pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
HAVA ŞEHİTLERİ ANILDI
HAVA ŞEHİTLERİ ANILDI
CAPITAL500’DEN THY’YE 4 ÖDÜL
CAPITAL500’DEN THY’YE 4 ÖDÜL
ÇİZMECİ HAVALİMANINDA YAKALANDI
ÇİZMECİ HAVALİMANINDA YAKALANDI
71 UÇAĞINI DAHA YENİLEYECEK
71 UÇAĞINI DAHA YENİLEYECEK
25 Aralık 2020 Cuma - 10:21

İSTANBUL HAVALİMANI KIŞA HAZIR

İstanbul Havalimanı'nda kış hazırlıkları tamamlandı. 300 kişilik karla mücadele timi, son teknoloji ürünü 130 adet kar temizleme, buzla mücadele aracı ve ekipmanı ile birlikte İstanbul’a ilk kar tanesinin düşmesini bekliyor

İSTANBUL HAVALİMANI KIŞA HAZIR

HAZIRLIKLAR TAMAM KAR YAĞMASI BEKLENİYOR

İstanbul Havalimanı'nda kış aylarında olumsuz hava koşullarında uçuş trafiğinin aksamaması, yolcuların rahat ve güvenli seyahat edebilmesini sağlamak için hazırlıklar tamamlandı. Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük kapısı olan havalimanında yapılan hazırlıklarla pist, apron ve taksi sahalarında gerekli tedbirler alındı.

‘KAR MÜCADELE EKİBİ’ OLUŞTURULDU

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafından oluşturulan 'Kar Mücadele Ekibi'nin çekirdek kadrosunda 190 kişi yer alıyor. Diğer birimlerden sadece kar sırasında alınan destek ekibi ile birlikte toplam personel sayısı 300 kişiye ulaşıyor. Bunun yanı sıra havalimanında karla mücadelede toplam 130 adetlik araç ve ekipman da hazır bulunuyor. Araç ve ekipman parkı, karla ve buzla mücadelede son teknoloji ürünü araçlardan oluşuyor.

KASIM AYINDA 26 TATBİKAT

İstanbul Havalimanı’nda özellikle karlı havalarda uçakların güvenli bir şekilde hizmet almasını sağlamak için kesintisiz çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda ekipler, tazeleme eğitimlerini tamamladı. Kasım ayı içerisinde 26 kez 'karla mücadele tatbikatı' yapıldı.

AYNI ANDA 50 UÇAĞA DE-İCİNG, ANTİ İCİNG İŞLEMİ YAPILABİLECEK

Havalimanında uçakların buzlanmaya karşı koruması için De-Icing, Anti-icing (uçağın kanat ve kuyruk gibi hareketli bölümlerine alkol-glukoz karışımı sıvı püskürtülmesi) işlemleri de başladı. Bunun için 5 farklı 'pet' alanı oluşturulurken, buralarda aynı anda 50'ye yakın uçağa 'de-icing' ve 'anti-icing' yapılabilecek. 

MOBİL KOMUTA KONTROL ARACI HİZMETE GİRDİ

Dünyada sayılı havalimanında bulunan; kriz anlarında havalimanı kriz merkezine bağlı şekilde olay yerinde etkin bir rol oynayacak 'Mobil Komuta Kontrol Aracı' da hizmete alındı. Komuta kontrol aracında termal kameralardan özel donanımlı görüntüleme ve telsiz cihazlarına, uydu telefonlarından özel dizayn edilmiş monitörlere kadar pek çok elektronik ve akıllı cihaz yer alıyor.

BÜYÜKKAYTAN: KAR YAĞMASINI BEKLİYORUZ

İstanbul Havalimanı'ndaki kış hazırlıkları, gazeteciler tarafından görüntülendi. İGA Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan, İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış ve İGA Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatih Mere'nin hazır bulunduğu programda yapılan çalışmalar, alınan önlemler basın mensuplarına anlatıldı. Kış hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Büyükkaytan, "Havalimanımızda tatbikatlarıyla birlikte kış hazırlıkları tamamlanmış durumda. 26 kez büyük ölçekli tatbikat yaptık. Her gece de küçük ölçekli tatbikatlar yapıyoruz" diye konuştu. Büyükkaytan, "Elimizde şu an itibariyle kar ve kış hazırlıkları kapsamında 130 tane aracımız mevcut. Bu 130 aracı 190 personelimiz; kar yağdığı anda destek olacak şekilde 300 personel ile birlikte yedi (gün) yirmi dört (saat) devam edeceğiz. Bu personelimiz kar yağdığında hiçbir şekilde evlerine gitmeyecek. Onlar için burada kurgulamış olduğumuz yatakhanelerde kalacaklar. Ne zamanki kar operasyonumuz tamamen bitecek, arkadaşlarımız normal düzende çalışmaya başlayacak. Tüm hazırlıklar tamamlanmış durumda. İnşallah bu yıl artık kar yağmasını bekliyoruz" dedi.

FRANKFURT VE LONDRA HEATHROW’DAN ÇOK DAHA GENİŞ ALAN

Büyükkaytan, "Havalimanında 12 milyon 500 bin metrekarelik kaplamalı alan var. Bu alanı temizleyeceğiz. Buradaki alan, baktığınızda Frankfurt'taki havalimanından yaklaşık 2.7 milyon metrekare daha büyük, Londra Heathrow’a bakarsak, 6 milyon metrekare daha büyük. Bu alanı temizleyeceğiz. Karın yağma şekline göre; tipi şeklinde yağarsa bazı sıkıntılar yaşayabiliriz. Ancak uçakların hizmetlerini aksatmayacak şekilde temizlemeye hazırız" ifadelerini kullandı.

KAR YAĞDIĞINDA 1 PİST İNİŞ 1 PİST KALKIŞ İÇİN KULLANILACAK

İstanbul Havalimanı'nın hava tarafından sorumlu yöneticisi Ozan Karakış ise karla mücadelenin teknik detayları hakkında bilgi verdi. Karakış şunları söyledi:

"Uçağın yakın çevresinden ilerletilmiş karın, taksi yolu çizgisine kadar bırakılması ve bundan sonra taksi yolundan geçen çok büyük kar mücadele araçlarının uçağın hareket edeceği sahayı boşaltması üzerine kurulu. Bu olurken aynı anda pistlerde de eş zamanlı olarak kar mücadele çalışması yapılıyor. İstanbul Havalimanı'nda karla mücadeleyi 7 sektörde gösteriyoruz. İGA olarak bizim yaptığımız iş, asfalt ve beton alanlarda bu mücadeleyi yapmak. Yolcusunu alan ve kalkış için piste giden uçağın 'de-icing' ve 'anti-icing' işleminden geçmesi gerekiyor. İstanbul Havalimanı'nda bunun için 5 farklı 'pet' alanı var. Bu alanlarda aynı anda 50'ye yakın uçağa 'de-icing' ve 'anti-icing' yapılabiliyor."

Ozan Karakış, 'Mobil Komuta Kontrol Aracı'nın özellikleriyle ilgili olarak da "Havalimanlarında bazen operasyonel bazen de insan hayatıyla ilgili kriz olabilir. Üst düzey yöneticilerin kriz merkezinde yer alırken, bizim gibi sahada olanlara müdahale direktifleri verdikleri taktik komuta kontrol aracımız var. İçinde yüksek kabiliyete sahip optikler bulunan, termal kamerası olan uydu haberleşmesi yapabilen kendi üzerinden jeneratörü olan, interneti olan bir mobil merkez" değerlendirmesinde bulundu.

‘İLK İKİ SAAT ÇOK ÖNEMLİ’

Kar yağışı sırasında kaç pistin açık tutulacağıyla ilgili soruya Karakış, "İstanbul Havalimanı'nda 3'ü ana 2'si yardımcı olmak üzere 5 pist var. Ana pistlerden iki tanesi, bir iniş pisti bir de kalkış pisti olacak. Kar yağışı olduğunda ilk iki saat, çok büyük yükü üzerimizden atabilmemiz gereken bir zaman. Bizim için iki pist, hava trafiğimize yetiyor zaten" şeklinde yanıt verdi.

İGA Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatih Mere ise İstanbul Havalimanı Kriz Yönetim Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmalarda bazı öncelikleri bulunduğunu, tüm operasyonu İGA olarak tek başına geçirmediklerini belirterek, “DHMİ, Sivil Havacılık mevzuatı gereğine bağlı olarak MATKOM var. Yılda 2 kez yaptığımız toplantıları bu zincirin halkası olarak, bu kuruluşlara bağlı yapıyoruz. Sadece bizim karı temizlememiz yetmiyor. Hem paydaşlarımızı dinliyor, hem de paydaşlarımızla bu çalışmaları tamamlıyoruz. Bu sene HAVAŞ, Çelebi ve TGS uçak üzerinde tatbikatlarını yaptılar. İlk büyük açılıştan önce de burada bir kar operasyonu yapmıştık. Tespit ettiğimiz eksiklikleri, aksaklıkları not ediyoruz. Bir sene sonra aynısı olmasın diye tedbirler alıyoruz. Geçen sene de şubat ayında kar operasyonu yaşadık. Hatta Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, aynı tarihte bir uçak pistten çakmıştı. 69 uçak buraya inmişti. Hem kar operasyonu hem bu uçakların buraya indirilişi bu kriz merkezinden yapıldı. Bu durumlarda hem kendi birimlerimizi hem de paydaşlarımızı, belediye ve valilik burada kırmızı alarm verdiğinde biz de paydaşlarımıza aynı alarmı verip, öncesinden bir toplantıyla taktiksel olarak nasıl operasyon yapacağımızı belirliyoruz.

EN ÖNEMLİ KONU İLETİŞİM

Buradaki en önemli konu iletişim. Bulunduğumuz merkezde uluşabildiğimiz her türlü sistemler, hava durumu, flight radar gibi mevcut. Karla mücadele operasyonunu buradan paydaşlarımızla beraber canlı olarak izleyebiliyoruz. Pandemi koşullarında örneğin bugün 500 uçuşumuz var, ama geçen seneki operasyonda bin 200 ortalama uçuş yapıyorduk. Kapasiteyi azaltmadan, yolcu konforunu etkilemeden bu trafiğin akmasını sağlamak çok önemli. MATKOM'un başkanlığını İGA olarak operasyonel anlamda biz yürütüyoruz. Bu kapsamda operasyon için tüm kuruluşlar da burada hazır bulunuyor. Biz alarm verildiği andan itibaren MATKOM'a da bizim bünyemizde bulunan şef ve müdür arkadaşlarımızdan birini görevlendirerek, koordineli bir şekilde sadece hava tarafı değil, kara tarafından da gelecek yolcu ulaşımının da sağlanması gerekiyor. Bu anlamda İBB ile de iş birliği içerisindeyiz. Karayollarının temizliği için de otopark, kaldırımların temizliği ve çalışmasının koordinasyonunu bu şekilde yapıyoruz." dedi.

130 ADET KAR MÜCADELE ARACI

İstanbul Havalimanı'nda karla mücadelede araç ve ekipman listesi ise şu şekilde:

"26 adet çekilebilir tip kombine kar mücadele aracı, 15 adet kompakt tip kombine kar mücadele aracı, 4 adet kar püskürtme rotatifi, 22 adet kar küreme, süpürme ve asfalt buz önleme traktörü, 10 adet pist taksi yolu ve apron asfalt buz önleme aracı, 18 adet çok maksatlı köprü altı kar mücadele aracı, 10 adet kar bıçaklı pist süpürme aracı, 5 adet pist frenleme/sürtünme değeri ölçüm aracı, 8 adet kar taşıma kamyonu, 8 adet kar taşıma römorku, 2 adet 'ar-ge yapılmakta olan yeni nesil kombine kar aracı ve 2 adet kar yükleme loader..."

SÜLEYMAN ŞEN-HABERAIR.COM

 
AVIATION BUSINESS AWARDS EMIRATES’İ "YILIN HAVAYOLU" SEÇTİ
 
HAVALİMANINDA KORONAVİRÜS TESTİ TARTIŞMASI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AVIATION BUSINESS AWARDS EMIRATES’İ "YILIN HAVAYOLU" SEÇTİ
Emirates, Aviation Business Awards'tan 2020 Yılının En İyi Havayolu ödülüyle döndü
ÖAMTC AIR RESCUE’DEN 5 AIRBUS H135 SİPARİŞİ
Airbus Helicopters ve Avusturya Otomobil, Motorsiklet, Turing Kulübü (ÖAMTC) ...
UGANDA HAVAYOLLARI’NA YENİ A330NEO
Ülkenin bayrak taşıyıcısı Uganda Airlines, en popüler geniş gövde uçağının ...
 
SİNGAPUR HAVA YOLLARI COVID-19 TEST SONUÇLARINI DİJİTALE TAŞIYOR
Singapur Hava Yolları (SIA), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin ...
HOLLANDA YASAK KAPSAMINDAN ÇIKARILDI
Koronavirüsün bazı Avrupa ülkelerinde mutasyona uğrayarak daha hızlı yayıldığının ...
ETIHAD İSTANBUL UÇUŞLARINA BAŞLIYOR
Emirates'ten sonra BAE'deki bir başka dev havayolu Etihad da, İstanbul ...
 
EMIRATES İSTANBUL UÇUŞLARINA YENİDEN BAŞLADI
Emirates, İstanbul ve Dubai arasında yolcu hizmetlerinin yeniden başladığını duyurdu
HELI-UNION 2 AIRBUS H160 ALIYOR
Héli-Union, operasyonlarını geniş bir yelpazede yürütmek amacıyla iki ...
SİNGAPUR HAVA YOLLARI İLK COVID-19 AŞILARINI SİNGAPUR'A TAŞIDI
Singapur Hava Yolları (SIA), Boeing 747-400 kargo uçağı ile 21 Aralık ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası