pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
101 YAŞINDAKİ KADINI BEBEK DİYE KAYDETTİLER
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SUNEXPRESS’TEN BİRLEŞİK KRALLIK’TA REKOR BÜYÜME
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
SABİHA GÖKÇEN’DEN 4 YENİ DESTİNASYON
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
IBOM AIR ARTIK HITIT İLE GÖKLERDE
26 Kasım 2023 Pazar - 15:25

KANADA AMBARGO KOYDU TÜRK ŞİRKETLER GELİŞTİRDİ

Türk Savunması ambargoya karşı yerli sistemle cevap verdi: Türkiye’nin İlk Yerli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Milli Fırkateynde göreve başladı. KUŞKAPANI sistemi kullanılarak yapılan ilk gemiye iniş operasyonunu Deniz Hava Komutanlığının tek kadın pilotu Deniz Yüzbaşı Hatice Yeşiltaş gerçekleştirdi.

KANADA AMBARGO KOYDU TÜRK ŞİRKETLER GELİŞTİRDİ

Türk savaş gemilerinde kullanılan ve ambargoya maruz kalan Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, Türkiye’de ilk kez yerli ve milli imkânlarla üretildi. Sistem, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’a kuruldu ve tüm kabul testlerini tamamlayarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girdi.

Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefi doğrultusunda, yenilikçi ve milli çözümler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., askeri denizcilik alanında yerlileştirme ve millileştirme başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılmak üzere daha önce Kanada'dan tedarik edilen ve milli fırkateynde tedariki Kanada Hükümetinin uyguladığı ambargo nedeniyle gerçekleştirilemeyen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi için 2 yıl önce yerlileştirme faaliyetine başlandı.

İki Yıl İçinde Yerli İmkanlarla Üretildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonundaki çalışmalar kapsamında, Mayıs 2021'de STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Altınay Savunma arasında "Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki" projesi için imzalar atıldı. Teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri sonunda Mart 2022'de üretim faaliyetlerine başlanan yerli sistem, Eylül 2022’de ilk kez çalıştırıldı ve Aralık 2022’de de fabrika kabul testleri gerçekleştirildi. Nisan 2023’te teslimatı gerçekleştirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'nin, STM’nin ana yüklenicisi olduğu, ilk milli fırkateyn TCG İSTANBUL (F-515) üzerinde kurulumu ve entegrasyonu STM-ALTINAY Savunma ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı koordinasyonuyla başarı ile gerçekleştirildi. Sistemin liman kabul testleri de SSB ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcilerinin eşliğinde başarı ile tamamlandı.

 

Helikopter Milli Sistemle TCG İSTANBUL’a İndi

"İlk Çalıştırmaya Hazırlık Testleri"nin de Ağustos 2023 ayı içinde başarıyla geride bırakılmasıyla Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait SH-70 Sea Hawk helikopteri milli helikopter yakalama sistemini kullanarak gemiye ilk defa konuşlanma testini Eylül 2023 ayı içinde gerçekleştirdi. Sistem başarılı bir şekilde SH-70 Sea Hawk helikopterinin platform üzerindeki konumunu saptadı ve Helikopter Yakalama Aracı ile helikopteri otomatik olarak takip etti. Testlerin kritik ve son aşamasında ise SH-70 Sea Hawk helikopteri gemiye yaklaşarak sistemin sağladığı görsel iniş desteğiyle güverte üzerine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Helikopter daha sonra sistem tarafından emniyete alınıp hangara transfer edildi. Tüm kabul testlerini tamamlayan yerli sistem, TCG İSTANBUL ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girdi.

Güleryüz: Ambargoya Cevap Verdik, Sırada İhracat Var

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefleri doğrultusunda önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Güçlü yerli ekosistemimiz ile, ambargoya konu olan kritik bir sistemi daha yerlileştirerek, Türk savunmasına kazandırdık. Altınay Savunma ile geliştirdiğimiz Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi sayesinde hem önemli bir kabiliyet kazandık hem de bu alandaki yurt dışı bağımlılığımızı bitirmiş olduk Çok kısa bir sürede hazır hale getirilen yerli sistemimizi ilk olarak TCG İSTANBUL’a entegre ettik. Bundan sonra da Türk Deniz Kuvvetlerimizin gemilerinde ve yurt dışında yürüttüğümüz suüstü ihracat projelerimizde de yerli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemimizden faydalanabileceğiz. Milli gemilerimizdeki yerlilik oranını yukarıya taşımış olduğumuz bu sistemde, emeği geçen tüm paydaşlarımızı ve STM çalışanlarını tebrik ediyorum.”

Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi

Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini emniyete alınmasını, hangara çekilmesini, hangardan platforma alınmasını ve helikopterin emniyetli bir şekilde kalkışını sağlayacak donanımlara sahip bulunuyor. Kameralar ve helikoptere monte edilmiş lazer sistemi gibi alt bileşenlerden yararlanılan sistemde, görüntü işleme ile helikopterin konumu anlık olarak hesaplanıyor. Hesaplanan bu veriler çabuk yakalama aracını doğru konumda tutarken, aynı zamanda helikopterin doğru bir açıda tutulmasını sağlayan pilot konum ışıklarına komut ederek helikopter platformunda belirli bir alana iniş yapmasını sağlıyor. Helikopter gemi güvertesine iner inmez çabuk yakalama aracı pençesi ani bir hareketle helikopteri yakalayarak emniyete alıyor. Bu sayede helikopter gemi güvertesine çabuk yakalama arabası vasıtasıyla iştiraklenerek emniyete alınmış oluyor. Tüm bu işlemler sırasında iniş alanında herhangi bir personel bulunmasına da gerek kalmıyor. Tek personel kontrol noktasından güvenli bir şekilde süreci yürütebiliyor.

 
FLAŞ GELİŞME! TURHAN ÖZEN GÖREVDEN ALINDI
 
DÜNYANIN EN İYİ HAVAYOLU SEÇİLDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EUROFIGHTER GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI MI?
ABD'den F-16 alımıyla ilgili belirsizlik sürerken Türkiye'nin Avrupa'nın ...
BAYKAR'DAN 4 HARD DİSK ÇALARKEN YAKALANMIŞTI...
BAYKAR fabrikasından 4 hard disk çaldığı belirlenen stajyer Ahmet A. Ç. tutuklandı.
İHA ALPAGU’DAN İLK İHRACAT BAŞARISI
STM tarafından geliştirilen, sabit kanatlı milli vurucu İHA sistemi ALPAGU, ...
 
BAYRAKTAR’DAN BLOOMBERG’E ‘KIZILELMA’LI’CEVAP
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyareti öncesi, 'Almanya Başbakanı Olaf ...
"40 ADET EUROFIGHTER ALMAYI PLANLIYORUZ"
Son dakika! Bakan Güler açıkladı... 40 adet Eurofighter savaş uçağı almayı planlıyoruz
MİLLETİN ASELSAN’I 48 YAŞINDA
1975 yılında ambargolara karşı kurulan Türkiye’nin teknoloji lideri ASELSAN, ...
 
AKSUNGUR MİLLİ MOTORLA 30 BİN FEET İRTİFAYA ÇIKTI
TUSAŞ Motor Sanayii tarafından üretilen TEI-PD170 motorlarıyla birlikte ...
GÖKBEY MAKSİMUM İRTİFAYA ULAŞTI!
Türk Havacılık Uzay Sanayi TUSAŞ tarafından üretilen genel maksat helikopteri ...
TEI'NİN EĞİTİME DESTEĞİ SÜRÜYOR
Türkiye’nin lider motor şirketi TEI, sosyal sorumluluk çalışmalarında ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
TAV GÜVENLİK UÇAK ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİ GENİŞLETİYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası