pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
13 Ocak 2024 Cumartesi - 14:13

DHMİ’NİN 2023 KARNESİ

DHMİ 2023 yılında hava seyrüsefer ve ARGE faaliyetlerinde önemli başarılara imza attı. DHMİ geliştirdiği yerli ve millî sistemler, imza attığı projelerle 2023 yılında da pek çok alanda öncü olmayı sürdürdü.

DHMİ’NİN 2023 KARNESİ

FAA kurallarına göre sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı havalimanlarında uygulanan ve 3 pistte birbirinden bağımsız olarak aynı anda iniş kalkış yapılabilmesine olanak sağlayan “Eşzamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları (TRO)”; ICAO kurallarına göre faaliyet gösteren ülkeler açısından dünyada ilk uygulamasının İstanbul Havalimanı’nda yapılması için çalışmalar 2022 yılı içerisinde başlatılmıştı. Bu kapsamda DHMİ ve Eurocontrol iş birliğiyle yürütülen Emniyet Analiz Çalışmalarının uzman görüşlerine dayanan ilk bölümü 2023 yılında başarıyla tamamlandı. Simülasyon çalışmaları ise devam ediyor.

Bunun yanında DHMİ tarafından; KKTC Ercan ve Sabiha Gökçen Havalimanlarının açılışı gerçekleştirilen ikinci pistleri ve açılışı yakında gerçekleştirilecek olan Çukurova Havalimanı için aletli alçalma usulleri ile standart kalkış ve geliş usulleri tasarlandı.

Antalya Havalimanı için tam bağımsız paralel pist operasyonlarını da içerecek şekilde güncellenen standart kalkış ve geliş usulleri simülasyon çalışmalarına EUROCONTROL Teşkilatı İnovasyon Merkezinde 2023’ün Eylül ayında başlandı, çalışmaların Mayıs 2024 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

DHMİ’den verilen bilgide şu ifadeler yer aldı:

“Bunlara ek olarak 2023 yılı boyunca toplam 628 saat kontrol uçuşu gerçekleştirmek suretiyle, ülkemiz hava sahasında 57 havalimanımız ve ayrıca KKTC Ercan havalimanındaki hava trafiğinin kesintisiz ve emniyetli devam etmesi sağlandı.

Artan kalibrasyon uçuşu talebi kapsamında DHMİ bünyesine 2023 yılında 1 adet Longitude (C700) uçağın alımı tamamlandı. 2 adet Latitude (C680) uçağın alım işlemlerinin 2024 ilk çeyreğinde bitmesi planlanıyor.

Ayrıca ülkemizde özellikle savunma sanayiinde kaydedilen ilerlemeler sonucunda millî İnsansız Hava Araçlarının (İHA) hava sahamızda yangınla mücadele, asayiş, kaçakçılıkla mücadele, savunma ve gözetleme amaçlarıyla yoğun bir şekilde kullanımı hususunda aksiyon alınarak, Ülkemiz hava sahasında emniyetli bir şekilde uçuş icra etmelerini sağlamak üzere Hava Seyrüsefer Başkanlığı bünyesinde “İnsansız Hava Trafik Yönetimi Şube Müdürlüğü” kuruldu.

DHMİ’NİN YERLİ VE MİLLÎ SİSTEMİ ÇARE 2023’TE ÜLKE SINIRLARINI AŞTI

DHMİ’nin hava trafik yönetimi alanında yerli ve millî imkânlarla ortaya koyduğu halihazırda 49 adet havalimanı ile birlikte Hava Trafik Kontrol Merkezinde hizmet veren Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) Sistemi ülke sınırlarını aşarak Azerbaycan'da hizmete başlamıştır.

DHMİ ve TÜBİTAK iş birliği ile geliştirilerek Gaziantep Havalimanına tesis edilen ilk sivil milli gözetim radarı olan MGR Mode- S/SSR Ar-Ge Projesinin saha kabulü başarı ile tamamlandı.

Hava trafik kontrol (ATC) sistemlerinin yerli ve millîleştirilmesi amacıyla “Milli ATC Merkezi (1.Safha) Ar-Ge’’ Projesi kapsamında test ve entegrasyon ortamının Trabzon Havalimanına kurulması amacıyla çalışmalara başlanıldı.

Milli ATC Merkezi (1.Safha) Ar-Ge Projesi kapsamında geliştirilen Elektronik Uçuş Stribi (EFS) sisteminin Antalya, Ankara Esenboğa, Dalaman, Bodrum, İzmir ve İstanbul Atatürk Havalimanları başta olmak üzere toplamda 19 havalimanına kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanmış olup, operasyonel olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte DHMİ bünyesinde yer alan diğer havalimanlarına kurulum çalışmaları devam ediyor.

Ülkemizin Hava Trafik Kontrol Yönetim Sistemlerinin millîleştirilerek dışa bağımlılığımızı tamamen ortadan kaldıracak olan Milli ATC Merkezi (1. Safha) Ar-Ge Projesi geliştirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Bunların yanı sıra Hava Seyrüsefer ATM Ar-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirilen atcTRsim simülatör sisteminin (Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü) Havacılık akademisinde kurulumu tamamlanmış olup, Hava Trafik Kontrol Merkezinde ise kurulum çalışmalarında sona gelindi.

Tüm dünyada yeni nesil gözetim sistemi olarak kabul edilen Milli Geniş Alan Multilaterasyon (WMLAT) çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. WMLAT Projesine entegre olacak şekilde   İzmir Adnan Menderes Havalimanında tamamen yerli ve milli bir ASMGCS (Havaalanı Yüzey Hareketleri Rehber Kontrol Sistemi) sisteminin hizmete girmesi de amaçlanıyor.

SESAR 3 ortak girişimi (JU) ve Ufuk Avrupa (Horizon Europe) programı çerçevesinde finanse edilen Ai4HyDrop projesine ( insansız hava araçlarının kentsel alanlarda yönetilmesi için yapay zeka destekli uygulamalar için temel oluşturacak ve nihayetinde bu uygulamaların operasyonel kullanımının önünü açması beklenen keşifel araştırma projesi) Norveç, Almanya, Çekya, Fransa , İspanya’dan üniversite, teknoloji, havacılık  araştırma/geliştirme enstitüleri ve Ülkemizden İTÜ ile birlikte konsorsiyumun hava seyrüsefer hizmet sağlayıcısı konumunda Kuruluşumuz katılım sağlandı.

Hava seyrüsefer hizmetlerine ilişkin ülkemiz “Ücretlendirilebilir Millî Maliyetlerinin” EUROCONTROL’e üyeliğimizden (1989) bu yana en yüksek seviye olan yaklaşık 681 milyon Euro olarak 2024 yılı için onaylanması sağlandı.

HAVACILIK ALANINDA BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNDE SOCEA DÖNEMİ

Türkiye ve Azerbaycan’ın kurucu üyesi olduğu “Avrupa ve Asya Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcıları için Bölgesel Hava Seyrüsefer Emniyet İşbirliği Platformu” SOCEA 18 Ağustos 2023'te imzalanan protokolle resmi olarak hayata geçti.

DHMİ ve Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmeti Sağlayıcısı AZANS tarafından başlatılan ve bölgesel hava seyrüsefer güvenliği konusunda teknik ve operasyonel iş birliğini geliştirme amacı taşıyan Platforma 21 Aralık 2023 tarihinde Özbekistan Hava Seyrüsefer Hizmeti Sağlayıcısı “UZAERONAVIGATION” katıldı.

Bölgesel hava seyrüsefer hizmetlerinde ve uçuş güvenliğinde daha fazla iş birliğini sağlamayı ve geliştirmeyi ifade eden bu genişleme hamlesi, SOCEA'nın bölgede etkin bir rol oynaması ve diğer havacılık kuruluşları nezdinde yön verici konuma gelmesi açısından önemli bir adım teşkil ediyor.

Ülkemizin her alanda aktif bir güç olarak küresel yükselişini ifade eden Türkiye Yüzyılı vizyonunda havacılığın taşıdığı önemin bilincinde olan DHMİ, 2024 yılında da daha büyük proje ve eserler için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.”

 
ŞEHİT SAYIMIZ 9’A YÜKSELDİ
 
İLK TÜRK ASTRONOT ALPER GEZERAVCI'YI UZAYA TAŞIYACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’DEN DOĞU AVRUPA’YA ÖZEL KAMPANYA
Türk Hava Yolları, Doğu Avrupa’ya gidiş-dönüş her şey dahil 119 Dolar’dan ...
VATANJET’İN FOTOĞRAF YARIŞMASI SONUÇLANDI
VatanJet Havacılık A.Ş.’nin yoğun ilgi gören “Havacılığa Dair Kareler ...
''O İŞ BİZDE, GURUR DUY TÜRKİYE''
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ...
 
TARİHİN EN SORUNLU UÇAĞI İLAN EDİLDİ
ABD'de seyir halindeyken acil çıkış kapısı kopan Boeing 737 Max 9 uçağına ...
PEGASUS 2023’TE 32 MİLYON YOLCU TAŞIDI
Pegasus Hava Yolları’nın 2023 yılında bir önceki yıla göre yolcu sayısı ...
İGA’DAN SUUDİ ARABİSTAN’A TRANSFER
İGA İstanbul Havalimanı’nda dört yıl boyunca Havayolu Direktörü olarak ...
 
İSTANBUL HAVALİMANI 2024'E ZİRVEDE BAŞLADI
İstanbul Havalimanı, yeni yılın ilk haftasında günlük ortalama 1329 uçuşla ...
THY’NİN BOEING 737 MAX’LERİ İRAN’DAN AYRILDI
Türk Hava Yolları’nın yere indirme kararı aldığı ancak o sırada seferde ...
TAV CEO'SU KAPTAN 2024 HEDEFLERİNİ ANLATTI
TAV CEO’su Serkan Kaptan, TAV Havalimanları ve havacılık sektörünün 2023 ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası