pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
HİTİT BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
HİTİT BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
CORENDON AIRLINES’TAN AÇIKLAMA
CORENDON AIRLINES’TAN AÇIKLAMA
SINGAPORE AIRLINES SAF YAKIT SİPARİŞ ETTİ
SINGAPORE AIRLINES SAF YAKIT SİPARİŞ ETTİ
HİDROLİK ARIZASI MEYDANA GELMİŞ
HİDROLİK ARIZASI MEYDANA GELMİŞ
22 Temmuz 2019 Pazartesi - 13:44

ABD'YE UÇAK BAŞI 8 MİLYON DOLAR FAZLA MALİYET

Türkiye’nin F-35 programındaki ortaklığını askıya alma kararının ardından ABD’ye çıkacak fatura da netleşiyor. Türk firmaları F-35’ler için 937 parça üretiyor. Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, ABD’nin tedarik zincirini değiştirmek için 600 milyon dolar kaynak ayıracağını ve uçak başına maliyetin 8 milyon dolar artacağını söyledi. Yaklaşık 75 uçağın teslimatında da iki yıllık gecikme meydana gelecek

ABD YE UÇAK BAŞI 8 MİLYON DOLAR FAZLA MALİYET

Türkiye’nin F-35 programında ortaklığının askıya alınmasının ABD’ye ve programa neden olacağı maliyet netleşmeye başladı. Tedarik zincirini değiştirmek için 600 milyon dolar kaynak ayrılırken, uçak başına da birim maliyet 8 milyon dolar (45.2 milyon TL) civarında artacak. Yaklaşık 75 uçağın teslimatında da iki yıllık bir gecikme yaşanacak.

Türk firmalarının F-35 programında 937 parça ürettiğini ve bunlardan yaklaşık 400’ünün de tek üreticisi durumunda olduğunu belirten Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, askıya alınma kararının ABD’ye çıkaracağı maliyetle ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Türk firmalarının bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde ciro elde ettiğini hatırlatan Oğuz, ABD Savunma Bakanlığı’nın satın alma, teknoloji ve lojistikten sorumlu Müsteşarı Ellen Lord’un açıklamasına göre projenin ömür devri boyunca 9 milyar dolar civarında bir üretim öngörüldüğünü söyledi. Türkiye’ye alternatif tedarik kaynağı oluşturmak için ABD’nin çalıştığını ve bu sorunun Mart 2020’ye kadar çözülmesinin hedeflendiğini kaydeden Oğuz, tedarik kaynağının değiştirilmesi için harcanacak miktarın da 500 ile 600 milyon dolar arasında tahmin edildiğini belirtti. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in açıklamalarını hatırlatan Oğuz, şöyle devam etti:

75 UÇAK İKİ YIL GECİKECEK

“İsmail Demir, Türkiye’nin dışlanması durumunda F-35 projesinde her bir uçak başına 7 ila 8 milyonu aşacak bir maliyet artışı olacağını ifade etti. F-35 Program Direktörü Mathias Winter ise işin teknik tarafı konusunda 4 Nisan 2019’da yaptığı açıklamada, tüm üretimin yaklaşık yüzde 7’sinin Türkiye’de yapıldığını, eğer Türkiye programdan çıkarılırsa 2 yılın üzerindeki bir süreçte 50 ila 75 uçağın teslimlerinin gecikebileceğini belirtti. Sözleşmenin askıya alınması sebebiyle üretici firmalarımızın sürecin başlangıcında doğal olarak etkilenmesi beklenmekteyse de yerine konulacak aynı sayıda uçağın üretimlerinde bu tecrübeleriyle yine rol alacakları değerlendirilmekte. Dikkati çeken diğer bir konu da ABD Savunma Bakanlığı’nın 17 Temmuz 2019 tarihli basın toplantısında sözleşmenin ‘feshi’ değil ‘askıya alınması’ ifadesinin kullanılması.

HUKUKİ ZEMİN OLUŞTURULAMIYOR

Bunun hukuki açıdan özellikle seçildiği düşünülmekte. Çünkü İsmail Demir’in beyanına göre F-35 programından bir ortağın çıkarılması kararı ortakların oybirliği ile alınmak zorunda. Onun kendine has hükümleri de yerine gelmediği için şu anda hukuki zemini oluşturulamıyor. Biz de bu konuya itiraz etmek için yazılı kararı bekliyoruz.”

Eray GÖRGÜLÜ-Razi CANİKLİGİL/hurriyet.com.tr

 
HÜRJET’İN ÖN TASARIMI GÖZDEN GEÇİRİLDİ
 
RİZE-ARTVİN'İN YÜZDE 35’İ TAMAMLANDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HÜRJET’İN ÖN TASARIMI GÖZDEN GEÇİRİLDİ
Türkiye'nin ilk süpersonik jet eğitim uçağı projesi Hürjet için kritik ...
THK’DAN ESKİ YÖNETİCİLER İÇİN SUÇ DUYURUSU
Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanlığı'nca, kurumun eski yöneticileri ...
KLM ÖZÜR DİLEDİ
Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM), Hindistan şubesinin Twitter üzerinden ...
 
SİNGAPUR HAVACILIK HEYETİ KULEDE
Singapur Sivil Havacılık Otoritesi (CAAS) heyeti, DHMİ İstanbul Havalimanı ...
İSTANBUL UÇUŞLARINI A350 İLE YAPACAK
Singapur Hava Yolları (SIA), 1 Aralık 2019 tarihinde Airbus A350-900 tipi ...
PEGASUS'UN YENİ HATTI RESÜ'L-HAYME
Türkiye'nin dijital havayolu Pegasus, İstanbul ile Birleşik Arap Emirlikleri'ni ...
 
EMIRATES TÜRKİYE’DE KABİN MEMURU ARIYOR
Emirates Havayolu, kabin memuru işe alımı için 29 Temmuz 2019 tarihinde ...
BAYRAKTAR TB2 KUVEYT ÇÖLLERİNDE REKOR KIRDI
Milli SİHA Bayraktar TB2, Kuveyt’te katıldığı demo uçuşunda kendine ait ...
AKARYAKIT HİZMETLERİNE ORTAK OLUYOR
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Havalimanı'nda akaryakıt ikmal tesislerinin ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası