pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
1 Şubat 2024 Perşembe - 14:26

İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA 2024 HEDEFLERİ

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2023’te yapılanları özetledi, 2024 hedeflerini açıkladı. 2024 yılında yüzde 13 büyümeyi hedefleyen İGA, 656 milyon Euroluk yatırım yapmayı planlıyor.

İGA İSTANBUL HAVALİMANI’NDA 2024 HEDEFLERİ

SELAHATTİN BİLGEN 2024 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen bugün İstanbul Havalimanı gidiş terminalinde 2023’te yaptıkları faaliyetleri ve elde ettikleri sonuçları özetleyen bir basın toplantısı düzenledi.

2023 yılında yolcu sayısı anlamında 76 milyon yolcuya ev sahipliği yaptıklarını anlatan Bilgen, şunları söyledi:

İLERİYE DÖNÜK UMUDUMUZU KORUYORUZ

“2023 yatırımlara devam yılı oldu. 160 milyon euroluk yatırım yaptık. 2024’teki çok daha büyük yatırımların öncüsü oldu.

2024 yılı önümüze zor hedefler koyduğumuz ama başaracağımıza inandığımız bir yıl. 2023 yılını 76 milyon yolcu ile kapattık. Önümüzdeki yıl 2024 yılında 85 milyon yolcuyu aşmayı planlıyoruz. 540 bine yaklaşan hava trafiğine de bu yıl içerisine sığdırmayı hedefliyoruz. Bu geçen yıla görü yüzde 13 büyüme demek. Havacılığın ve ekonominin zor günler geçirmeye başladığı bir dönemde aslında bu oranlarda ciddi anlamda agresif hedefler. Fakat biz burada yine ileriye dönük umudumuzu koruyoruz. Bunları başaracağımıza inanıyoruz.

11 YENİ HAVAYOLU GELECEK

2023’te 101’e ulaştık. Bu bizi dünyadaki en çok havayoluna ev sahipliği yapan üçüncü havalimanı noktasına getirdi. Dünyada ilk 3’teyiz bu anlamda. 2024’te yeni havayollarını buraya getirmek üzere görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz 11 yeni havayolu şirketini daha İstanbul’a getirmek. Bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz noktada bu anlamda da en yukarıya erişme şansına erişebiliriz. Başlarken dünyanın en büyük havalimanlarından birini yaptık ama en iyisi olma yolunda yürüyoruz demiştik. 101 havayolunun bizi tercih etmesi 112 çıkma potansiyeli aslında bu yatırımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu, burayı işletirken de aslında bizim havayollarına ne kadar iyi hizmet verdiğimizin de göstergesi. Bu çok ciddi bir konektivite de sağlıyor. Bugün itibarıyla İstanbul Havalimanı 315 destinasyona bağlantısı olan bir havalimanı. Bu anlamda şu anda dünyada 1 numarayız.

GÖZÜMÜZÜ BANGKOK’UN ÜZERİNE DİKTİK

2024’ün ilk 6 ayında 5 havayolu, ikinci 6 ayında 6 havayolu operasyona başlayacak. Bu görüşmeler uzayabilir, yeni havayolları gelebilir. Gerçekleştirebilirsek dünyada şu anda en çok havayoluna ev sahipliği yapan Bangkok. Gözümüzü Bangkok’un üzerine dikmiş durumdayız.

3’LÜ BAĞIMSIZ PARALEL PİST OPERASYONU

Çok büyük bir altyapıyı, bu kadar kompleks bir operasyonu yönetmek için yeterli değil. Burayı verimli olarak çalıştırmak da gerekiyor. Bizim havalimanımız yapılırken ilk fazında 3 ana, iki yedek, toplamda 5 pist olarak yapıldı. Bu 3 ana pist derken aynı anda uçakların inip kalkabilecekleri şekilde standartlara göre inşa edildi. Hava hareketlerini en verimli şekilde yönetebilmeniz için paralel operasyon dediğimiz, uçakların aynı anda inip aynı anda kalkış yapabileceği operasyonu yönetebilmek de önemli bir avantaj. Yılda 530 bin - 540 bin uçak iniş-kalkış hareketinden bahsediyoruz. 11 havayolunun daha gelmesinden bahsediyoruz, hava hareketlerinin daha da artacağından bahsediyoruz. Bunları başabilmenin bir faktörü de pistlerinizi verimli kullanabilmek. Avrupa’da şu anda 3 tane bağımsız pisti olan çok az sayıda havalimanı var. Onlar da bu 3’lü bağımsız pist operasyonunu şu anda yapmıyorlar. Bu anlamda da SHGM, DHMİ, THY, Eurocontrol olsun ortak çalışmalarımız devam ediyor. Bunu başardığımızda bir ilki daha başarmış olacağız."

YATIRIM HEDEFLERİ

Bilgen, "Jeopolitik riskler, bu zorlu yılda siz yatırımlara devam ediyorsunuz. Ne kadarlık bir yatırım var?" şekilnediki soru üzerine şöyye devam etti:

"2024 bütçemizi yaparken iş alanlardaki büyümeler, bu büyümeleri sağlayacak alt yapı gereksinimleri gibi faktörlere baktık. Burada ciddi anlamda büyük bir tesisten bahsediyoruz ama bir yandan çok hızlı büyüyen, dünyada da 1 numaraya gelmiş bir yerden bahsediyoruz. Dolayısıyla yatırımları durdurmamız mümkün değil, hız kesmeden hatta artırarak devam ettireceğiz önümüzdeki yıllarda da.

656 MİLYON EURO YATIRIM

2024’te bütçelediğimiz yatırım tutarı 656 milyon Euro. Çok ciddi bir rakam. 656 milyon Euroluk yatırımımızın altında da çok alt başlık var. Çok üst segmentlere hitap edecek, dünyada özel jeti olan kitleyi İstanbul’a daha fazla çekecek, yeni servisler sunacak genel havacılık terminali yatırımımız var. Buraya daha önce başlamıştık ama 2024’te de 35 milyon Euro yatırım yaparak yıl sonu tamamlamayı hedefliyoruz. Genel Havacılık Terminali bittikten sonra yeni segment yolcular da İstanbul’a sıkça ziyaret ediyor olacak.

YENİ OTEL YAPILIYOR

Airport City bölgemizde Hilton Otelleri ile anlaşmamız kapsamında bir otel inşa ediyoruz. 2025’in ilk çeyreğinde tamamlanacak. 2024 yılı boyunca buraya 66 milyon euronun üzerinde yatırım yapacağız.

PİST YATIRIMLARI İÇİN 330 MİLYON EURO

Bunların yanında en büyük yatırımlarımız aslında yeni pist yatırımlarımız. Birinci etap yatırımlarımız havalimanını en büyük kısmıydı, göz önünde olan kısmıydı ama arka planda uçuş ve yolcu sayıları artıkça bu anlamda da yatırımlara ihtiyaç var ve uzun sürüyor bu yatırımlar. Zamanında başlayıp ihtiyaç olduğunda devreye almanız gerekir. Keza biz de ikinci etap yatırımlarına geçen yıl itibarıyla başladık. 2024’te bu hızlanarak devam edecek. Şu anda mevcuttaki kuzey-güney 3. pistimizin doğusuna bunun yedek pistine başladık. Aynı zamanda doğu-batı eksenindeki 4. ana pistimizin yapımına başladık. Bu iki yatırım için toplamda 330 milyon euroyu aşan bir bütçemiz var.

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Sürdürülebilirlik karbon emisyonumuzu sıfırlamak istiyoruz. Güneş Enerji Santrali projemiz var. Eskişehir’de satın aldığımız 3 milyon metre karelik bir alan var. Burada 200 megavat gücünde bir Güneş Enerjisi Santrali kuruyoruz. 2023’te başlamıştık bu yatırıma 2024’ün sonunda 146 milyon Euro daha harcayarak bu yatırımı devreye alacağız. Bu yatırımın şöyle bir güzelliği var. Havalimanında neredeyse 400 milyon kilovat saatlik bir elektrik tüketimimiz var. Bunun tamamını artık Güneş santralinden yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız.

2024’TE İSTİHDAM POLİTİKASI

Havalimanında çok sayıda paydaşımız var, havayollarından bahsettik sayısı 100’ü aşan, sayısı 500’ü aşan kiracılarımız var. Kargo, yer hizmetleri şirketleri var. Binin üzerinde paydaştan bahsediyoruz. Toplamda da 100 bini aşan istihdamdan bahsediyoruz. Ortalama bir aile 4-5 kişi olsa, 500 bin kişilik bir yerden bahsediyoruz. Bunların içerisinde İGA’nın kendisinin doğrudan sağladığı istihdam sayısı 12 bin. İstihdamda yüzde 8’lik büyüme öngörüyoruz 2024 yılında."

Süleyman ŞEN-Haberair.com

 
ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI'NIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ
 
BİLGEN: DEVLETE 578 MİLYON EURO ÖDEDİK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI'NIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, açılışı için hazırlıkların sürdüğü Çukurova ...
SUNEXPRESS’E GREAT PLACE TO WORK’ SERTİFİKASI
SunExpress Hava Yolları, çalışanlarının geri bildirimleriyle 2023 yılının ...
DHMİ HAVACILIK AKADEMİSİ 7 YAŞINDA!
Uluslararası standartlardaki eğitim altyapısı, güçlü kadrosu ve fizikî ...
 
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDAN DUYURU
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda e-pasaport turnikelerinin sayısının ...
THY’YE 3 AYRI FİNANSMAN ÖDÜLÜ
Türk Hava Yolları (THY), Airline Economics tarafından üç ayrı finansman ...
THY BAE'DEN 10 BOEING KİRALAYACAK
Türk Hava Yolları (THY), Dubai Aerospace Enterprise'dan 10 adet Boeing 737-8 tipi uçak kiralayacak.
 
THY’DEN ALMANYA İPTALLERİ
Türk Hava Yolları, 1 Şubat Perşembe günü Almanya'da havalimanlarında görevli ...
EMİRATES DUBAİ ÇÖLÜNDE DÜNYA REKORU KIRDI
Rekorun kırıldığı gün batımındaki yoga dersine 144 farklı milliyetten Emirates çalışanı katıldı.
TURKISH CARGO’DAN 3 YENİ PHARMA ÜRÜNÜ
Turkish Cargo, ilaç ve sağlık ürünleri lojistiğinde kalite çıtasını yükseltiyor. ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası