AYJET 16 SONACA 200 UÇAK SİPARİŞ ETTİ
FİLO 40 UÇAKLA İKİ KATINA ÇIKIYOR

9 Eylül 2019 Pazartesi   20:33

İlk SONACAK 200 uçağının teslim alınması nedeniyle uçuş okulunun Hezarfen Havaalanı’ndaki tesislerinde küçük bir tören düzenlendi. Törene AYJET yöneticileri ile Belçika’nın İstanbul Konsolosu Serge Dickschen, SONACA CEO’su Harold Van Der Straten ile Ticaret Müdürü Pierre Van Wetter katıldı.

Törende Haberair.com’a ilk Sonaca 200 uçağını teslim almaktan dolayı mutlu olduklarını belirten AYJET Genel Müdürü Celal Cingöz, yıl sonuna kadar 6 uçağın geleceğini, 2020’de tamamlanacak şekilde 16 uçak siparişleri bulunduğu söyledi. Yeni uçaklarla filoyu neredeyse iki katına çıkaracaklarını açıklayan Cingöz, uçağın teknik özellikleri ile ilgili şunları söyledi:

TAM BİR EĞİTİM UÇAĞI

“Sonaca 200 Belçika yapımı tek motorlu bir uçak. Gövdesi metal. Bu 16 uçakla birlikte AYET filosu 40 uçağa ulaşacak. Bu gelen 16 uçağın haricinde 2 tane Zlin 242 L tipi bir uçak siparişimiz var. Bu uçak SONACA firması tarafından sadece eğitim amacıyla tasarlanmış bir uçak. Genel havacılıkta kullanılabilir fakat bütün özellikleri eğitime çok yatkın. Koltukların yan yana olması, kuyruk sürtmelerine karşı yüksek olması eğitim için ideal. Kokpit dizaynı da aviyoniklerde glass kokpit dediğimiz full, en son teknolojinin kullanıldığı bir sistem. Bu da bizim için büyük avantaj. Onun dışında finansal etkenler de var.

AYJET SONACA’NIN TEMSİLCİLİĞİNİ ALACAK

SONACA bir süre sonra bu uçağın temsilciliğini AYJET’e verecek. Bu bölgede uçağın pazarlanması, servisle ilgili bütün sorunların çözülmesi için AYJET yetkili olacak. 2 kişilik, maksimum kalkış ağırlığı 750 kilogram olan tam bir eğitim uçağı. Şu anda kullandığımız Diamond DA-20’nin spesifikasyonlarına çok yakın. Farkı Diamond metal değil, SONACA metal. Filomuzda çift motorda da 4 adet Diamond DA-42 uçaklarımız var. İhtiyaçlarımıza göre yeterli sayıda“.

AYJET Genel Müdürü, “Neredeyse mevcut filoya bir filo daha katıyorsunuz. Bunu gerektiren şartlar mı oluştu ? Pilot ihtiyacı mı arttı ?” şeklindeki sorumuz üzerine şu cevabı verdi:

“Şu anda şirketlerden talep çok. Şirketlerden gelen talepleri karşılamak için sadece öğrenciyi kaydetmekle olmuyor. Verdiğiniz taahhütleri yerine getirmek zorundasınız. AYJET şu ana kadar hiçbir şekilde verdiği taahhütlerin hiçbirisini geciktirmedi. Ama öğrenci sayısı şu anda fazla. Geçen sene hava durumu çok iyi gitmedi, biraz yığılma oldu. Bu yığılmayı bir şekilde çözmek ve verilen taahhütleri yerine getirmek için bu siparişleri verdik. Boşuna yapılmış bir sipariş değil, hem öğrenciler açısından kaliteli eğitim verilmesi lazım yeni uçaklarla, hem de verilen taahhütlerin yerine getirilmesi lazım. Çünkü şirketlerle kurumsal yaptığın kontratlarda verdiğin süre var. Ona kesinlikle uymak zorundasın. Ancak bizim kendi öğrencilerimize de verdiğimiz taahhütler var. Buraya gelen öğrenciler kredi alıyorlar, aileleri borçlanıyor. Ve eğitimini bitirip zamanında işe girerek bu borçları ödemek zorundalar. Onlara taahhüt ettiğimiz 18 ayın dışına çıkıldığında kendimizi suçlu hissediyoruz. O yüzden bu konuda risk aldık ve yatırım yaptık. Tahmin ediyorum iyi bir yatırım olacak. “

SÜLEYMAN ŞEN-HABERAİR.COM / ÖZEL



Sayfa Adresi: http://www.haberair.com/haber/ayjet-16-sonaca-200-ucak-sIparIs-ettI/56641