İSTANBUL HAVALİMANI’NDA METRO ÇIKIŞINA 1923 ZİL
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA METRO ÇIKIŞINA 1923 ZİL

18 Kasım 2022 Cuma   13:01

YARIŞMAYI BETÜL KOTİL KAZANMIŞTI

“Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyuracak

Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, İGART ile birlikte, evrensel sanat için de bir merkez olma yolunda çok önemli bir eşiği daha geride bıraktı. Genç sanatçılara alan açan, gençleri sanatın ve üretimin merkezine koyan İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın birincisi Betül Kotil’e ait “Saya’nın Sesi” eseri, Türkiye’nin kültür ve sanatta vitrini olmaya hazırlanan İGA İstanbul Havalimanı’nda ziyaretçileriyle buluştu. Türkiye’de ilk defa böylesine büyük bir kamusal alan, genç sanatçıların yaratıcı dünyalarına kucak açmış oldu.

Prof. Hüsamettin KOÇAN başkanlığında, her biri alanlarında ülkemizin önemli isimleri olan, yürütme kurulu üyeleri Prof. Gülveli KAYA, Prof. Marcus GRAF, Nazlı PEKTAŞ, Murat TABANLIOĞLU, Deniz ODABAŞ, Mehmet Ali GÜVELİ, jüri üyesi olarak Heykeltıraş Seyhun TOPUZ ve Seçkin PİRİM’in ve Türkiye Tasarım Vakfı’nın titiz çalışmaları sonucu, kendisi bir proje olarak tasarlanan İGART Sanat Projelerinin ilki uygulanarak sonuçlandırılmış oldu.

CUMHURİYET’İN 100’ÜNCÜ YILINA İTHAFEN 1923 ZİL KULLANILDI

İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlayan İGART Sanat Projeleri Yarışmaları serisinin ilkine 221 proje katılım sağladı. Türkiye’de bugüne kadar verilen en büyük meblağ olan 1 milyon TL ödüllü İGART Sanat Projeleri Yarışması, aynı zamanda ülkemizde kamusal alanda yapılacak diğer projelere de önemli bir referans olacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen 1923 adet zili bünyesinde barındıran “Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı metro çıkış alanındaki Viyadük Altında ziyaretçilerini bekliyor.

Havalimanında düzenlenen etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İGA CEO'su Kadri Samsunlu ve diğer ilgililer katıldı. 221 projenin arasında birinci olan Betül Kotil'e ait Saya’nın Sesi eseri Cumhuriyetin kuruluşunun 100'ncü yılı nedeniyle 1923 adet zil barındırıyor.

GÜNDE 300 BİN KİŞİ BU HAVALİMANINA TEMAS ETMEKTE

Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu yıl Türkiye olarak 50 milyondan fazla turist hedefimiz var. Bu sayının 15 milyondan fazla kısmını biz İstanbul'da ağırlayacağız. 10 milyondan fazla turist İstanbul Havalimanı'ndan giriş yapacak. Ayrıca 15 milyon turist İstanbul'a giriş yapmadan havalimanı üzerinden dünyanın birçok noktasına gidecekler. Günde ortalama 300 bin kişi bu havalimanına temas etmekte. Bizim Beyoğlu Kültür Yolu festivali ile birlikte başlattığımız bir süreç var. Festivallerin ana vizyonu vatandaşlarımızın kültür ve sanata kolay ve etkili erişimini sağlamak. Vizyonlarımızın örtüşmesi açısından bu projeyi çok önemli buluyorum. Kamusal alanda gerçekleştirilen bu sanat faaliyetleri ve etkinlikler vatandaşlarımızın kültür ve sanata erişmesini kolaylaştırıyor" dedi.

‘BETÜL GİBİ GENÇ SANATÇILARA FIRSAT TANIMALIYIZ’

İGAART projesinin önemine vurgu yapan Bakan Ersoy, "Birkaç tane özel bir donesi var bu etkinliğin. En önemlisi Betül gibi genç sanata genç sanatçıya fırsat tanınması ve onların geliştirilmesi, bizim kültür ve sanata yapacağımız yatırımlar çok önemli. Kültür ve sanatın turizmle birbirini tamamlayan öğeler olduğunu söylüyorum. Diğer ülkelerden kültür ve sanatınızdaki değerlerinizle ayrışıyorsunuz rekabette onlarla ön safhaya çıkıyorsunuz. Bizim açımızdan çok önemli. Kültür ve sanatı desteklediğiniz zaman daha nitelikli turisti getiriyorsunuz. Turizmden elde ettiğimiz geliri kültür ve sanata aktararak desteklemek lazım" şeklinde konuştu.

16 FARKLI ALANDA DAHA YENİ ESERLER SERGİLENECEK

Bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi olarak; ülkeler, toplumlar ve kültürlerarası köprü kurma misyonu doğrultusunda İGART’ı hayata geçirerek kültür sanat faaliyetleri bakımından önemli bir adım attıklarını dile getiren İGA CEO’su Kadri Samsunlu, İGART’la birlikte, bu yarışmanın ardından 16 farklı lokasyonda daha proje yarışması hayata geçirerek bu yarışmaları sürdürülebilir kılacaklarını aktardı.

“SAYA’NIN SESİ BUGÜNDEN İTİBAREN İSTANBUL’DAN TÜM DÜNYAYA ULAŞACAK”

Samsunlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Havalimanımızda her gün binlerce kişiyi ağırlıyoruz ve bu ziyaretlerin bir deneyime dönüşmesini önemsiyoruz. İGART ile bu deneyimi, yazıyla, fotoğrafla, videoyla misafirlerimize birer hediye olarak sunabilmenin mutluluğu içerisindeyiz. İGA İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bugün şunu da diyebiliyoruz ki, İGA İstanbul Havalimanı artık, Türkiye’nin kültür ve sanatta da dünyaya açılan kapısı... Saya’nın Sesi bugünden itibaren, İstanbul’dan tüm dünyaya ulaşacak.”

İGART TÜRK ÇAĞDAŞ SANATI SAHNESİNDE YERİNİ ALDI

İGART Sanat Projeleri Yarışmalarının şartnamesi, değerlendirme kriterleri, uygulaması ve ödülünün miktarı ile gençlere bir alan açma projesi olduğunu söyleyen İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Hüsamettin KOÇAN da, böylesi bir yarışmanın, Türk çağdaş sanat tarihinde yer alacak; içeriği paralelinde yıllar içinde de bulunduğu çağa ışık tutacak bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. “İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın gençlere alan açan, katılımcı ve çeşitliliğe vurgu yapan bir yapısı var. Yarışmamıza gönderilen projeler arasından yapılan seçimler, herkese eşit mesafeli olan bir yapıda, sanat alanında deneyimli ve uzman kişiler tarafından oluşturulan kurulumuzca gerçekleşti. Yarışma modelinin sanatçının önerme biçimlerini önemseyen yapıda olduğunun altını çizmek gerek. Bize iletilen ve çeşitliliğin baskın olduğu projeler içerisinde jürimiz, oy birliğiyle Saya’nın Sesi’ne kulak verdi. Saya’nın Sesi’nin kararlaştırılmasının nedenlerinden biri, projenin mekânın hacmi ile kurduğu estetik ilişki ve mimarinin bir parçası olarak ortaya koyduğu ilişkiydi” diyen Koçan, Anadolu’daki kültürel hafızayla kurduğu ilişkiyle beraber; bu hafızanın genç bir arkadaş aracılığıyla kurulmuş olmasının da seçimlerindeki en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

KOTİL: SAYA’NIN SESİ MEKANINI ARAYAN BİR PROJEYDİ

Eserin sahibi Betül Kotil ise heyecanını, “Saya’nın Sesi, uzun zamandır aklımda olan ama mekânını arayan bir projeydi. İGA İstanbul Havalimanı ve İGART sayesinde aradığı mekânı buldu. Yarışmanın kazandığımı öğrendiğimde Saya’nın bizden bir ses olduğunu söylemiştim. Bugün bu alanda Saya’nın Sesi’ni ziyaretçilerimize duyurabildiğimiz için çok mutluyum” cümleleriyle özetledi.



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/Istanbul-havalImaninda-metro-cikisina-1923-zIl/62833