A 400 M’LER KAYSERİ’DE GÜÇLENDİRİLECEK

14 Aralık 2020 Pazartesi   14:38

Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Kayseri’de retrofit faaliyetleri A-400M projesi kapsamında planlanıyor. Açıklamada, “Projede öncelikli olarak Tük Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan dokuz adet A-400M uçağının, müteakiben diğer kullanıcı ülkelere ait uçakların retrofit faaliyetlerini yapabilecek imkan ve kabiliyete ulaşılabilecektir. İlk uçağın retrofit faaliyetine önümüzdeki günlerde başlanması ve faaliyetin Temmuz 2021 ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır” denildi.

HEM TASARRUF HEM GELİR

Türk Hava Kuvvetlerine ait A-400M’lerin retrofit faaliyetleri İspanya’da yapılıyordu. Kayseri’nin devreye girmesiyle güçlendirilme çalışmaları için milyonlarca dolar tasarruf edileceği, diğer ülkelerin uçaklarına da güçlendirilme yapılacağı için yine milyonlarca dolar gelir sağlanacağı belirtiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik ve ulaştırma kabiliyetlerini artıran ve "Koca Yusuf" olarak bilinen A400M nakliye uçaklarının bakımı, Airbus tesisleri dışında sadece Kayseri 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde daha kısa sürede ve daha az maliyetle yapılıyor. Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı ilk uluslararası uçak projesi olan A400M'lerin hafif ve ağır bakımlarının yanında retrofit işlemlerinin de Kayseri 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde uygulanacak olmasının hem ülkenin dünya havacılık bakım onarım sektöründe tanınırlığının artırmasına hem de ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye'nin üretim ortağı olduğu "yeni nesil nakliye uçağı" A400M'lerin hafif ve ağır bakımları Kayseri'de yapılırken, "retrofit" adı verilen versiyon yükseltme işlemi de artık Kayseri’de gerçekleştirilecek.

KORONA SEFERLERİ YAPMIŞTI

Türkiye, “Koca Yusuf”ları özellikle COVID-19 ile mücadelede birçok ülkeye gönderdiği yardım malzemelerinin nakliyesinde kullanmıştı. COVID-19’un ilk çıktığı yer olan Çin’in Wuhan kentine ilk tahliye seferi de uçan hastaneye dönüştürülen “Koca Yusuf”la yapılmıştı. A-400M’ler ağır silahlarla birlikte personel taşınmasında da kullanılıyor.



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/a-400-mler-kayserIde-guclendIrIlecek/59086