pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
4 Ağustos 2020 Salı - 21:10

THY HAVA-İŞ’TEN YÜZDE 50’YE VARAN MAAŞ İNDİRİMİ İSTEDİ

Türk Hava Yolları ve yetkili sendika Hava-İş arasında çalışanların maaşlarında yapılacak kesinti konusunda anlaşmazlık sürüyor. THY pilotlar için yüzde 50 maaş kesintisi isterken sendika bunu reddetti

THY HAVA-İŞ’TEN YÜZDE 50’YE VARAN MAAŞ İNDİRİMİ İSTEDİ

Havayolu şirketleri dünyanın dört bir yanında Covid-19 pandemisinin ekonomik etkilerini atlatmak için ya personel çıkartıyor ya da maaş indirimlerine gidiyor. Türk Hava Yolları (THY) de Türkiye'de benzer bir yola başvururken Hava-İş Sendikası, ücret indirimini kabul etti fakat indirim oranının yüzde 50'ye yaklaşması tepkiye neden oldu.

Sendika, pandemi sürecinde gelirleri büyük darbe alan şirketin çalışan ücretlerinde yüzde 30-50 indirim teklifini reddetti. Sendika, iş kollarına göre maaşlarda yüzde 25-40 arası indirim yapılmasını kabul ederken, 5 bin TL'nin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını istedi. THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Şirket ilk çeyrekte 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devam ettiği THY’de, bir ay sonra uygulamanın sona erecek olması ile çalışanların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Şirketin yatırımcı sunumunda yer alan bilgiye göre, ilk çeyrek sonu itibarıyla THY’nin, THY Teknik şirketi de dahil 39,084 çalışanı bulunuyor. THY’nin personel giderleri ise 490 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık 23 000 THY çalışanını temsil eden Hava-İş Sendikası, istihdam kaybı yaşanmaması için ücret indirimi konusunda THY ile hemfikir olsa da, indirim oranı ile TİS ile kazanılmış diğer hakların korunması noktasında taraflar uzlaşamıyor.

KOKPİT İÇİN YÜZDE 50, KABİN İÇİN YÜZDE 35, YER PERSONELİ İÇİN YÜZDE 30 KESİNTİ İSTEDİ

Hava-İş açıklamasına göre, THY sendikaya ilettiği protokol metni kapsamında kokpit personeli için %50, kabin personeli için %35, yer personeli için ise %30 kesinti yapılarak ücretlerin yeniden belirlenmesini talep etti.

SENDİKA YÜZDE 25-40 ARASI İNDİRİME SICAK BAKIYOR

THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Hava-İş THY’nin teklifini reddetti. Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hava-İş, farklı birimler özelinde yüzde 25-yüzde 40 arasında maaş indirimine üyeler tarafından da onaylanması şartıyla sıcak bakıyor. Ancak yapılması muhtemel protokolde 5000 TL altında ücret alan hiçbir üyeye maaş indirimi uygulanmamasını talep ediyor.

SENDİKANIN TALEPLERİ NELER

Hava İş’in talepleri arasında istihdamın kesintisiz devamı, zorunlu ücretsiz izne çıkarma yetkisinin kullanılmaması, ikramiyelerden taviz verilmemesi ile 26. Dönem TİS kazanımlarının aynı şekilde korunması bulunuyor. Sendika, kendisine iletilen 2018 Ocak rakamlarına dönüş talebini de reddediyor.

2.02 MİLYAR DOLAR ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Hava-İş Sendikası ayrıca yapılması muhtemel protokol süresinin en fazla 6 aylık olması ve 6 ayda bir günün koşullarının değerlendirilip ihtiyaç halinde tekrar masaya oturulmasını istiyor. THY ilk çeyrekte, corona virüsü salgını nedeniyle yolcu trafiğinin neden olduğu zayıf operasyonel marjlar, hedge kontratlarından doğan zarar ve finansman giderlerinin etkisiyle 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.

Şirket, operasyonel maliyetlerini azaltmak ve finansal likiditesini artırmak için personel giderleri ile ilgili gönüllü ücretsiz izin ve kısmi çalışma gibi maliyet azaltıcı tedbirler aldığını duyurmuştu. THY ve Hava-İş istihdam kaybı olmaması adına ücretlerde indirim için haziranda görüşmelere başlamıştı.

 
ALMANYA TÜRKİYE’YE YÖNELİK SEYAHAT UYARISINI KALDIRDI
 
PATLAMADA THY ÇALIŞANI DA YARALANDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PİSTTE KAZA YAŞADI
Bir kaza haberi de Kanada’dan geldi. British Columbia Eyaleti’ndeki Nelson ...
THY UKRAYNA'NIN 3 KENTİNE DAHA UÇUŞLARA BAŞLADI
Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna'nın Harkiv, Herson ve Zaporoje kentlerine ...
TÜRKİYE - IRAK UÇUŞLARI YENİDEN ASKIYA ALINDI
Irak Havacılık Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'deki vakaların ...
 
GÖRAL: İSTANBUL HAVALİMANI BİZİ POZİTİF ETKİLEDİ
Sabiha Gökçen’in CEO’su Ersel Göral, “İstanbul Havalimanı bizi pozitif ...
THY'NİN ANKARA-MÜNİH UÇAĞINDA ARBEDE
Ankara-Münih uçuşu yapan THY'ye ait bir uçaktaki iki genç yolcunun engelli ...
GAZİPAŞA-ALANYA’DA DIŞ HAT UÇUŞLARI BAŞLADI
Gazipaşa-Alanya Havalimanı seyahat kısıtlarının kalkmasının ardından ilk ...
 
POBEDA HAVAYOLLARI YENİDEN SABİHA GÖKÇEN'DE
Korona virüs salgını sonrasında normalleşme adımları kapsamında Sabiha ...
RUSYA'DAN 4 AY SONRA İLK TARİFELİ UÇUŞ
Korona virüs salgını nedeniyle yaklaşık 4 aydan beri tarifeli uçuşların ...
AEROFLOT’TAN İSTANBUL AÇIKLAMASI
İstanbul uçuşlarının birçoğunun iptal edildiği haberlerinin ardından Rus ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası