pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
EN İYİ İŞVEREN ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ?
18 Nisan 2023 Salı - 10:47

ABD'DE F-16’LARLA İLGİLİ YENİ GELİŞME

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 modernizasyon kiti satışına onay verdi ve kararını da Kongre'ye iletti. Kongre'nin NATO üyelerine verilen satış onayları için 15 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor

ABD DE F-16’LARLA İLGİLİ YENİ GELİŞME

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye mevcut F-16 savaş uçaklarının iletişim kabiliyetini modernize etmek üzere "çoklu bilgi dağıtım sistemi" olarak da bilinen taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16'nın modernizasyon kitlerinin satışına onay verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının, F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemi Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışına yönelik kararını resmi olarak Kongre'ye ilettiği öğrenildi.

ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye tahmini değeri 259 milyon dolar olan mevcut F-16 uçak filosunun modernizasyonu için savunma ekipman ve hizmetleri ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdi." denildi.

PAKETTE NELER VAR?

Satış onayına ilişkin Kongre’ye tebligat gönderildiği belirtilen açıklamada, satış paketinde "Otomatik Çarpmadan Kaçınma Sistemi (AGCAS) kabiliyetine sahip Operasyonel Uçuş Programı (OFP) aviyoniklerinin yazılımının güncellemesi dahil Çoklu Bilgi Dağıtım Sisteminin (Link-16) Block Upgrade II (MIDS BU II) entegrasyonunu sağlamak için donanım modifikasyonları, ilgili donanım ve yazılım güncellemeleri; hem tasnifli hem de tasnif dışı yazılım desteği, entegrasyon ve test desteği; destek ekipmanı; eğitim ve eğitim ekipmanı; yedek parça ve bakım ekipmanı, ilgili yayınlar ve teknik belgeler; ABD Hükümeti ve yüklenicinin mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri; ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurları ve bunlara ilişkin destek ekipmanının" yer aldığı kaydedildi.

ABD Kongresinin Bakanlığın kararına, NATO üyelerine verilen satış onayları için 15 iş günü, NATO üyesi olmayan ülkelere 30 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı, teamül olarak satış planlarını Kongreye gayri resmi şekilde iletiyor ve aldığı geri dönüş üzerine resmi tebligatı yapıyor.

LİNK-16 NEDİR?

Link-16, taktik veri bağlantısı (TDL) olarak da bilinen bir askeri telsiz ağı olup, NATO ve müttefik ülkelerce kullanılıyor. Bu ağ, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), gemiler ve karadaki birlikler arasında taktiksel bilgi paylaşımı sağlıyor.

Link-16, yüksek hızlı veri aktarımı, otomatik veri yenileme, dinamik yönlendirme ve geniş kapsama alanı gibi özellikleri ile biliniyor. Bu kabiliyet; hava savunma, hava saldırısı, deniz savaşı ve diğer taktiksel operasyonlarda kullanılabilen bir dizi iletişim modu sunuyor.

 
İLK GÜNDE 9 BİN KİŞİ GEMİYE ÇIKTI
 
EMIRATES VE UNITED’TEN ORTAK UÇUŞLAR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İLK GÜNDE 9 BİN KİŞİ GEMİYE ÇIKTI
İstanbul’da Sirkeci’ye demirleyen ve halka açılan TCG Anadolu gemisini ...
TCG ANADOLU SİRKECİ’YE DEMİRLEDİ
Türkiye’nin ilk uçak/SİHA gemisi TCG Anadolu İstanbul’da Sirkeci’ye demirledi. ...
KALIN’DAN F-16 AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında ABD'nin ...
 
TCG ANADOLU TSK ENVANTERİNE GİRDİ
Son dakika… TCG Anadolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Deniz ...
AZERİ VE KIRGIZ KURSİYERLER MEZUN OLDU
Bayraktar ATINCI TİHA 8.Dönem kursiyerleri mezun oldu. Mezunlar arasında ...
BAYKAR KAPILARINI AÇTI
Baykar, dünyaya damga vuran Türkiye'nin ilk yerli-milli İHA ve SİHA'larının ...
 
TEI’YE DÜNYA ÇAPINDA ÖDÜL
TEI, Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü tarafından 7. kez Kadın Çalışanlarına ...
TUSAŞ’TAN BİR İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ DAHA
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ...
YUNANİSTAN İSRAİL'DEN SPIKE NLOS ALACAK
Yunanistan'ın, İsrail'den Spike NLOS füze sistemleri satın alma kararı aldığı açıklandı.
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası