim milletimiz de inancının ve hem de gücünün ne olduğunu tüm dünya görmüş oldu. Bu anlamda bu ülkenin mühendis bir evladı olarak hem TSK’mızda hem de mühendis kardeşlerimizde iftihar ediyorum. Sabaha kadar bütün faaliyet boyunca bizim ekiplerimiz, TSK çok büyük bir özveriyle çalıştı. Tekrardan İran halkına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.”

'TÜRKSAT UYDULARI KULLANILDI'

Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

“Orada arazinin en yüksekli seviyesi 9 bin 700 feet ve derin vadiler var. Siz o vadilerin içine ancak girdiğinizde görüntü alabiliyorsunuz. 9 bin 700 feetin altına da inerek o vadinin arasında adeta manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. Normalde hiçbir İHA o şartlarda bunu yapmaz. Ve inebilmek için sizin uydu haberleşmesine ihtiyacınız var. Böylesine bir sınır dışı operasyonda TÜRKSAT uyduları kullanıldı. Orada da en ufak bir aksaklık olmadan bu görev tamamlandı.

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK BİR OPERASYON OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Diğer yandan da Azerbaycan’daki AKINCI da herhangi bir aksaklığa karşı hazır edildi. Teknik arkadaşlarımız hazır durumdaydı. Türkiye adına hem SİHA teknolojisi hem de teknolojiyi kullanma açısından dünyaya çok büyük bir örnek olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda teknolojik gelişmişliği harekata dönüştürme açısından da tüm dünyaya örnek bir operasyon olduğunu düşünüyorum.”

AKINCI İHA'NIN O UÇUŞUNU 2,8 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Akıncı İHA'nın yaptığı o uçuş, uçuş takip verilerinin yer aldığı canlı hava trafiği sitesi flightradar24'ten saniye saniye takip edildi. Uçuş takip sistemi flightradar24, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "İran'da düşen helikopteri arayan Türk İHA'sı dün gecenin en çok izlenen uçuşu oldu. Yaklaşık 2,8 milyon kullanıcı İHA'yı takip etti" paylaşımında bulunuldu.

 
THY BM TURİZM ÖRGÜTÜ İLE İMZAYI ATTI
 
İRAN: ENKAZI BİZİM İHA’LARIMIZ BULDU!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKINCI HELİKOPTERİN ENKAZINI NASIL BULDU?
Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve Doğu Azerbaycan Valisini kaybetmenin ...
F-16 ÖZGÜR TAM İSABET ETTİRDİ
‘F-16 ÖZGÜR’ LGK-82 ve LGK-82 atışı gerçekleştirdi: Hedef tam isabetle vuruldu!
POLONYA’YA TB2 TESLİMATLARI TAMAMLANDI
Haluk Bayraktar 'Türkiye tarihinde ilk' diyerek duyurdu! NATO ve AB üyesi ...
 
KOTİL’DEN ‘KAAN FİLOSU’ MÜJDESİ
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: 2028 yılında 20 adet KAAN teslim edeceğiz. ...
HAVELSAN-SYS İŞ BİRLİĞİ
SYS Grubu’nun UNIROBOTICS şirketi tarafından geliştirilen akıllı kule ...
TÜRKİYE’NİN EN MUTLU İŞ YERİ
Çalışanlarına yönelik hayata geçirdiği insan odaklı uygulamaları ile Türkiye'nin ...
 
TEI MALEZYA’DA DSA 2024'E KATILIYOR
Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, 6-9 Mayıs tarihlerinde ...
KAAN İKİNCİ KEZ GÖKYÜZÜ İLE BULUŞTU
Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden Milli Muharip uçak KAAN, ...
YERLİ MOTORLA EN YÜKSEK İRTİFAYA ÇIKTI
Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, Yüksek ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası