pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
ALANYA OPERASYONLARINI BÜYÜTÜYOR
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSRAİL’DEN İRAN’A MİSİLLEME
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İSTANBUL HAVALİMANI’NDA YAKALANDI
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
İNCİRLİK ÜSSÜNÜN ADI DEĞİŞTİ
16 Ekim 2021 Cumartesi - 10:32

KAPTAN KIRK 90 YAŞINDA UZAYA GİTTİ

Filmdi gerçek oldu: Star Trek'in Kaptan Kirk'ü William Shatner uzaya gitti

KAPTAN KIRK 90 YAŞINDA UZAYA GİTTİ

Efsane Star Trek’te Kaptan Kirk’ü canlandıran Kanadalı oyuncu William Shatner, uzay şirketi Blue Origin'in New Shepard uzay aracı ile uzaya gitti ve geldi. 90 yaşındaki Shatner, böylece uzaya giden en yaşlı kişi oldu.

Hollywood yıldızı William Shatner, Blue Origin alt yörünge kapsülünde bir gezintiye çıkarak uzaya giden en yaşlı kişi oldu. Star Trek filmlerinde ve dizilerinde Kaptan James Kirk'ü canlandıran 90 yaşındaki oyuncu, Dünya'yı yeni bir perspektiften görmeyi dört gözle beklediğini söylemişti.

11 DAKİKA SÜRDÜ

Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos tarafından geliştirilen ve Teksas çölünden fırlatılan roket sistemindeki yolculuk yaklaşık 11 dakika sürdü. Shatner, 100 km'nin (60 mil) hemen üzerindeki maksimum irtifaya tırmanırken kısa bir "ağırlıksızlık" tecrübesi yaşadı. Ayrıca kapsülün büyük pencerelerinden Dünya'nın eğriliğini görebildi. Kanadalı yıldız, "Uzayda olmanın, yıldızlara çok daha yakın olmanın ve ağırlıksız olmanın bir gizemi var" dedi ve ekledi: "Uzay manzarası beni büyüleyecek. O küreye bakıp güzelliğini ve sağlamlığını takdir etmek istiyorum."

Shatner'a uçuşta Blue Origin Başkan Yardımcısı Audrey Powers katıldı; ayrıca Dünya görüntüleme uydu şirketi Planet'in kurucularından Chris Boshuizen; ve Fransız sağlık yazılım şirketi Dassault Systèmes'te yönetici olan Glen de Vries de onlara eşlik etti.

Uzaya giden Kanadalı oyuncu William Shatner'ın kapsülden çıktığı anlar canlı olarak tüm dünyaya servis edildi.

OTOMATİK OLARAK ÇALIŞIYOR

Shatner, Powers, Boshuizen, de Vries'e birkaç günlük eğitim verildi. Ancak uçuş sırasında keyiflerine bakmaktan başka yaptıkları önemli bir şey olmadı. New Shepard olarak bilinen roket ve kapsül sistemi tam otomatik olarak çalışıyor.

Blue Origin uçuş direktörü Nicholas Patrick, dörtlünün beklenmedik bir acil durumda ne yapması gerektiğini bilmesi ve sesleri tanıması gerektiğini söylemişti. Bu, New Shepard için ikinci mürettebatlı gezi oldu. İlki 20 Temmuz'da 57 yaşındaki dünyanın en zengin adamı Bezos, kardeşi Mark, Hollandalı genç Oliver Daemen ve ünlü havacı Wally Funk'ı taşıyordu. 82 yaşındaki Funk, uzaydaki en yaşlı insan rekorunu elinde bulunduruyordu. Ancak Funk, bu unvanı 90 yaşındaki Shatner'a bıraktı.

Bezos, İngiliz milyarder Sir Richard Branson'ın Virgin Galactic'in VSS Unity gemisiyle uzayın sınırına uçmasından dokuz gün sonra gerçekleşen heyecan verici yolculuğunu "hayatının şimdiye kadarki en iyi günü" olarak değerlendirmişti.

"GÜVENLİK PROTOKOLÜNE UYULMADIĞI" İDDİASI

Dünya bu fırlatmaya kilitlenmişken, Blue Origin'in toksik bir çalışma kültürüne sahip olduğu ve uygun güvenlik protokollerine uymadığı iddialarını da beraberinde getirdi. Eski ve mevcut çalışanlar tarafından yapılan çoğunlukla isimsiz suçlamalar şiddetle reddedildi. Görev ve uçuş operasyonlarından sorumlu olan Audrey Powers, "Benim Blue'daki deneyimim böyle değildi" dedi ve ekledi: "İnsanlı uçuşlarımıza başladığımız ilk günlerden bugüne kadar son derece titiziz. Güvenlik her zaman en büyük önceliğimiz olmuştur."

Tecrübeli aktör William Shatner, 40 yılını Star Trek'te USS Enterprise'ın korkusuz komutanını oynayarak geçirmişti. Guardian'ın haberine göre Kanadalı oyuncu Shatner, uçuşun en zorlu bölümünün "koltuğuna tırmanmak" olduğunu söyledi.

Fırlatmanın başlangıçta Salı günü yapılması planlanmıştı, ancak kötü hava koşulları gecikmeye neden oldu. 1961 yılında uzaya çıkan ilk Amerikalı olan Alan Shepard'ın adını taşıyan kapsülün 18'inci uçuşu, kuvvetli rüzgarlar nedeniyle ertelenmişti.

Blue Origin, bunun yüksek profilli müşterileri uzayın sınırına uçuran bir operasyonun başlangıcı olacağını umuyor. Ne şirket ne de Shatner koltukların ne kadara mal olduğunu açıklamadı. Bezos ile uçuşta bir koltuk açık artırmada 28 milyon dolara satıldı, ancak normal uçuşlar çok daha ucuza mal oldu. Rakip Virgin Galactic, kendi yörünge altı uçuşlarını koltuk başına 450 bin dolara satıyor.

 
THY MEME KANSERİ RİSKİNE DİKKAT ÇEKİYOR
 
ÇALIŞKAN: 3 MİLYONUN ÜZERİNDE YOLCU TAŞIDIK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS İKİNCİ AVRUPA SERVİS MODÜLÜNÜ YOLLADI
NASA Orion uzay aracı için üretilen Airbus yapımı ikinci Avrupa Servis ...
CESSNA EVLERİN ÜZERİNE DÜŞTÜ
ABD'nin Kaliforina eyaletinin güneyinde, küçük bir uçağın evlerin üzerine ...
KORFBOL MİLLİ TAKIMIMIZ YARI FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR
Corendon Airlines’ın ana sponsorluğunu üstlendiği, hem kadın hem de erkek ...
 
UZAYDA ÇEKİLECEK İLK FİLMİN EKİBİ UUİ’YE ULAŞTI
Dünyanın uzayda çekilecek ilk filminin ekibini taşıyan Rus Soyuz MS-19 ...
MISIR HAVA YOLLARI’NDAN İSRAİL'E İLK UÇUŞ
İsrail ile Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasından bu yana, ilk kez ...
HAVA SAHASINI FRANSIZ ASKERİ UÇAKLARA KAPATTI
Macron'un 'sömürgeci' sözlerine misilleme: Cezayir, hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattı
 
YOLCU UÇAĞI KÖPRÜNÜN ALTINDA SIKIŞTI
Hindistan'da köprünün altında sıkışan yolcu uçağı bölge sakinlerinin merak ...
ALTIN KAÇAKÇISINDAN İNANILMAZ YÖNTEM
Havalimanında yakalanan kaçakçının makatından 4 kapsül halinde 1 kiloya yakın altın çıktı
ŞEHİR MERKEZİNDE 11 EYLÜL ALARMI
Kent merkezinde yapılan anonstan kısa süre sonra bir gürültü duyuldu. ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası