pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
21 Ekim 2020 Çarşamba - 14:02

DHMİ SABİHA GÖKÇEN İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), uzun zamandır konuşulan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mülkiyet hakkının DHMİ’ye devri için harekete geçti

DHMİ SABİHA GÖKÇEN İÇİN HAREKETE GEÇTİ

DHMİ, Türkiye’deki tüm havalimanlarının sahibi pozisyonunda; sadece Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olan Sabiha Gökçen’in mülkiyeti Savunma Sanayi Başkanlığı'na bağlı, havalimanı otoritesi sıfatıyla kurulan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kontrolünde.

2007 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı terminal işletmesi için ihaleyi Savunma Sanayi Başkanlığı açtı ve ihaleyi İSG kazandı. İşletme hakkıyla ilgili 2007 yılında yapılan sözleşmeye göre Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni inşa edilecek bölümler için (terminal binası, pist gibi) yeniden ihaleye çıkılması mümkün.

İSG Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen altyapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciliği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kuruldu. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı.

30 Nisan 2014 tarihi itibarıyla GMR Grubu'nun, 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla da Limak Yatırım’ın hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad’a devretmesiyle MAHB, hisselerin tamamına sahip oldu. 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon euro karşılığı devralan İSG, 336 milyon euro düzeyinde de yatırım yaptı. Bu yatırımların en önemli bölümünü oluşturan İstanbul Sabiha Gökçen’in yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı.

"El değiştirme mülkiyet hakkıyla ilgili, işletme hakkında herhangi bir değişiklik yok"

Şu anda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mülkiyet hakkının Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan DHMİ'ye geçmesi için protokollerin netleşmeye başladığı konuşuluyor. Konuya yakın kaynaklar bu protokollerin sadece mülkiyet hakkı için yapıldığını, havalimanının işletme hakkıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmayacağını söylediler.

Kamu içindeki bu büyük el değiştirme hikayesinin içinde pandemiyle beraber kötüye giden havacılık sektöründe yaşanan gelişmelerin de etkili olduğunu söyleyen kaynaklar, Sabiha Gökçen’de gündeme gelen yeni pist ve ek terminal binası yapılmasının devri daha da önemli hale getirebileceği görüşünde. Kaynaklar, 2007 yılındaki ihale ile işletmesi İSG'ye devredilen bölümlerin tekrar devrinin söz konusu olmadığını belirtti.

Burak Karagöz-Bloomberg

 
CATHAY PACIFIC HAVAYOLLARI 8 BİN 500 POZİSYONU KAPATIYOR
 
THY KASIM AYI UÇUŞ PLANINI AÇIKLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CATHAY PACIFIC HAVAYOLLARI 8 BİN 500 POZİSYONU KAPATIYOR
Hong Kong hava yolu şirketi Cathay Pacific, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
SUNEXPRESS‘E YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI
Türk Hava Yolları’ndan sonra Türkiye’de Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na ...
PANDEMİDE 4,6 MİLYON YOLCU TAŞIDI
Qatar Airways, pandemi dönemi boyunca 37 000’den fazla uçuşla 4,6 milyon yolcu taşıdı
 
BAKANDAN KUTLAMA MESAJI
20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan ...
TÜRKİYE HAVACILIĞIN EN HIZLI TOPARLANDIĞI 5. ÜLKE
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden ...
AIRBUS VE ASTON MARTIN BİRLİKTE ÜRETTİ
ACH130 Aston Martin edisyonu helikopter, üç kıtadan sipariş aldı
 
20 EKİM DÜNYA HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ GÜNÜ
Bugün, 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü
THY BAŞAKŞEHİR’E FORMA SPONSORU OLDU
Türk Hava Yolları, Başakşehir’in 2020-2021 sezonunda oynayacağı Avrupa ...
İLK UÇUŞUNU 2 YOLCUYLA YAPTI
Japonya'nın yeni havayolu şirketi ZIPAIR, uçuşlara başladı
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası