pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
9 Temmuz 2023 Pazar - 12:08

BAYRAKTAR: TB2’NİN İLK UÇUŞU KAÇAK UÇUŞTU

'Hedef KIZILELMA' belgeselinin 2. bölümü yayınlandı... BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ilk kez açıkladı: TB2’nin ilk uçuşu kaçak uçuştu

BAYRAKTAR: TB2’NİN İLK UÇUŞU KAÇAK UÇUŞTU

Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme aşamaları ve Baykar'ın insansız hava aracı geliştirme yolculuğunu anlatan "Hedef KIZILELMA" belgeselinin ikinci bölümü yayınlandı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2’nin ilk uçuş sürecini anlatırken, 'Uçağı yaptık, Keşan’da izin yok. Ankara izin vermiyor. 2009 Haziran’da uçurduk ve kaçaktı yani. Bayraktar TB2’nin ilk uçuşu kaçak uçuş.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayinde yeni bir çağın kapılarını açan Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağının geliştirme serüveninin anlatıldığı "Hedef KIZILELMA" belgeselinin ilk bölümü, 10 Mayıs'ta düzenlenen gala ile ekranlara taşındı. Bayraktar KIZILELMA'nın gökyüzü ile buluştuğu ikinci bölüm ise dün saat 20.00'de CNN Türk'te ve Baykar'ın YouTube kanalında yayınlandı. Bayraktar KIZILELMA'nın 14 Aralık 2022'deki ilk uçuşunun gerçekleştirildiği ana kadar olan ve merakla beklenen geliştirme sürecinde yaşananlar, belgeselin ikinci bölümünde anlatıldı.

Yönetmenliğini AKINCI belgeselini çeken Altuğ Gültan ve Burak Aksoy'un yaptığı belgesel için İstanbul'da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi ve Bayraktar KIZILELMA test faaliyetlerinin yürütüldüğü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde aylarca süren çekimler yapıldı. Şubat 2022'de başlayan belgesel projesi yaklaşık 9 ayda tamamlandı. 10 Mayıs'ta İstanbul Kongre Merkezi'nde 5 binden fazla konuğun katılımıyla 3 salonda aynı anda ilk gösterimi gerçekleştirildi.

SELÇUK VE HALUK BAYRAKTAR ANLATIYOR

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda, KIZILELMA'yı ve Baykar'ı çocukluklarından başlayarak bugüne kadar perde arkasında kalan gerçeklerle anlatmaya ikinci bölümde devam ediyor. ‘Hedef KIZILELMA’ belgeseli ile tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünü Bayraktar insansız hava araçlarının merak uyandıran hikayesi bu bölümde de devam ediyor. Hedef KIZILELMA belgeselinde Baykar'ın yüksek teknoloji geliştirme serüvenine tanıklık eden emekli askerler, mühendisler ve gazeteciler süreci kendi pencerelerinden anlatıyor.

BAYRAKTAR TB2’NİN İLK UÇUŞU KAÇAK UÇUŞ’

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ‘Keşan’da uçağı uçuracağız izin vermiyorlar. Uçağı yaptık, Keşan’da izin yok. Ankara izin vermiyor. Maşa kılıklı paşalar izin vermiyor. Ergun Paşa dedi ki, ‘siz uçurun.’ Birinci ordu komutanı, Keşan da ona bağlı. 2009 Haziran’da uçurduk ve kaçaktı yani. Bayraktar TB2’nin ilk uçuşu kaçak uçuş.’ İfadelerini kullandı.

Milli insansız hava aracı geliştirme çalışmalarını erken dönemden itibaren takip eden gazeteciler Yağız Şenkal, Güntay Şimşek ve İlker Akgüngör, tanıklıklarını gazeteci gözüyle izleyicilere ulaştırıyor. Aralarında Ergin Saygun ve Ömer Faruk Küçük’ün de bulunduğu emekli üst düzey askerler, Bayraktar ailesi ile yollarının nasıl kesiştiğini ve Baykar'ın geçtiği zorlu yolu kendi şahitlikleri ile aktarıyor.

Milli Teknoloji Hamlesi idealinin öncü ismi Özdemir Bayraktar'ın kardeşi Ömer Bayraktar, çeşitli engelleme girişimlerine rağmen azimle ve pes etmeden yürütülen mücadele sayesinde başarıya ulaşan serüveni, Bayraktar KIZILELMA belgeselinde ilk ağızdan izleyicilere anlatıyor.

 
20 TEMMUZ’DA HİZMETE GİRİYOR
 
THY'DE PİLOTLARA NAMAZ DÜZENLEMESİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TUSAŞ AIRBUS A320 AİLESİ İÇİN ÜRETTİ
Airbus’ın A320 Ailesi uçağı için üretilen önemli bir komponent Türk Havacılık ...
ANKA-3'E 'TANKER' GÖREVİ
Türkiye’nin insansız hava araçlarına yeni soluk getirecek ANKA-3’ün ilk ...
ASELSAN GENEL MÜDÜRÜ AHMET AKYOL OLDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Savunma Sanayii Başkanlığına ...
 
TEI VE GE AEROSPACE F110 BAKIMLARI İÇİN ANLAŞTI
TEI - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. ve GE Aerospace; F-16 ve F-15 savaş uçaklarında ...
SCHOLZ TÜRK F-16 PİLOTLARIYLA BİR ARADA
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'da süren NATO tarihinin en büyük ...
NATO TARİHİNİN EN BÜYÜK HAVA TATBİKATI
NATO'nun en büyük hava savunma tatbikatı “Air Defender 2023” Almanya'da başladı.
 
İSMAİL DEMİR NEREYE ATANDI?
Savunma Sanayii Başkanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. İsmail Demir'in ...
YENİ MİLLİ SAVUNMA BAKANI YAŞAR GÜLER
Yeni Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler oldu. Kabinede yer alan isimlerin ...
YAPAY ZEKA DRONE OPERATÖRÜNÜ ÖLDÜRDÜ
Yapay zeka destekli askeri drone, simülasyonda operatörünü öldürdü. ABD ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası