pegasus
Hitit
ANA SAYFA HAVACILIK HABERLERİ SAVUNMA TURİZM TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
TAV'DAN İLK ÇEYREKTE 17,1 MİLYON YOLCU
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
FRANSA'YA UÇACAKLAR DİKKAT! THY UYARDI
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
DÜŞÜŞ ANI KAMERADA
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
RUSYA'DAN 'THY İLE UÇMAYIN' UYARISI
29 Eylül 2020 Salı - 17:37

JAPONYA HAVAYOLLARI 'BAYANLAR VE BAYLAR'I ANONSLARINDAN ATIYOR

Cinsiyet-nötr uygulamaya geçen Japonya Havayolları’nda (JAL), gelecek aydan itibaren İngilizce anonslarda 'bayanlar ve baylar' gibi ifadeler kullanılmayacak. Yeni uygulama Japonya’da çok ses getirmese de LGBT hakları açısından önemli bir adım olduğu belirtiliyor

JAPONYA HAVAYOLLARI  BAYANLAR VE BAYLAR I ANONSLARINDAN ATIYOR

Japonya Havayolları (JAL) 1 Ekim'den itibaren İngilizce anonslarında cinsiyet ayrımı gözeten ifadeleri kullanmaya son vereceğini açıkladı.

Japon haber sitesi Mainichi'nin aktardığı habere göre, şirket 'bayanlar ve baylar' gibi ifadeleri kullanmaktan vazgeçecek, bunların yerine 'tüm yolcuların dikkatine' ya da 'herkes' gibi cinsiyet ayrımı gözetmeyen ifadeleri kullanmaya başlayacak.

Japoncada böyle bir dil meselesi yok

Karşılama ve veda anonslarında cinsiyetsiz dil kullanan birkaç küresel havayolu şirketlerinden biri olan JAL, bu kuralı sadece İngilizce olarak yapılan anonslarda uygulayacak çünkü Japoncada zaten bu tür duyurular için kullanılan ifadeler cinsiyet-nötr. Aynı kuralın terminal anonslarında da geçerli olacağı ifade edildi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan şirket sözcüsü “İki cinsiyete dayalı tüm anonslarımızı kaldıracağız” dedi. JAL, anonslarında cinsiyet referanslarını kaldıran ilk Japon hava yolu şirketi olacak.

Geçen yıl cinsiyet-nötr dil uygulamasını başlatan Air Canada ve EasyJet gibi havayollarını takip eden JAL'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, 'pozitif bir atmosfer yaratmak ve herkese saygı ile davranmak istedikleri" belirtildi. Sözcü Mark Morimoto, " Cinsiyet, cinsel yönelim ve kimlik veya diğer kişisel özelliklere dayalı ayrımcılık yapmamayı taahhüt ettik" ifadelerini kullandı.

‘Japonlar için küçük bir olay’

Ancak söz konusu kararın Japonya’da neredeyse hiç gündem olmadığı belirtildi. Hiroshima Şudo Üniversitesi'nden bir sosyolog olan Profesör Kazuya Kawaguchi, bunun nedeni de şu şekilde açıkladı:

“Çoğu insanın gerçekten umursamadığı bir küçük olay bu, çünkü İngilizce yapılan anonslarda, neredeyse Japonca konuşan tüm yolcular tarafından ne anlaşılıyor ne de fark ediliyor.”

'Önemli çünkü küçük işletmeler takip etme eğilimindeler’

Buna rağmen uygulamayı LGBT’lerin sorunları açısından önemli bulan profesör, “Bence büyük şirketlerin buna benzer uygulamaları başlatması önemli... Çünkü orta ve küçük işletmeler takip etme eğilimindeler" dedi.

Eşcinsel evliliğin yasal olmadığı Japonya'da geçen yıl 13 eşcinsel çift hükümete karşı yasal mücadele başlatarak evlenme hakkı talep etti. Yapılan anketlerde eşcinsel evliliğe yönelik kamuoyunda güç bir desteğin bulunduğu belirtiliyor.

Benzer uygulamaları olan diğer şirketler

Avustralya hava yolu şirketi Qantas da, Mart 2018’de 'Kapsayıcılık Ruhu' girişimi çerçevesinde cinsiyet referanslarını kaldırmıştı. Aynı politika kapsamında Qantas çalışanları yolcularla konuşurken 'tatlım' ve "aşkım" gibi ifadeler kullanamıyor. Personelden ayrıca 'karı-koca' yerine 'eş' ve 'anne-baba' yerine de 'ebeveyn' sözcüklerini tercih etmeleri isteniyor.

2019 yılının mart ayında ABD hava yolu şirketi United, dünyada bilet rezervasyonlarında bay ve bayan unvanlarına ek olarak cinsiyet belirtmeme seçeneği de getiren ilk şirket olmuştu. Ancak yolcuların seçiminin pasaport ve kimlik kartlarındaki seçimle uyuşması gerekiyor. United’ın ardından American, Delta, Southwest ve Alaska Hava Yolları da aynı uygulamaya geçme kararı almıştı.

İngiltere’nin en büyük ucuz havayolu şirketi Easyjet de Aralık 2019’da bir yolcunun şikâyeti üzerine 'Bayanlar ve baylar' hitabını kaldırmıştı.

 
THY’DEN AZERBAYCAN AÇIKLAMASI
 
İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: BİZ VURMADIK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’DEN AZERBAYCAN AÇIKLAMASI
Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, Azerbaycan uçuşlarıyla ilgili açıklama yaptı
SİNGAPUR HAVA YOLLARI’NI KEŞFEDİN
Singapur Hava Yolları (SIA) bugün, önümüzdeki birkaç hafta içinde Singapur'daki ...
PANDEMİYE RAĞMEN THY AVRUPA’DA 3’NCÜ
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Covid-19 salgınının tüm dünyada ...
 
SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDA YAZ DÖNEMİNDE 4,8 MİLYON YOLCU
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, yaz döneminde yeni tip ...
AZERBAYCAN HAVA SAHASINI KISMEN KAPATTI
Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Leyla Abdullaeva, cephe hattında tansiyonun ...
TURİZM HAVALİMANLARINDAN 13,5 MİLYON YOLCU UÇTU
Yaz döneminde hava trafiğinin yoğunlaştığı İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla ...
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEKNOFEST 2020'DE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST 2020 etkinliğini ziyaret etti
UKRAYNA'DA AN-26 ASKERİ NAKLİYE UÇAĞI DÜŞTÜ
Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Harkov bölgesinde An-26 tipi bir ...
ACUN ILICALI UÇAĞINI DEĞİŞTİRDİ
Acun Ilıcalı, ‘Survivor’ yarışmasını gerçekleştirdiği Dominik Cumhuriyeti’ne ...
 
YAZARLAR
Süleyman Şen
İSTANBUL HAVALİMANI 120 MİLYONA ÇIKIYOR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA HABER AIR
TWITTER'DA HABER AIR
ÇOK YORUMLANANLAR
Haber Air
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri Gizlilik PolitikasıGizlilik Politikası