pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
1 Şubat 2024 Perşembe - 16:15

BİLGEN: DEVLETE 578 MİLYON EURO ÖDEDİK

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2023 yılı operasyonları kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne 578 milyon Euro'luk bir ödeme yaptıklarını, bunun 39 milyon Euro'luk kısmının devletin yolcu garantisini aştıkları için ekstradan ödenen para olduğunu söyledi.

BİLGEN: DEVLETE 578 MİLYON EURO ÖDEDİK

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, pandemi döneminde devlete ödenmesi gereken ve ertelenen kira borçları ile ilgili bir soru üzerine, “Bu konuyla ilgili aslında çok fazla spekülasyon yapılıyor. Teknik detaya girdiğinizde de biraz kendinizi açıklama durumuna geliyor muşsunuz gibi oluyor ama, kabaca rakamları söylediğimde aslında anlayacaksınız. 2023 yılı operasyonları kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne 578 milyon Euro'luk bir ödeme yaptık. Bunun içerisinde 39 milyon Euro'luk kısmı devletin yolcu garantisini aştığımız için ekstradan ödediğimiz bir para. Burada vurgulanması gereken şeylerden bir tanesi belki de bu. Yap-İşlet-Devret projeleri bu verilen garantilerle eleştiriliyor ama İstanbul Havalimanı özelinde şunu söyleyebiliriz, o pandemi dönemi harici ilk yılımızda da, son yılımızda da garantinin üzerine çıktık ve garantinin üzerine çıktığımız için devlete kiranın üzerinde ekstra da bir ödeme yaptık. 2023 yılında bu rakam 39 milyon Euro oldu. 2024 bütçemizde bunun devam etmesini bekliyoruz.”dedi.

YABANCI ŞİRKETLERİN İLGİSİ

Selahattin Bilgen, ‘yabancı sermayenin gözünü İstanbul Havalimanına diktiği, bu tür şirketlere karşı yerli ve milli sermaye olma başarısı daha ne kadar sürdürebileceği’ yönündeki bir başka soru üzerine, “Tabi aslında bu konu hissedar seviyesinde cevaplanması gereken bir soru. Hissedarlarımızla ve yönetim kurulumuzla uzun zaman geçiren bir yönetici olarak şunu söyleyebilirim; Havalimanının açılış döneminde de 2019 yılında da çok ciddi bir başarı olmuştu. Taşımanın başarılı gerçekleşmesi, açılışın başarılı olması ciddi anlamda yabancı yatırımcıların buraya ilgisini yönlendirmesine sebep olmuştu. Keza son birkaç yıldır da bu devam ediyor. Ben sadece şunu söyleyebilirim bu anlamda. Hissedarlarımız aslında olaya sadece ekonomik olarak bakmıyorlar ve bu anlamda şu ana kadar gelen tüm talepleri geri çevirdiler" dedi.

UZUN TAKSİ SÜRELERİ

Bilgen, yolculardan uzun taksi süreleri ile ilgili gelen şikayetler olduğunun hatırlatılması üzerine, “Havalimanımız çok büyük bir sahaya yayılmış durumda. 3’lü paralel operasyon dedik mesela. 3’lü paralel operasyon olabilmesi için pistlerin arasında olması gereken minimum mesafeler var. Altyapı buna göre yapılıyor, pistler, terminaller buna göre tasarlanıyor. Havalimanı ilk açıldığında ortalama taksi süreleri 16-18 dakika arasındaydı. Terminale yakın doğu-batı pisti açıldıktan sonra 12-13 dakikalara düştü. Bu süreyi 10 dakikanın altına düşürmek fiziksel olarak mümkün değil. 3’lü paralel operasyonun faydalarından bir tanesi de uçakların doğru piste inmesi, gidebileceği en iyi rotadan indirilmesi ve kapıya yaklaştırılması. İGA olarak teknolojik alt yapımız uçaklar havalimanımıza gelmeden daha 1 saat öncesinden hangi kapıya yanaştırılacağı bilgisini biz aslında verebiliyoruz. Bunu paralel operasyon veya pistlerin verimli operasyonu ile birlikte yaptığımızda bu taksi süreleri 10-12 dakikalara inecek. İGA’nın teknik alt yapısı zaten var, Pistlerle ilgili kapasite sorunu yok. Hava sahasının koordinasyonuyla planlamasıyla ilgili bir durum. DHMİ, SHGM, THY ve İGA’nın ortaklaşa yürüttüğü bu hava sahasının yeniden planlanması projesi kapsamında bir iyileştirme getirecek.” şeklinde konuştu.

 
İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA 2024 HEDEFLERİ
 
THY YOLCU-KARGO UÇAĞI DÖNÜŞÜMÜNE BAŞLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA 2024 HEDEFLERİ
İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2023’te yapılanları ...
ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI'NIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, açılışı için hazırlıkların sürdüğü Çukurova ...
SUNEXPRESS’E GREAT PLACE TO WORK’ SERTİFİKASI
SunExpress Hava Yolları, çalışanlarının geri bildirimleriyle 2023 yılının ...
 
DHMİ HAVACILIK AKADEMİSİ 7 YAŞINDA!
Uluslararası standartlardaki eğitim altyapısı, güçlü kadrosu ve fizikî ...
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDAN DUYURU
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda e-pasaport turnikelerinin sayısının ...
THY’YE 3 AYRI FİNANSMAN ÖDÜLÜ
Türk Hava Yolları (THY), Airline Economics tarafından üç ayrı finansman ...
 
THY BAE'DEN 10 BOEING KİRALAYACAK
Türk Hava Yolları (THY), Dubai Aerospace Enterprise'dan 10 adet Boeing 737-8 tipi uçak kiralayacak.
THY’DEN ALMANYA İPTALLERİ
Türk Hava Yolları, 1 Şubat Perşembe günü Almanya'da havalimanlarında görevli ...
EMİRATES DUBAİ ÇÖLÜNDE DÜNYA REKORU KIRDI
Rekorun kırıldığı gün batımındaki yoga dersine 144 farklı milliyetten Emirates çalışanı katıldı.
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası