NASA'DAN 'UZAY TUVALETİ' YARIŞMASI
KAZANANA 240 BİN TL ÖDÜL VERİLECEK

26 Haziran 2020 Cuma   14:11

Artemis projesi kapsamında 2024 yılına kadar Ay'a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi planlayan NASA, astronotların kullanacağı tuvalet için tasarım yarışması başlattı.

Uzay ajansı, halihazırda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kullanılan modelden daha küçük, daha verimli ve daha işlevsel bir tuvalet tasarımını Ay görevinde kullanmak istiyor.

Yapılan açıklamada, Ay’daki yer çekiminin Dünya’nın yer çekiminin yaklaşık olarak altıda biri olmasının vücut sıvılarının yavaş hareket etmesine neden olduğu bilgisinin altı çizilerek tuvaletlerin hem Ay yer çekiminde hem de mikro yer çekimli ortamda çalışmak için tasarlanmasını istediği belirtildi.

17 Ağustos 2020 tarihine kadar sürecek yarışmanın kazananına ise 35 bin dolar (Yaklaşık 240 bin TL) ödül verilecek.

İŞTE NASA'NIN YENİ ASTRONOTLARI

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Artemis programı için yetiştirdiği 13 astronot adayı programı başarı ile bitirerek geçtiğimiz aylarda mezun oldu.

11 Amerikan vatandaşı ve 2 Kanadalı'nın yer aldığı program kapsamında eğitilen astronotlar 2024 yılında yapılması planlanan insanlı Ay görevinde ve 2030'lu yıllarda hayata geçmesi beklenen ilk insanlı Mars görevinde yer alacak.

NASA geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada Ay'a ayak basan ilk insanın bir kadın astronot olacağını duyurmuştu. Bu kişinin mezun olan 6 kadın astronotun arasından seçilebileceği belirtiliyor.



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/nasa-dan-uzay-tuvaletI-yarismasi/58280