HAVAYOLU ULAŞIMINDA NORMALLEŞME ADIMLARI
HAVA YOLU ULAŞIMINDA

25 Mayıs 2020 Pazartesi   13:21

Covid-19 salgınının vurduğu hava yolu sektöründe seferlerin 4 Haziran itibarıyla başlaması planlanıyor. Hava yolu ulaşımında mart ayında kademeli olarak uçak seferleri durdurulmuştu. Salgının tüm dünyada yayılması üzerine Bilim Kurulunun önerisiyle yurt dışı uçuşları durdurulurken, yurt içi uçuşlara da ara verilmişti. Salgının gerilemeye başlamasıyla bayram sonrası haziran ayı başında uçuşların tekrar başlaması planlanıyor. Hava yolu ulaşımında biletler daha önce satışa çıkarılırken, ilk etapta iç hatlar, daha sonra dış hatlarda uçak seferlerinin başlaması bekleniyor.

HES KODUYLA ALINABİLECEK

Hem hava hem de demir yolunda bilet satış işlemleri yolcuların Covid-19 ile ilgili durumlarını tetkik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri veri tabanı üzerinden Hayat Eve Sığar (HES) koduyla gerçekleştirilecek. Giriş çıkış yasağı olan iller için ise "seyahat izin belgesi" alınması da gerekiyor.

HES KODU ALAMAYANLARA BİLET SATIŞI YAPILMAYACAK

Sağlık otoritelerinin seyahat engeli koyduğu veya HES kodu alamayan kişilere bilet satışı yapılmayacak. Normalleşme sürecinde havalimanları için "uçulabilir sertifikası" düzenlenecek. Sertifikasyon programı kapsamında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce bilgilendirme ve denetimler yapılacak, şartları karşılayan havalimanlarına bakanlık tarafından sertifika verilecek.



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/havayolu-ulasiminda-normallesme-adimlari/58100