THY KAPILARINI RUS PİLOTLARA KAPADI MI?
SİMÜLATÖR EĞİTİMLERİNİ DURDURDUĞU İDDİA EDİLDİ

20 Eylül 2022 Salı   12:56

Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, Türk Hava Yolları, Batı'nın yaptırım tehdidi sonrası Rus pilotlara verilen simülatör eğitimini sonlandırma kararı aldı. Buna göre Rus pilotlar bundan böyle eğitim için artık İstanbul’a gelmeyecek.

Rus pilotlar uzun süredir Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi’nde simülatör eğitimi almaktaydı. Ancak, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yürürlüğe koyduğu yaptırımlar bu durumu değiştirdi.

SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI

Türk Hava Yolları uçuş eğitimden sorumlu yöneticilerinin Rus pilotlara yönelik kaleme aldığı mektup, sosyal medya platformu Telegram’da yayınlandı ve Rus havayolundan bir pilotun mektubun gerçek olduğunu doğruladığı ifade edildi.

SERTİFİKASI İPTAL EDİLEBİLİR

Mektupta, bu kararın temel nedeninin Batı'nın uyguladığı yaptırımlar olduğu yazıyor. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nin tüm simülatörleri Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) tarafından sertifikalandırılmış durumda. Buna göre, havayollarından en az biri şu veya bu şekilde Rusya Federasyonu ile iş birliği yapmaya karar verirse, otomatik olarak ikincil yaptırımlara tabi tutulur. Türk Hava Yolları, Rus pilotları eğitmeye devam ederse sertifika iptali ile karşı karşıya kalabilir.

THY İLK, SIRADA DİĞER TÜRK ŞİRKETLER DE VAR MI?

Haberde, Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi’nin şu anda Rus pilotlara eğitim vermeyi reddeden tek şirket olduğu, ancak diğer Türk havayolu şirketlerinin de mutlaka THY’yi izleyeceği belirtiliyor.

RUS PİLOTLAR ORTA DOĞU’YA MI KAÇACAK?

Uzmanlar, tüm havacılık şirketlerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadığı Orta Doğu ülkelerinde eğitim merkezlerinin bulunduğunu hatırlatarak, Rusya Federasyonu pilotlarının Emirates tesislerinde eğitim görebileceğinin altını çiziyor.

EĞİTİM SİSTEMİNE DARBE

Rus yetkililer, Türkiye'nin Rus pilotları eğitmeyi reddetmesinin eğitim sistemine büyük bir darbe olduğunu belirtiyor. AB ülkelerinde Rus pilotlar için simülatörlerin kapatılmasının ardından Türkiye, Rusları kabul eden tek ülke oldu. Pilotlar, belli aralıklarla simülatör eğitimlerini almak zorunda. Rusya Federasyonu'nda Airbus A320 ve Boeing B737 tipi uçaklar için simülatörler bulunmakla birlikte, diğer uçak tipleri içi aynı durum söz konusu değil. Örneğin Rusya Federasyonu'nda Boeing 777 uçağı için simülatör yok. Simülatör eğitimini tamamlamayan bir pilotun uçağı kullanmasına izin verilmiyor. Simülatör eğitimlerini almayan pilotlar niteliklerini kaybedecek ve artık bu tip uçakları uçuramayacaklar.

Rusya Federasyonu'nda yalnızca Aeroflot Havayollarında bulunan yeni nesil uçaklardan Airbus A350 uçağı için simülatör yok.



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/thy-kapilarini-rus-pIlotlara-kapadi-mi/62537