pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
THY'DEN 20 MİLYAR DOLARLIK İMZA
THY'DEN 20 MİLYAR DOLARLIK İMZA
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
BAKANLIKTAN OTEL AÇIKLAMASI
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
TÜRK MÜŞTERİ ‘MİLLİYET FARKI’ ÜCRETİ ÖDEDİ
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
RUSYA'DAN ABD'YE: THY'YE BASKI YAPIYORSUN
28 Mart 2022 Pazartesi - 13:32

TAV-FRAPORT’TAN 1,8 MİLYAR AVROLUK ÖN ÖDEME

TAV Havalimanları ve Fraport ortaklığı, Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve 25 yıllık işletme hakkı için imzalanan sözleşme kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ön ödemeyi yaptı.

TAV-FRAPORT’TAN 1,8 MİLYAR AVROLUK ÖN ÖDEME

YÜZDE 25’İ

TAV Havalimanları ve Fraport’un oluşturduğu ortak girişim, Antalya Havalimanı’nın 2052’ye kadar işletme hakkı için belirlenen 7 milyar 250 milyon avroluk kira bedelinin yüzde 25’ini ödedi. Bugün düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Fraport AG CEO’su Dr. Stefan Schulte ve davetliler katıldı.

Ortak girişim, 1 milyar 812,5 milyon avroluk ön ödeme için 1 milyar 225 milyon avro finansman sağladı. Finansman paketinde Deutsche Bank, Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank, TEB, Alpha Bank, Qnb Finansbank, Piraeus Bank ve Kommunalkredit Austria olmak üzere dokuz banka yer aldı. Ortak girişim ödemenin kalan kısmını öz kaynaklarıyla karşıladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Sani Şener: Finansal modelimize ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan inancın göstergesi

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Akdeniz’in en büyük turizm merkezi olan Antalya’da ortağımız Fraport’la birlikte dört yıldır uyumlu ve başarılı bir işletme gerçekleştiriyoruz. Türk havacılık sektörüne ve Antalya’nın geleceğine olan güçlü inancımızın göstergesi olarak havalimanını büyüterek 2052’ye kadar işletmek üzere açılan ihaleyi kazandık. Ortağımız Fraport’la birlikte 750 milyon avro sermaye yatırdık ve bu kaynakla havalimanını geliştirmek üzere çalışmalara başladık. Bugün de söz verdiğimiz gibi 1,8 milyar avroluk ön ödemeyi finansmanını tamamlayarak gerçekleştirdik. Finansmanın yaklaşık üçte ikisinin yurtdışından gelmesi, hiçbir yolcu ya da kredi üstlenim garantisi bulunmayan, dolayısıyla kamu riski içermeyen bu projeye, finansal modelimize ve Türkiye ekonomisinin geleceğine duyulan inancın göstergesidir. Finansman paketine katılan tüm bankalara güvenleri ve gösterdikleri iş birliği için teşekkür ediyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın açtığı yolda son 20 yılda Türkiye’nin sivil havacılık alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesin sağlayan DHMİ, SHGMİ ve THY başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener

2052’ye kadar işletecek

Halen havalimanının işletmesini yürüten TAV ve Fraport ortaklığı, Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve var olan anlaşmanın sonlanacağı Ocak 2027’den Aralık 2051’e kadar olan 25 yıllık dönemi kapsayan işletme hakkı için 1 Aralık 2021’de düzenlenen ihaleyi 7 milyar 250 milyon avro artı KDV ile kazandı.

Sözleşme kapsamında bu bedelin yüzde 25’inin Mart 2022 sonuna kadar ödenmesi öngörülüyordu. Kira bedelinin kalan kısmı yeni işletme döneminin başlayacağı 2027’den itibaren yıllık bazda ödenecek.

TAV Havalimanları ve Fraport tarafından kurulan ortak girişim, bu işlemle birlikte Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek şirketler arasına girdi.

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin

Kapasite 80 milyona çıkacak

TAV ve Fraport ortak girişimi, ilk etapta yaklaşık 600 milyon avro olmak üzere toplamda yaklaşık 765 milyon avro yatırımla havalimanının kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracak.

HANGİ YATIRIMLAR YAPILACAK?

Yatırım kapsamında, ilk etapta dış hatlar terminal alanı 142 bin metrekareden 267 bin metrekareye, iç hatlar terminal alanı da 37 bin metrekareden 75 bin metrekareye çıkacak. Böylece yıllık yolcu kapasitesi 65 milyona yükselecek. 2040 yılında da 70 bin metrekarelik yeni dış hatlar terminali açılacak ve kapasite 80 milyon yolcuya ulaşacak.

Fraport AG CEO’su Dr. Stefan Schulte

Yaklaşık 1,2 milyon metrekarelik apron alanı eklenerek park pozisyonu sayısı 106’dan 181’e, terminallerdeki köprü sayısı 20’den 38’e yükseltilecek. Yeni inşa edilecek kapalı otoparkın üzerinde sekiz helikopterlik bir heliport alanı yer alacak. Havalimanında yeni bir devlet konuk evi inşa edilecek. Yeni yapılacak genel havacılık ve kargo terminallerinin girişleri düzenlenerek havalimanının ana girişinden ayrılacak. Üç yıl içinde tamamlanması planlanan çalışmalar mevcut operasyonu etkilemeden gerçekleştirilecek.

1960’da hizmete giren Antalya Havalimanı toplam alanı 178 000 metrekareye ulaşan iç ve dış hatları terminalleri ve iki paralel pistiyle 2021’de 22 milyon yolcuya hizmet verdi.

 
TALPA GENEL KURULU YAPILIYOR
 
O ŞEHRE İKİNCİ A380 SEFERİNİ KOYDU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TALPA GENEL KURULU YAPILIYOR
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA Olağanüstü Genel Kurulu başladı.
BODRUM SEZONUN İLK DIŞ HAT UÇUŞUNU KARŞILADI
Milas-Bodrum Havalimanı Easy Jet Havayolları’nın Bristol’dan düzenlendiği ...
THY’NİN MOSKOVA UÇAĞINA BOMBA İHBARI
Türk Hava Yolları’nın İstanbul - Moskova uçağına yapılan bomba ihbarı asılsız çıktı
 
TÜRK HAVA YOLLARI SET VERMEDİ
Ülkemizi 2022 CEV Şampiyonlar Ligi’nde temsil eden Türk Hava Yolları, ...
İKİNCİ KARA KUTU DA BULUNDU
Pazartesi günü düşen China Eastern Havayolları uçağının kokpit konuşmalarını ...
HASAN POLATKAN UÇUŞLARI ZAFER’E KAYDIRILDI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, havayolu şirketlerine bir yazı göndererek, ...
 
‘MRIYA’NIN YENİ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Dünyanın en büyük kargo uçağı Antonov An-225 ‘Mriya’, Ukrayna’daki savaşta ...
MAÇ HEYECANI THY UÇAKLARINDA DA YAŞANDI
Portekiz-Türkiye maçı, Türk Hava Yolları’nın (THY) internet bulunan geniş ...
THY İKİ AVRUPA ŞEHRİNE DAHA UÇACAK
Türk Hava Yolları (THY), Karadağ'ın Tivat ve İtalya'nın Bergamo şehirlerine tarifeli sefer başlattı.
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası