pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
9 Ocak 2023 Pazartesi - 17:09

KOTİL MÜJDEYİ VERDİ: MİLLİ MUHARİP UÇAK YIL SONU UÇACAK

Son dakika… Milli Muharip Uçak ne zaman uçacak? TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil müjdeyi verdi…

KOTİL MÜJDEYİ VERDİ: MİLLİ MUHARİP UÇAK YIL SONU UÇACAK

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’la ilgili çok önemli bir gelişmeyi duyurdu. CNN Türk’ten Fulya Öztürk'e özel röportaj veren Kotil, “Gerçekten çok güzel gitti işlerimiz. Uçuşu 2025'e planlanmıştı. 2023 sonunda uçacak.' dedi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’la ilgili müjdeyi verdi. Temel Kotil, uçakla ilgili çalışmaların çok hızlı ilerlediğini belirtirken, 2025'te uçması planlanan Milli Muharip Uçak'ın çok önce tamamlanacağını söyledi. Kotil, Milli Muharip Uçak'ın gökyüzünde olacağı tarihi de duyurdu.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Gerçekten çok güzel gitti işlerimiz. Uçuşu 2025'e planlanmıştı. 2023 sonunda uçacak. Yapıldı, uçacak. Bütün sistemlerini install ediyoruz. Hiçbir kaçak yok.

İlk kez yapıyoruz ve tam tutturuyoruz. TUSAŞ herkesle çalışarak geldi. Mühendis değil, teknisyenlerimiz de. Teknisyen arkadaşlar harika yapıyorlar. Havacılıkta yaptığınız işi doğru yapmanız gerekiyor. Yıllar boyu kaportacılık yaptık. Uçak kaportacılığı yaptık. Milli muharibin hızlanması, teknisyen arkadaşların sürpriz yapmasından kaynaklanıyor.

Önce konsept olarak başladı. TUSAŞ, SSB ile imzaladı. 5 yıl önce başladı, 5 yılda buraya kadar geldi. Rüzgar tünelleri, malzeme testleri... Son bir yılın bu kadar başarılı geçeceğini bilmiyordum, tebrik ederim. 2000 mühendis, 1000 teknisyen çalışıyor.

'BUGÜNKÜ RADARLAR GÖREMİYOR'

Motor takıyorsunuz, yakıt tanklarını kontrol ediyoruz. Hidrolikler kontrol ediliyor. Yakıt alacağız depolara ve motorları çalıştıracağız. İşleri çok güzel yaptığımızı gördük.

Milli Muharip 5. nesil savaş uçağı. Radarlar bunu göremiyor. Bugünkü radarlar bunu göremiyor, yarınki teknoloji gelişir görür. Elimiz boş durmaz ki, biz de geliştiririz. Yüzlerce km'den hava ve yer hedeflerine kitlenerek onları imha edebiliyr. İt dalaşı diyoruz ya Yunan uçaklarıyla Türk uçakları it dalaşı yaptı diyoruz ya, bu onu yapmıyor. Çok uzaktan hava ve yer hedeflerini fark edip füzelerini oraya kilitliyor, üzerine radyo dalgaları gönderip füzeleri gönderiyor. 2 tane F-16 motoru var üstünde. 2 tane F-16 demek oluyor. 5tonu, 6 tonu çok rahatlıkla bırakabilir hedefe. F-35 arkada kaldı.

GÖZ BEBEĞİMİZ OLACAK

Stratejik assetimiz bu bizim. Kimseyle karşılaştırmak istemem. Allah nasip ederse inşallah bunu hava kuvvetlerine verdiğimiz zaman üzerine elektronik harp sistemleri geliyor, bunları biz henüz yapmadık. Uçağı yaptık şu anda hava kuvvetlerine 2028’de görev yapacak şekilde vereceğiz. Bu geldiği zaman bizim bir tanemiz oluyor, göz bebeğimiz oluyor. Ambargo yiyince insanlar pozitif etkileniyor. Yeter ki bizim doğru işimize başkası yanlış desin, biz daha fazla çalışırız, günde 25 saati buluruz. F-35 programından Türkiye'nin çıkarılması doğru bir şey değil. O bir ortak programdı. F-35 Ortak Saldırı Uçağı diye geçiyor. Türkiye, İtalya, İngiltere var. Konsorsiyum bu. Biz de zamanında girmişiz, para da vermişiz. Milyar dolarlar da vermişiz.

DELİKANLILIĞA SIĞMIYOR

Bunun üzerine Türkiye'ye iş vermişler. Biz de TUSAŞ olarak çok güzel ürünler teslim etmişiz, kardeş olmuşuz. Durup dururken siz çıkıyorsunuz diyorlar. Bu pek delikanlılığa sığmıyor. Benim özelimde bu uçağı başkasıyla karşılaştırmak istemem. Çıkartsalardı da çıkartmasalardı da biz bunu yapacaktık. Personelim bundan pozitif etkileniyor.

GÖRSENİZ AĞLAYABİLİRSİNİZ

Görseniz ağlayabilirsiniz, biz o noktaya geliyoruz.  Uçak üzerine onlarca kişi çalışıyor. 8 saat değil, 24 saat çalışılıyor.

ANKA-3'TE SON DURUM

Uçağın kuyruğunu kaldırdığınız zaman radyo dalgalarının yansıyacağı yeri ortadan kaldırıyorsunuz. Kuyruk olmazsa gitmiyor. Kuyruksuz yapmak zor. Kuyruk gidince uçağın stabilitesi bozuluyor. Biz onun küçük modelini yaptık uçurduk, şimdi büyüğünü yapıyoruz. Biz 5’nci nesil savaş uçağı yapıyoruz. Ne zaman 6’ncı nesi oluyor? İnsansız olduğu zaman 6 oluyor. Tek uçak göndermiyorsunuz yanında sağında solunda uçaklar gönderiyorsunuz. Pilot kendi füzesini ateşliyor veya yanında giden insansızın füzesini de ateşliyor. Yapay zeka olduğu için birbirine yardım ediyorlar.  İnsanlı ve insansızlar ele ele gidiyorlar. Onun için ANKA 3 bu amaçla yapılıyor. Anka 3 MMU’ın da, Hürjet’in yanında da uçacak. Mart ya da Nisan olur. Sözümüz var. Ölümüne çalışıyoruz.

EN BÜYÜK BAŞARI İNSANLAR

Çok büyük kazanım var, ciddi sayıda mühendis yetişti. Bu acele acele yapılınca bir sürü insan yetişti. En büyük başarı insanlar. Türkiye şu anda TUSAŞ 6000 mühendis kazandırdı. Eğitilmiş insanınız varsa her şeyi yaparsınız. Almanya nasıl kendini toparladı, insanı vardı, biz insan kazandık. En önemli kazanım o.

 
TAV ÖZEL GÜVENLİK THY'YE HİZMET VERMEYE BAŞLADI
 
İSTANBUL'DAN ÇİN’E İLK UÇUŞ YAPILDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEMİR: AMBARGOLAR UMURUMUZDA DEĞİL
Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Ambargolar yumuşasa da devam edecektir. ...
TEI'DEN MATEMATİK LABORATUVARI
Türkiye'nin havacılık serüvenine ilkleri kazandıran lider motor şirketi ...
SAVAŞ BÖLGELERİNDE AKILLI TELEFON KULLANIMI
Ukrayna’nın Makiivka’da Rus askerlerinin bulunduğu binayı hedef alması ...
 
BAYRAKTAR KIZILELMA MI F-35 Mİ ?
Baykar Teknoloji lideri Selçuk Bayraktar katıldığı televizyon programında ...
BAYRAKTAR: KIZILELMA’YI İHRACAT GELİRLERİMİZLE GELİŞTİRİYORUZ
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2022'de ...
'SİPER' FÜZESİ 100 KM MENZİLİ AŞTI
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, uzun menzilli hava savunma füzesi ...
 
BAYRAKTAR AKINCI TAM İSABETLE VURDU
Baykar tarafından üretilen Bayraktar AKINCI TİHA, Aselsan'ın geliştirdiği ...
GELİRLERİNİN YÜZDE 98'İ İHRACATTAN
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Baykar'ın ...
HUZURLARINIZDA ANKA-3
TUSAŞ tarafından üretilen jet motorlu Anka-3 MİUS’un ilk görselleri yayınlandı. ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası