pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
SABİHA GÖKÇEN’DE 23 NİSAN KONSERİ
KUTLU OLSUN!
KUTLU OLSUN!
CANİK ORMANI SAMSUN’DA YÜKSELECEK
CANİK ORMANI SAMSUN’DA YÜKSELECEK
27 Mayıs 2020 Çarşamba - 22:05

TARİHİ YOLCULUĞA AZ KALDI

Girişimci Elon Musk'ın kurduğu SpaceX, bugün iki Amerikalı astronotu uzaya göndermeye hazırlanıyor. Amerika, SpaceX'in geliştirdiği uzay aracı Dragon'un Falcon 9 roketiyle NASA'nın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılmasıyla birlikte dokuz yıl aradan sonra ilk kez kendi topraklarından uzaya insan göndermiş olacak

TARİHİ YOLCULUĞA AZ KALDI

Amerika, uzay mekiği programının sona erdiği 2011 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyor, ancak astronot başına gidiş-dönüş olmak üzere Rusya'ya 85 milyon dolar ödeme yapıyordu.

Merkezi California'da olan SpaceX'in geliştirdiği ‘Dragon’ uzay aracı, Falcon 9 roketiyle bugün yerel saatle 16.33'de (TSİ 23.33) Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak. Astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken'i uzaya götürecek olan Falcon 9 roketi, 2011'de NASA'nın uzaya son gönderdiği insanlı aracın fırlatıldığı rampayı kullanacak.

SpaceX CEO'su Elon Musk ve NASA Başkanı Jim Bridenstine, fırlatma öncesi astronotlarla bir araya geldi. Musk ve Bridenstine'in maske taktığı görüldü. Binadan ayrılan astronotlar aileleri ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de bulunduğu kalabalığa el sallayarak, kendilerini rokete taşıyacak Tesla marka otomobile bindi. ABD Başkanı Donald Trump'ın da fırlatmayı yerinden izlemek üzere Kennedy Uzay Merkezi'nde olacağı açıklandı.

Dragon kapsülünün güvenli şekilde uzaya fırlatılması, SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, SpaceX ve NASA açısından bir kilometre taşı olacak. Uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün geri dönüşümünün sağlanması ve tek değil, çok kullanımlık olmasının uzay seyahatinin maliyetini düşürmede önemli rol oynaması bekleniyor.

Geçen hafta Teksas eyaletinin Houston kentindeki Johnson Uzay Merkezi'nden Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ne gelen astronot Doug Hurley, ''Bob ile birlikte beş yıldır bu program için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu birçok açıdan bizim için bir maraton oldu. Uluslararası Uzay İstasyonu ve Dünya arasında gidip gelecek insanlı uzay aracının geliştirilmesi için zaten böyle bir çalışma beklersiniz'' dedi. Doug Hurley 53, Uluslararası Uzay İstasyonu'na birlikte gideceği Bob Behnken ise 49 yaşında.

Ticari uzay pazarını canlandırma amacıyla yola çıkan NASA, SpaceX'le 3,1, Boeing'leyse 4 buçuk milyar dolarlık ihalelere imza atmıştı. Boeing'in tasarlayıp geliştirdiği CST-100 Starliner kapsülünün 2021 yılına kadar uzaya fırlatılması beklenmiyor.

NASA Başkanı Jim Bridenstine, Kennedy Uzay Merkezi ve SpaceX yetkililerinin son kontrolleri geçen hafta tamamlaması üzerine Dragon kapsülünün fırlatılışına onay verdi. SpaceX, geçen yıl Dragon uzay kapsülünü astronotsuz olarak başarıyla uzaya fırlatmıştı. Ancak araç, uzaydan döndükten bir ay sonra yapılan bir deneme sırasında yaşanan patlama nedeniyle hasar görmüş, patlamanın nedenini belirlemek için başlatılan inceleme dokuz ay sürdükten sonra Ocak ayında tamamlanmıştı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2000'lerden beri Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ekibinin taşınması işini devretmeyi planlıyordu. 2003'te Columbia uzay aracı Dünya'ya dönerken düşmüş, ardından NASA Ay'a seyahat edecek bir uzay aracı geliştirme işine yoğunlaşmıştı.

ISS'ye ekip ve kargo taşımada özel şirketleri kullanmak bu program açısından gerekli bir adımdı. 2014'te girişimci Elon Musk'ın şirketi SpaceX ve havacılık devi Boeing, NASA'nın ekip transferi için açtığı ihaleyi kazandı.

SpaceX

SpaceX, Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri eşliğinde uzay araçlarına ticari ve hükümet ile güdümlü kalkış hizmetleri sağlayan bir Amerikan şirketi. Elon Musk, uzay ulaşımının maliyetini düşürerek Mars'ta koloni kurma amacıyla 2002'de şirketi kurdu.

Tarihi uçuş  https://www.youtube.com/watch?v=Aymrnzianf0&feature=youtu.be linkine tıklayarak izlenebilir.

 
HAVALİMANLARINDA KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ
 
EN GENİŞ ELEKTRİKLİ UÇAK HAVALANIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS İLE ESA ARASINDA YENİ SÖZLEŞME
Airbus, NASA’nın Orion uzay aracına üçüncü Avrupa Servis Modülü yapımı ...
KURTULAN YOLCU: RAHAT BİR UÇUŞTU
Pakistan’ın Sindh Eyaleti Hükümeti sözcüsü, uçak kazasından sağ kurtulan ...
HAVALİMANINA SİLAH GETİRİNCE GÖZALTINA ALINDI
Arsenal'in başarılı savunmacısı Sead Kolasinac'ın eşi Bella Kolasinac, ...
 
ABD AÇIK SEMALAR ANLAŞMASINDAN ÇEKİLİYOR
Amerika Birleşik Devletleri, uluslararası bir anlaşmadan daha çekiliyor. ...
RUSYA’DAN SU-57 İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, beşinci nesil Su-57 savaş uçağının ...
ALMAN HAVALİMANLARINA KORONA KURALLARI GELİYOR
Salgın nedeniyle Almanya havalimanlarındaki kurallar değiştiriliyor. Hazırlanan ...
 
DELTA HAVAYOLLARI'NDA 7 BİN PİLOT FAZLASI
ABD’li Delta Havayolları’nda 7 binden fazla pilot fazlalığı olduğu açıklandı
KOBE BRYANT'IN OTOPSİ RAPORU AÇIKLANDI
26 Ocak'ta helikopter kazasında hayatını kaybeden Los Angeles Lakers efsanesi ...
SENEGAL'DEN AIR FRANCE'A UYARI
Senegal hükümeti, Fransa'ya ait hava yolu şirketi Air France'ın Paris-Dakar ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası