pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
3 AYDA 2 MİLYONDAN FAZLA YOLCU
3 AYDA 2 MİLYONDAN FAZLA YOLCU
AIR ASTANA YAZ TARİFESİNE GEÇTİ
AIR ASTANA YAZ TARİFESİNE GEÇTİ
CORENDON TENNİS CLUB KEMER AÇILDI
CORENDON TENNİS CLUB KEMER AÇILDI
TEL AVİV UÇUŞLARINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU
TEL AVİV UÇUŞLARINI GEÇİCİ OLARAK DURDURDU
8 Ocak 2021 Cuma - 09:55

TARİHİ GÜN... TÜRKSAT 5A UYDUSU FIRLATILDI

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden Türkiye saatiyle 05:15'te uzaya başarıyla fırlatıldı

TARİHİ GÜN... TÜRKSAT 5A UYDUSU FIRLATILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ve beraberindeki bürokratlar uydunun uzaya fırlatılışını Cape Canaveral Üssü'ndeki fırlatma merkezinde düzenlenen törenle canlı olarak izledi. Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun haziranda fırlatılmasının planlandığını açıklarken, Türksat 5A uydusundan ilk sinyalin alındığını duyurdu.

Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A, Türkiye saatiyle 05:15'te ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle hizmet vereceği yörüngeye fırlatıldı. Türkiye saatiyle 04.28'de yapılacağı planlanan uydunun fırlatılışı, hava şartları nedeniyle yaklaşık 1 saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15'te gerçekleşti.

30 YIL UZAYDA HİZMET VERECEK

İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "31 derece doğu" yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak.

Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017'de imzalanan sözleşmenin ardından üretimine başlanan Türksat 5A uydusu, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, haberleşme uydusu Türksat 5A'nın da fırlatılmasıyla 4 olacak.

12 KİLOVAT FAYDALI YÜK GÜCÜYLE HİZMETE GİRECEK

Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A'nın önceki jenerasyon uydularına göre kapasitesi yüzde 45, ömrü iki kat daha fazla olacak. Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Yeni "Ku" frekans bandına sahip bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat faydalı yük gücüyle hizmete girecek.

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık 4 ay sürmesi ve bu yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.

TÜRKSAT FİLOSUNUN EN GÜÇLÜ UYDUSU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A Uydusunun manevra ve hizmet ömrünün, diğer uydulara göre çok daha uzun olacağına değinerek, "Türksat filosunun en güçlü uydusu olacak 5A’daki diğer bir yenilik de ’elektrikli itki sistemi’dir. Kimyasal itki sistemine kıyasla daha az kütle oluşturan elektrikli itki sistemi sayesinde, uydumuza daha fazla haberleşme sistemi yükleme imkanı bulduk" açıklamasında bulunmuştu.

TÜRSAT 5B UYDUSUNUN HAZİRANDA FIRLATILMASI PLANLANIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun haziran ayında fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

 
KONGREDE VURULAN KADIN ABD HAVA KUVVETLERİ GAZİSİYMİŞ
 
FRAPORT TAV ANTALYA HAVALİMANI’NA ÇEVRE HİZMET ÖDÜLÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PPS CLUB VE KRISFLYER ELITE ÜYELİKLERİNİ UZATTI
Singapur Hava Yolları (SIA), Mart 2021 ile Şubat 2022 arasında sona erecek ...
BAE İLE KATAR ARASINDA SEYAHAT YENİDEN BAŞLIYOR
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Katar arasında varılan anlaşmaya göre, ...
ARALIK AYINDA 5 MİLYON YOLCU UÇTU
2020 yılında yaklaşık 82 milyon kişi hava yolunu kullandı. Aralık ayında ...
 
TAV İŞLETME HİZMETLERİ’NDE ÜST DÜZEY ATAMA
TAV Havalimanları Holding'in havacılık dışı gelirlerini yöneten TAV İşletme ...
'PREMIUN ECONOMY CLASS' LONDRA HATTINA
Emirates, Premium Ekonomi özellikli en yeni A380 uçağını Londra hattında uçuracak
SUNEXPRESS YENİ YILDA DA ‘ACENTE DOSTU HAVAYOLU’
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, Türkiye’deki ...
 
THY’DEN ÖĞRENCİLERE ÖZEL UÇUŞ PROGRAMI
Türk Hava Yolları, yurt içi uçuşlarda uyguladığı öğrenci indirimine ek ...
SHGM COVID-19 GENELGESİNİ REVİZE ETTİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), 'COVID-19 salgınına yönelik FCL, ...
SLOT VE HAVA SAHASI KULLANIMI TALİMATI
Pamukkale Bölgesi Uçuş Sahası Slot Uygulaması ve Hava Sahası Kullanımı Talimatı revize edildi
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası