pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
8 Ekim 2021 Cuma - 15:07

ŞURA'DA HAVACILIK SEKTÖR PANELİ'NE BÜYÜK İLGİ

İstanbul’da yapılan 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası kapsamında gerçekleştirilen Havacılık Sektör Paneli’nde konuşan DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin, millî ve yerli imkânlarla çağın son teknolojilerini kullanıcıların hizmetine sunduklarını belirtti

ŞURA DA HAVACILIK SEKTÖR PANELİ NE BÜYÜK İLGİ

DHMİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN KESKİN: MİLLÎ VE YERLİ İMKÂNLARLA ÇAĞIN SON TEKNOLOJİLERİNİ KULLANICILARIN HİZMETİNE SUNUYORUZ

Prof. Dr. Zafer Acar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Hüseyin Keskin, DHMİ'nin dijitalleşme, mobilite ve yeni teknolojik gelişmelerle ilgili vizyon ve hedefleri hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Keskin, özetle şunları söyledi:

“Türk sivil havacılığının küresel ölçekte yükselen yıldız olmasında; özel sektör iş birliği ile hayata geçirilen çağdaş ve büyük ölçekli yatırımlarıyla, her alandaki ileri teknoloji uygulamaları yakından takip eden, yolcu memnuniyeti odaklı hizmetlerin kalite çıtasını sürekli yükselten, insana ve çevreye duyarlı projelerin mimarı DHMİ’nin büyük bir payı vardır.

Dijitalleşme, mobilite ve yeni teknolojik gelişmeler, iş modellerinin değişmesine yol açmış, buna bağlı olarak bilgiye dayalı ekosistemler odak noktası haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025"e uygun bir şekilde yapay zekâ teknolojisini de kullanarak projeler geliştiriyoruz. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘2020-2023 Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı’na uygun olarak siber güvenlik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor.

Millî Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda; öz kaynaklarımız ile ülkemizin önemli kuruluşlarıyla iş birliği çerçevesinde üretilen yerli ve millî ürünlerin havalimanlarımızda kullanımının yaygınlaştırılması temel hedefimizdir. Bilişim ve endüstri alanlarında yerli ve millî imkânlarla geliştirdiğimiz Uçuş Rehberim mobil uygulaması (IOS/Android) kuruluşumuzun vatandaşa sunduğu hizmetler içerisinde önemli uygulamalar arasında yer alıyor. Uygulama, yolcuların seyahat ve iletişim ihtiyaçlarını çağın gereklilikleri doğrultusunda karşılamayı amaçlıyor.

Bakanlığımız vizyonları doğrultusunda güvenli ulaşımı, hızlı erişimi sağlayan bir kuruluş olma hedefiyle marka projeler geliştirilmeye devam ediliyor. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

- Havada canlı uçuş takibi yapılmasını ve uygulamayı kullanan kişilerin uçuş hakkındaki birçok bilgiye ulaşabilmesini sağlayan “DHMİ Flight Radar Uygulaması”,

- 52 adet havalimanımız için kat planları temel alınarak başlangıç konumundan bitiş konumuna animasyonlu ve tarifli yönlendirmenin yapılması, yön bulma ile bakış açısına göre animasyonlu rotalamanın yapılmasını sağlayan “İç Navigasyon Hizmeti”,

- Avrupa Havacılık Bilgi Veri Tabanı (EAD) sistemi ile entegre olarak Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlık olarak havacılık sektörünün kullanımına sunan “DHMİ AIS PORTAL Uygulaması”,

- DHMİ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan “Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi.”

Bakanlığımız Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde AR-GE çalışmalarının artırılması, yüksek nitelikli, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişimin sağlanması ve siber güvenlik faaliyetlerimizin yapay zekâ uygulamalarıyla dönüştürülmesini teminen geliştirmekte olduğumuz projelerimiz ise şunlar:

-Tamamı yerli imkânlarla ve kuruluşumuzun büyük katkıları ile geliştirilmiş bir sistem olan siber tehditleri ve saldırıları izlemek, tanımlamak ve önlemek için gerçek zamanlı olarak büyük verileri zenginleştirme süreçlerini içeren Öngörüsel Siber Saldırı Önleme Sistemi platformu.

-Bilgi ve iletişim güvenliğinin temel prensipleri kapsamında? bilişim sistemleri üzerinde derinlemesine savunma tedbirlerinin uygulanması ve birden fazla savunma katmanı ile güvenliğin sağlanması, saldırı yüzeyinin azaltılması çerçevesinde saldırıya maruz kalınabilecek alanların en aza indirilmesine olanak sağlayan İş Zekâsı platformu.

- Ülkemiz ve tüm dünyanın içinde bulunduğu pandemi koşullarında Havacılık Eğitim Dairesi Başkanlığınca yürütülen eğitimlerimizin aksamadan sürdürülebilmesi için, DHMİ Eğitim Yönetim Sistemi, yaklaşık 3 ay kadar bir sürede kullanıma hazır hale getirildi. Hâlihazırda yürütülmekte olan uzaktan eğitimlerde DHMİ Eğitim Yönetim Sistemi kullanılıyor. Kaynak kodları ve alt yapısı tamamen DHMİ’ye ait olan sistem, kuruluşumuz bütçesine ek bir maliyet getirmeksizin hayata geçirildi.

- Çevre dostu ve sürdürülebilir havalimanı işletmeciliği prensibiyle bugüne kadar birçok çalışma hayata geçirildi. Havalimanlarımızın tümüne ait Stratejik Gürültü Haritaları ile ihtiyaç duyulan havalimanlarına ait Gürültü Eylem Planları tamamlanarak ilgili otoritelerle paylaşıldı.

Ayrıca ilgili yönetmelik gereği tüm havalimanlarımız “Sıfır Atık Belgesi” aldı. İklim değişikliği faaliyetleri kapsamında havalimanlarımızın yıllık Karbon Envanter Raporları hazırlanıyor.

Gerçekleştirdiğimiz yenilenebilir enerji ve daha az enerji tüketen sistemlerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalarımızla söz konusu emisyon miktarı azaltılıyor. Uluslararası Havalimanı Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı kapsamında havalimanlarımız sertifikalandırılıyor.

Bunların yanında TÜBİTAK-MAM ile ortaklaşa birçok proje yürütülüyor.

- Tüm havalimanlarımızda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulanıyor.

- TÜBİTAK ile yürütülen AR-GE Projesi kapsamında yerli PSR sistemi (MGR: Milli Gözetim Radarı) geliştirildi ve ilk saha olarak Gaziantep ilimize konuşlandırıldı.

- 2021 yılı Şubat ayında pilot proje olarak İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uzaktan kontrol edilebilir Kuşla Mücadele Sistemi kuruldu. İstatistiki verilere göre ihtiyaç duyulan diğer havalimanlarına da aynı sistemin kurulması yönünde fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Havalimanlarımızda hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımıza yönelik ulusal ve uluslararası mevzuatlar ve standartlar çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. SHGM tarafından başlatılan Engelsiz Havaalanı Projesi kapsamında 38 havalimanımız “Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” unvanı aldı.  “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” kapsamında da 32 havalimanımız ise “Erişilebilirlik Belgesi” aldı.

Ayrıca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca “Erişilebilirlik Ödülleri” verildi. Bu kapsamda “Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorisinde jüri ödülüne 1. sırada Sivas Nuri Demirağ Havalimanımız 2. sırada ise Balıkesir Koca Seyit Havalimanımız layık görüldü.

Milli Teknoloji Hamlesi hedefi ile kuruluşumuz tarafından üretilen ve kullanılan tüm teknolojik ürünleri; ülkemizin dijital dünyadaki varlığını perçinleyecek, geleceğe güvenli adımlar ile ilerlememizi sağlayacak çok önemli mihenk taşları olarak görüyoruz.

Türkiye’de ulaştırma sektörünün mevcut durumu ve dinamikleri, sektörün geleceğe yönelik planlarının, öngörülerinin, hedeflerinin ve politikalarının konuşulup değerlendirildiği 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nda yer alan tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Panelde DHMİ Genel Müdür Yardımcıları Fatih Çakmak, Erhan Ümit Ekinci, Daire Başkanları ve ilgili uzman personel de hazır bulundu.

 
BOEING TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ AYŞEM SARGIN’DAN THY’YE ÖVGÜ
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞURA'DA KONUŞTU
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BOEING TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ AYŞEM SARGIN’DAN THY’YE ÖVGÜ
Türk Hava Yolları (THY), Kovid-19 salgını döneminde Boeing firması mevcut ...
SUNEXPRESS MARDİN’E UÇMAYA BAŞLIYOR
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2022 kış ...
SİNGAPUR HAVA YOLLARI İSTANBUL’A SEFER SAYISINI ARTIRIYOR
Singapur Hava Yolları, 1 Kasım 2021 itibarı ile İstanbul - Singapur arası ...
 
UÇAN ROBOT GELİŞTİRİLDİ
Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir robot geliştirildi. ‘Leo’ adı ...
JAZEERA UÇAĞI TRABZON’A ACİL İNİŞ YAPTI
Kuveyt’ten havalanan Cezire Havayolları’na ait bir uçak, Trabzon hava ...
CORENDON'DAN MURATPAŞA BELEDİYESİ KADIN VOLEYBOL TAKIMI'NA DESTEK
Spor kulüplerine verdiği destekle Türk sporunun gelişimine ve spor kültürünün ...
 
BAKAN ULAŞTIRMA ŞURASINDA KONUŞTU
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "1915 Çanakkale Köprüsü’nün ...
A380 İSTANBUL HAVALİMANINA ACİL İNDİ
Emirates Havayolları'nın Londra-Dubai seferini yapan EK-2 sefer sayılı ...
THY İLK ÜÇ HAVAYOLU ARASINA GİRDİ
Dünyada en fazla okunan seyahat ve gezi dergileri arasında bulunan Conde ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası