pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
9 Şubat 2020 Pazar - 20:26

TÜRK BİLİM EKİBİ'Nİ BAKAN UĞURLADI

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti yola çıktı. 24 kişiden olan heyet, İstanbul Havalimanı'ndan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından uğurlandı

TÜRK BİLİM EKİBİ Nİ BAKAN UĞURLADI

24 kişiden oluşan bilim heyetinin 40 gün sürecek olan Antarktika yolculuğu öncesi İstanbul Havalimanı'nda bir tören düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA CEO'su Kadri Samsunlu ve bilim ekibi üyelerinin aileleri katıldı. Bu arada Antarktika'ya giden bilim ekibinde yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'ten baklava getirdi. Baklavalar, Bakan Varank tarafından misafirlere dağıtıldı. Törenin ardından bilim heyeti Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakla Antarktika yolcuğunun ilk durağı olan Sao Paulo'ya gitti.

HER YIL BİLİM SEFERLERİ DÜZENLEMEYE BAŞLADIK

Antarktika'ya hareket öncesi İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, buradaki çalışmaların Türkiye açısından önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz, Antarktika kıtası herhangi bir ülkenin yönetimi altında değil. Kıtanın idaresi, Antarktika Anlaşmasına üye danışman ülkelerin oylarıyla yürütülüyor. Biz bu anlaşmaya 1995 yılında gözlemci statüsüyle taraf olduk. Nihai hedefimiz danışman ülke konumuna geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır. İşte bu hedefe ulaşmak için, sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere 2017 yılından bu yana çalışmalarımıza hız kazandırdık. Öncelikle, Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi'ne üye olduk. Antarktika Çevre Koruma Protokolünü kabul ettik. Hepsinden daha da önemlisi her yıl kesintisiz bir şekilde bilim seferleri düzenlemeye başladık. Bu sayede, literatüre kazandırdığımız bilimsel yayınların yanı sıra, birçok bilimsel çalışmanın yayın hazırlıkları da sürüyor."

1 AY SÜREYLE ARAŞTIRMACILARIMIZ HİZMET VERECEK

Türkiye'nin Antarktika'da geçici bilim üssünün bulunduğunu hatırlatan Varank, şöyle devam etti:

"Geçen sene kıtadaki geçici bilim yerleşkemizi kurduk. Dolayısıyla bu sefer de, Antarktika'ya misafir değil, adeta ev sahibi olarak gidiyoruz. Geçici üssümüz, 1 ay süreyle araştırmacılarımıza hizmet verecek.  Sefer ekibimiz; yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanında olmak üzere 3 ana kategoride 15 proje yürütecek. Bunlardan birine özellikle vurgu yapmak istiyorum. Antarktika'ya kuracağımız 3 farklı Küresel Seyir Uydu Sistemi sayesinde konum doğrulaması yapabileceğiz. Ayrıca sistemlerimizden birisi doğrudan uluslararası ağa dahil edilecek. Atacağımız bu adımla, İngiltere ve Amerika'yla da işbirliğimiz başlamış olacak. Deniz tabanını haritalama çalışmalarımız da devam edecek. Ayrıca sefer ekibinin kıtadaki çalışmalarını ve yaşanan zorlukları da bir belgeselle ölümsüzleştirmek istiyoruz. Elbette seferden elde edilecek veriler uluslararası bilimsel yayınlarla tüm dünyaya açılacak. Ama bunun yanında, Dördüncü Bilim Seferimiz kapsamındaki araştırmalar sayesinde Kıtadaki fiziki varlığımızı perçinleyecek kalıcı Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında son aşamaya geçmiş olacağız."

ÖĞRENCİLER DE YER ALACAK

Bakan Varank, "Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliği ile hayata geçen Antarktika bilim üssü projemizin çocuklarımız tarafından sahiplenilmesini çok önemsiyoruz. İşte bu sebeple sefere katılan Canan öğretmenimiz, sahadaki çalışmaları kendi perspektifiyle yorumlayacak. Kıtayı, yapılan araştırmaları ve gözlemlerini öğrencilere anlatacak. Geleceğin bilim insanlarına ilham verecek" diye ifade etti.

BİZLERİ FARKLI ZORLUKLAR BEKLİYOR

Sefer lideri Ersan Başar ise "Antarktika çok zorlu bir ortam. Özellikle insanların doğal olarak yaşamadığı bir yer. Bu ortamda çalışmak da oldukça güç oluyor. Bundan dolayı ciddi bir hazırlık süreci gerekiyor. Hazırlıklar tüm ekip tarafından yapıldı. Şu an yola çıkıyoruz bizi farklı bir dünya ve zorluklar bekliyor" diyerek sözlerini tamamladı.

 
RUS UÇAĞI KUYRUĞUNU PİSTE ÇARPTI
 
DHMİ OCAK 2020 VERİLERİNİ AÇIKLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BİLETİNİ ERKEN SAATE ALDIRMIŞ
Sabiha Gökçen Havalimanı'na inerken pistten çıkan uçakta hayatını kaybeden ...
GÖZYAŞLARI SEL OLDU
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistten çıkan yolcu uçağında bulunan ...
SAĞLIK BAKANI KOCA: 12 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçak kazasında ...
 
SABİHA GÖKÇEN’E DE TERMAL KAMERA
Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Corona ...
O HOSTES TABURCU EDİLDİ
Tayvan uçuşundan sonra halsizlik ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye ...
TÜRK HAVA YOLLARI NAMAĞLUP ÇEYREK FİNALDE
Türk Hava Yolları Kadın Voleybol Takımı, 2020 CEV Challenge Kupası'nda ...
 
ÇİN'DEN GELEN HOSTES ALARMI
Beylikdüzü Devlet Hastanesi'ne gece saatlerinde gelen bir kadın halsizlik ...
İGA'DAN ÇİN'DEKİ HAVALİMANLARINA YARDIM
İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA, Çin’deki havalimanlarında kullanılmak ...
KBRN UZMANLARINDAN UÇAĞA ARINDIRMA İŞLEMİ
Milli Savunma Bakanlığı, Çin'in Vuhan kentinden gelen ve Etimesgut/Ankara'ya ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası