pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TEL AVİV UÇUŞLARINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU
TEL AVİV UÇUŞLARINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU
BEN GURION’DA UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLADI
BEN GURION’DA UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLADI
KUDÜS’TE DEMİR KUBBE DEVREYE GİRDİ
KUDÜS’TE DEMİR KUBBE DEVREYE GİRDİ
İRAN İHA VE FÜZELERİ YÜKSEKOVA’DA GÖRÜLDÜ
İRAN İHA VE FÜZELERİ YÜKSEKOVA’DA GÖRÜLDÜ
24 Ocak 2021 Pazar - 14:40

P-72 DENİZ KARAKOL UÇAĞI İLK GÖREV UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ilk görev uçuşunu gerçekleştiren P-72 deniz karakol uçağında incelemelerde bulundu

P-72 DENİZ KARAKOL UÇAĞI İLK GÖREV UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Meltem-3 Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan TCB-751 kuyruk numaralı P-72 deniz karakol uçağı, ilk görev uçuşunu gerçekleştirdi. Görev uçuşunun ardından Bakan Akar, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile uçakta incelemelerde bulundu. Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'ndan uçağa ilişkin bilgi alan Akar, personelle de sohbet etti.

Uçakta görevli personelin önemli bir görevi yerine getireceğini belirten Akar, "Geçtiğimiz ay envantere giren P-72 deniz karakol uçağımız, Deniz Kuvvetlerimizin gözü, kulağı olarak mavi vatanımızda göreve başlamıştır. Yapacağınız görevler memleketimizin, milletimizin geleceği, güvenliği için çok önemli. Bizler elimizden geldiğince en modern teçhizatla silahlı kuvvetlerimizi donatmaya çalışıyoruz. Bunun ötesinde bizim en önemli gücümüz nedir? Personelin bilgi, eğitim ve tecrübesi yani sizlersiniz. Sizlere güveniyor, sizlerden çok şey bekliyoruz" dedi.

DENİZALTI SAVUNMA HARBİNDE ETKİN KULLANIM

P-72 deniz karakol uçaklarının hizmete girmesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığının özellikle denizaltı savunma harbinde etkinliği daha da artacak. Mevcut P-235 uçağıyla kıyaslandığında görev sahasında 2-3 saat daha fazla kalabilme yeteneğine sahip P-72 deniz karakol uçağı, MK-46 torpidosuna ilave olarak daha modern özelliklere sahip MK-54 torpidosunu atabilecek. Denizaltıların yerini tespit etmekte kullanılan sonar sistemi olan sonobuoy taşıma kapasitesine sahip uçak, bu özelliğiyle denizaltı savunma harbinde etkin kullanım imkanı sağlayacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına hizmet veren P-235 deniz karakol uçaklarındaki görev sistem ve sensörlerinden farklı olarak, P-72 deniz karakol uçaklarında Link 16 taktik veri bağı ve Mark-54 torpidosu atma kabiliyeti de bulunuyor. Ayrıca, P-72 Deniz Karakol Uçak, P-235 uçaklarına kıyasla daha uzun süre havada kalıyor. TUSAŞ, HAVELSAN, ASELSAN ve MİLSOFT gibi birçok savunma sanayii kuruluşunun alt yüklenici olarak görev aldığı Meltem-3 Projesiyle ülkeye bu alanda önemli bilgi birikimi ve katkı sağlandı. Kalkış ağırlığına bağlı olarak azami 9 saate kadar havada kalabilecek P-72 deniz karakol uçaklarıyla öncelikle keşif gözetleme ve denizaltı savunma harbi görevleri icra edilecek. Uçak üzerinde bulunan denizaltıları belirlemekte kullanılan akustik ve manyetik algılayıcılar sayesinde tespit edilen denizaltılar uçakta bulunan Mark-46 ve Mark-54 torpidolarıyla imha edilebilecek. Ayrıca P-72 uçaklarının çok tehditli ortamda görev yapabilmesini sağlamak amacıyla elektronik karıştırmayı önleyici ve güdümlü mermi tehdidine yönelik kendini koruma sistemleri mevcut. Keşif gözetleme maksatlı kullanmak üzere radar ve elektro optik kamera sistemleri de bulunan P-72 uçağı, 'Mavi Vatan'ın taktik deniz resminin oluşturulmasına katkı verecek ve bu bilgileri anlık olarak Deniz ve Hava Kuvvetlerinin ilgili birlikleriyle Link 11 ve Link 16 veri bağı sistemleri üzerinden paylaşacak. Ayrıca Arama ve Kurtarma görevlerinde kullanılmak üzere uçak üzerinde can salı taşınabilecek ve kazazedeleri kurtarma maksadıyla denize atılabilecek. Projenin diğer 5 adet P-72 deniz karakol uçağının, 2021 yılı sonuna kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.

MELTEM-3 PROJESİ

Uzun Ufuk Bütünleşik Deniz Gözetleme Sisteminin bir parçası olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığına havadan deniz gözetleme kabiliyeti sağlamak amacıyla başlatılan Meltem projelerinin geçmişi 1990'lı yıllara uzanıyor. Meltem-1 ve Meltem-2 projeleriyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 6 adet CN-235 tipi (P-235) deniz karakol uçağına kavuştu. Projenin son aşaması olan Meltem-3 ile 6 adet ATR-72 tipi (P-72) deniz karakol uçağının envantere girmesi planlandı.

 
SABİHA GÖKÇEN’DE ANTİJEN TESTİ YAPILIYOR
 
AVUSTURYA UÇUŞLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
F-35 İÇİN 'BEŞ PARA ETMEZ' İMASINDA BULUNDU
ABD Başkanlığını 20 Ocak'ta Joe Biden'a devreden Donald Trump'ın 6. ve ...
YUVADAN UÇMADAN ÖNCE EVDE SON SELFİE
Bayraktar AKINCI Taarruzî İnsansız Hava Aracının (TİHA) 3’üncü prototipi ...
SSB BAŞKANI İSMAİL DEMİR AÇIKLADI
Savunma Sanayii Başkanı Demir, Türkiye'nin savunma sanayisindeki ihtiyaçlarını ...
 
SAVUNMA İHRACATINDA YÜZDE 14.8 DÜŞÜŞ
Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatı 2020 yılında 2.3 milyar dolar ...
MİLLİ MUHARİP UÇAK ÖNE ÇEKİLDİ, GÖKBEY HELİKOPTERİ 2022’YE ERTELENDİ
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde, ...
O ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Savunma Sanayii Başkanlığı'nın bazı projeleri hakkında yabancı firma temsilcilerine ...
 
TUSAŞ’IN DEV KOMPOZİT TESİSİ KURULDU
TUSAŞ'ın kompozit tesisi, Ankara'da üretime başladı. Tesiste, Türkiye'nin ...
SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI DEMİR AÇIKLADI
Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Acet, Savunma Sanayii Başkanı İsmail ...
ANKARA'DA ÇOK KRİTİK OPERASYON
Savunma Sanayii Başkanlığı projelerini yabancı firma yetkililerine aktardıkları ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası