pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
16 Temmuz 2019 Salı - 11:37

VECİHİ HÜRKUŞ ANILIYOR

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uçağını üreten, göklerdeki kahramanımız Vecihi Hürkuş, vefatının 50. yılında anılıyor

VECİHİ HÜRKUŞ ANILIYOR

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği, ölümünün 50.yılında Türkiye'nin ilk yerli ve milli uçağını üreten Vecihi Hürkuş’u kabri başında anacak. Ankara Cebeci Asri Mezarlığı gerçekleştirilecek anma programı saygı duruşu, anma konuşması, Vecihi Hürkuş’tan anıların paylaşılması ve ilk kadın havacı şehidimiz Vecihi Hürkuş’un kardeşinin kızı Eribe Hürkuş’un kabrinin ziyareti ile tamamlanacak.

Vecihi Hürkuş, 6 Ocak 1896'da, İstanbul'da dünyaya geldi. Üç çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Hürkuş'un babası Gümrük Müfettişi Faham Bey annesi Zeliha Niyir Hanım'dır. Genç yaşta babasının hayatını kaybetmesi üzerine annesi tarafından yetiştirildi. Tophane Sanat Okulu'nda güzel sanatlar eğitimi alan Vecihi Hürkuş, gönüllü olarak Balkan Savaşı'na katıldı, daha sonra I. Dünya Savaşı'nda, Bağdat cephesinde uçak mühendisi olarak görev yaptı. 1917 senesinde, Kafkas Cephesi'nde bulunduğu sırada bir Rus uçağını düşürerek 'Düşman Uçağını Düşüren İlk Türk Pilotu' ünvanını aldı. Savaşta yaralanarak Rus'lara esir düşmesine rağmen, Nargin Adası'ndan yüzerek kurtulmayı başardı.  Kurtuluş Savaşı'na gönüllü olarak katılan Hürkuş, başarılı keşif uçuşları yaptı ve bir Yunan uçağını düşürmeyi başardı. Daha sonra İzmir Havaalanı'na inerek burayı işgalden kurtardı. Bu başarıları üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine İstiklal Madalyası ve üç ayrı Tasdikname verildi.

Edirne'ye kazayla düşen bir düşman uçağına isminin verilmesi üzerine uçak yapma fikri aklına takılan Vecihi Hürkuş, ilk Türk yapımı uçak olan Vecihi K VI'yı imal etti. Uçağın ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'de gerçekleştirdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendirmesiyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti‘ne (TTC) katılan Hürkuş, 1931 senesinde, kurum adına ilk Türkiye turunu düzenledi. Bunu aynı senenin sonlarında yapılan ve Ankara, Konya, İzmit, İstanbul gibi birçok şehri kapsayan ikinci uçak turu izledi.

21 Nisan 1932'de, Sivil Tayyare Mektebi'ni kurdu. 1933 senesinde Nuri Demirağ tarafından finanse edilen Vecihi K-XVI isimli uçağı tasarladı. 1937 senesinde Türk Hava Kurumu, Hürkuş'u mühendislik eğitimi alması için Almanya'daki mühendislik okuluna gönderdi. 1939 senesinde mezun olarak ülkesine dönen Hürkuş'a iki senede mühendis olunmasının imkansızlığı gerekçesiyle uçak mühendisi ruhsatı verilmedi.

Türkiye'nin ilk sivil hava yolu şirketi olan Hürkuş Hava Yolları'nı 29 Kasım 1954 tarihinde kuran Hürkuş, T.H.Y.'nin elden çıkarttığı uçakları alıp onararak filosunu kurdu. Ancak uçaklarına düzenlenen sabotajlar, uçuşlarının gerekçesiz yere iptal edilmesi gibi nedenlerden dolayı bu projesini verimli bir şekilde sürdüremedi.

Hayatının son yıllarını büyük maddi sıkıntılar içerisinde geçiren Hürkuş, 16 Temmuz 1969'da, geçirdiği beyin kanaması sonucu kaldırıldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastahanesi'nde hayatını kaybetti.

 
ATEŞ İKİ HAVALİMANINI İNCELEDİ
 
AB’NİN ASKIYA ALDIĞI HAVACILIK ANLAŞMASI NEDİR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATEŞ İKİ HAVALİMANINI İNCELEDİ
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mehmet Ateş, İstanbul ...
SHGM’DEN EMNİYET ÇALIŞTAYI
ICAO ve SHGM işbirliği ile Emniyet Yönetimi Kapasite Geliştirme Çalıştayı düzenlendi
CORENDON’DAN SOYER’E ZİYARET
Turizm örgütlerinin yöneticileriyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
ANADOLUJET UÇAĞINA 15 TEMMUZ SÜSLEMESİ
Türk Hava Yolları’nın alt markası AnadoluJet'in filosunda bulunan TC-JFT ...
PEGASUS'TAN İRAN'A CHARTER SEFERLERİ
Pegasus Havayolları, İran'ın Tebriz ve İsfahan kentlerinden İzmir'e charter uçuşları başlatacak
SIA DİNLENME SALONLARINI 50 MİLYON DOLARA YENİLİYOR
Singapur Hava Yolları ve Changi Havalimanı, T3 dinlenme salonları için ...
 
CORENDON KUŞADASI’NDA TURİZMCİLERLE BULUŞTU
Corendon Airlines, Kuşadası otel ve acenteleriyle Corendon Turizm Grubu ...
HAVAŞ’TAN SOĞUTUCU ÜNİTELİ ARAÇLA HİZMET
Havaş, gümrüklü kargo taşımacılığı hizmeti kapsamında antrepolarının filosuna ...
TURKISH CARGO YÜZDE 7.1 TONAJ ARTIRDI
Dünyanın 124 ülkesine hizmet sağlayan Turkish Cargo, uluslararası hava ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası